ABD'nin Illinois eyaletinde işletmelerin her cinsiyetin ortak olarak kullanacağı cinsiyetsiz tuvalet sistemine geçmesine olanak tanıyacak yasa tasarısı geçen hafta kabul edilmeye çok yaklaştı. Cumhuriyetçi senatör konuyla ilgili yaptığı yorum yüzünden siyasetçiler ve aktivistler tarafından kınandı.

Cinsiyetsiz tuvalet meselesi Türkiye de dahil olmak üzere son zamanlarda ara ara gündeme geliyor. Uluslararası LGBTİQ+ hareketi öncülüğünde başlatılan kampanyalarda kabinlerin, soyunma odalarının ve tuvaletlerin cinsiyetlere göre ayrılmaması isteniyor. Kampanyayı savunanlar cinsiyet normlarının geçerli olduğu alanlarda LGBTİQ+ bireylerin rahat edemedikleri, fiziksel ve psikolojik baskıya uğradığını belirtiyor. Kampanyaya karşı çıkanlar ise bunun kötü niyetli insanlar tarafından suistimal edileceğini söylüyor.

Tartışmanın bu seferki adresi ABD’nin Illinois eyaleti oldu. Illinois Temsilciler Meclisi üyesi Katie Stuart tarafından cinsiyetsiz tuvalet yasa tasarısı sunuldu. Stuart, bu yasa tasarısıyla ‘tüm Illinois sakinlerinin ve ziyaretçilerinin mahremiyetini, güvenliğini ve kapsayıcılığını artırmayı’ amaçladığını söylüyor. Ancak bazı Cumhuriyetçiler onunla aynı fikirde değil.

Senato kürsüsüne çıkan Senatör Neil Anderson, cinsiyetin bir önemi olmadan herkesin girebildiği umumi tuvaletlerin fiziksel şiddete yol açacağını iddia etti. 10 yaşındaki kızıyla aynı tuvalete ‘bir erkeğin’ girmesi halinde kendisinin de şiddete başvurabileceğini söyleyen Anderson, “Size diyorum, eğer o tuvalete bir erkek girerse onun ağzını burnunu kırarım. Bu benim gibi babaların şiddete daha eğilimli hale gelmesine yol açar” dedi.

Toplantının ilerleyen saatlerinde ise Illinois’in ilk açık eşcinsel senatörü Mike Simmons, kürsüye çıkarak Anderson’ın yorumlarının ‘oldukça saldırgan bir dile sahip olduğunu’ ve ‘kayıtlardan çıkarılması gerektiğini’ söyledi. AIDS Foundation Chicago, Equality Illinois ve Pride Action Tank ortak bir açıklama yayımlayarak perşembe günkü tartışma sırasında kullanılan ‘şiddet dilini’ kınadı. Açıklamada herhangi bir milletvekilinin adı verilmezken, trans karşıtı söylemlerin gerçek dünyada istenmeyen sonuçlara yol açabileceği belirtildi.

Sonuç olarak tasarı, Anderson’ın savunmasına rağmen 35’e karşı 20 oyla geçti ve meclis de bu kararı onayladı. Vali J.B. Pritzker’in imza atması halinde tasarı yasalaşarak yürürlüğe girecek. Böylelikle herkesin ortak olarak kullanabileceği tuvaletler kullanıma girecek.

Bu tuvaletlerde zeminden tavana kadar uzanan bölmelerin kilitli olması ve bölme ile kapı arasındaki boşluğun başkaları tarafından görülmesini engelleyecek bir kaplamanın bulunması gerekecek. Tuvaletlerde pisuar bulunmayacak ancak regl ürünleri için en az bir cihaz bulundurulacak ve bebek bezlerini değiştirmek için alana yer verilecek.

‘Şeytan Prada Giyer’ tamam da, şeytan erkek mi, kadın mı?