ABD'de Biden yönetimine eleştiriler artmaya devam ediyor. 24 Demokrat Parti üyesi Başkan Biden'a ithafen bir mektup kaleme alarak acil ateşkes çağrısı yapmasını talep etti. Öte yandan Kongre binası yakınındaki ateşkes protestosunda gerilim yükseldi.

2024 seçimlerine hazırlanan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Başkan Joe Biden yönetimi İsrail’in yanında yer alarak hem tabanında, hem de partisinde destek kaybetmeye devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisinin 24 Demokrat üyesi İsrail’in Gazze’ye saldırılarından dolayı “derin endişelerini” vurgulayarak ABD Başkanı Joe Biden’ı “ateşkes çağrısı yapmaya” davet ederken protestolar da sürüyor. ABD Kongre Binası yakınında bulunan Demokratik Ulusal Komitesi önündeki “Gazze’de ateşkes” protestosunda gergin anlar yaşandı. Kongre Polisi protestoculara biber gazıyla müdahale etti.

Demokratlardan Biden’a ateşkes çağrısı

Biden İsrail’e desteği nedeniyle ülkesinde eleştiri oklarının hedefine kondu. Öyle ki kendi partisindeki sesler de her geçen gün yükseliyor. ABD Temsilciler Meclisinin 24 Demokrat üyesi Başkan Biden’a seslenen bir mektup kaleme aldı. Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri Biden’a gönderdikleri mektupta Gazze’de “çok ciddi insan hakları ihlalleri” olduğuna dikkati çekti. Çatışmaların hemen durmaması halinde daha çok sivilin yaşamını yitireceği belirtilen mektupta bu durumda ABD’nin Ortadoğu’da silahlı gruplarla çatışmaya sürüklenebileceği uyarısı yapıldı.

Mektup çocuk haklarına da dikkat çekti, silahlı bir çatışmada tüm tarafların çocukları koruma yükümlülüğü olduğunu vurguladı. ABD’nin Gazze’ye gönderdiği insani yardımların yetersizliğine değinilen mektupta “Bir an önce çatışmaların ve bombardımanların durmasını ve Filistinli sivillere ihtiyaç duydukları yardımın ulaştırılmasını talep ediyoruz” dendi. İsrail-Filistin çatışmasının askeri çözümünün olmadığına işaret edilen mektupta Biden yönetimi İsrail’in Gazze’deki eylemlerine karşı net tutum sergilemeye davet edildi. Demokrat üyeler Biden’ın açık bir stratejik planı olmadığı vurgusuyla kaleme aldıkları mektupta ateşkes için çok daha fazla çaba harcanması gerektiğine de değinildi.  Mektupta “Başkanın açık bir stratejik planı olmadığını göz önüne alarak, bir ateşkes yoluyla bölgedeki gerginliğin azaltılması için daha çok çaba harcanması ve uluslararası insani yardım kuruluşları dahil bölgedeki aktörlerle daha çok iletişim içinde olunmasını talep ediyoruz” dendi.

Biden’ın partisinin üyelerince kaleme alınan mektup salı günü 500 yetkili tarafından yazılan açık mektubu takip etti. Salı günü Biden ve kabinesine sunulan mektupta 40 kurumdan 500’den fazla siyasi yetkili ve personel Biden’ın Gazze’deki savaşta İsrail’e verdiği desteğin boyutunu eleştirmişti. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının da kınandığı mektupta Biden’dan acil ateşkes talep etmesi istenmişti. (Mektubun konu edindiği haberimiz için tıklayınız.)

Siyasilerden gelen tepkilerin yanı sıra halkta da öfke giderek katlanıyor. ABD Kongre Polisi sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada Demokratik Ulusal Komitesi önündeki yaklaşık 150 protestocunun “yasa dışı ve şiddet içeren” bir gösteri düzenlediğini duyurdu. Polisin bahsettiği bu eylem aslında Gazze için ateşkes çağrısıydı. Komite binası önüne gelerek “Hemen şimdi ateşkes” ve “Yaşasın Gazze” sloganı atan protestoculara polis biber gazıyla müdahale etti. Bazı göstericiler gözaltına alındı, tüm kongre üyeleri bölgeden tahliye edildi.

‘Hangi taraftasın?’

Washington DC’deki Demokratik Ulusal Komite binası önünde İsrail-Gazze savaşında ateşkes çağrısında bulunan göstericilerle çevik kuvvet polisleri arasında çatışma çıktı. Birçoğu “Ateşi Şimdi Durdurun” yazılı tişörtler giyen protestocular Çarşamba gecesi DNC binasının Kongre Binası yakınlarındaki girişinin önünde kol kola girerek şarkılar söyledi: “Hangi taraftasın?”

Polis memurları protestocuları iterek bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı, bir protestocuyu girişe giden merdivenden aşağı itti. Polis biber gazı da kullandı ve tahriş edici maddeler içeren kimyasal mermiler attı.

Gazze’ye destek protestosuna siyonizm karşıtı tutumlarıyla tanınan “Jewish Voice for Peace” (Barış için Yahudi Sesi) ve “IfNotNow” adlı sivil toplum kuruluşları da katıldı. Gösterici Dani Noble insanların DNC’ye barışçıl şekilde Demokrat Parti liderliğini Gazze’de ateşkesi desteklemeye çağırmak için geldiklerini söyledi. Noble “bunun yerine polisin engelli ya da kronik hastalığı olan insanları çekiştirmesi, çevik kuvvet teçhizatıyla insanları yere yatırmasıyla karşılaştık” dedi. “Şiddet içermeyen protestocuların ve topluluğumuzun bu gece şiddetle karşılanması utanç vericidir. Kesinlikle utanç verici” diye ekledi.

Polis ise altı polis memurunun yaralandığı açıklandı. Kapitol Polisi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Bir kişi memura saldırı suçundan tutuklandı” dedi.

Polis göstericilerin eyleminin şiddet içerdiğini iddia etse de protestoyu düzenleyenler şiddet iddialarını reddetti. Barış İçin Yahudi Sesi sosyal medyada açıklama yaparak İsrail bombardımanında öldürülen Filistinlileri anmak ve ateşkes çağrısı yapmak için toplandıklarını yazdı.

ABD’nin prestijli üniversitesi Brown’dan bir grup Yahudi öğrenci de Filistin’e destek için mektup yayınladı. “Bu soykırım devam edemez” diyen öğrenciler “Filistinli kuzenlerimizi ve akranlarımızı terk etmeyeceğiz” vurgusu yaptı. Öğrencilerin kaleme aldığı destek mektubunda “Bu sözleri diasporadan yazıyoruz ve buradan dünyamızı daha iyi hale getirmek istiyoruz. Binlerce yıllık Yahudi mücadelesi ve hayatta kalma mücadelesiyle boğuşurken Filistinli kuzenlerimizi ve akranlarımızı terk etmeyeceğiz ya da yalnız kalmalarına izin vermeyeceğiz. Bu soykırım devam edemez” dendi.

Son zamanlarda özellikle Batı ülkelerinde dile getiren herkesin hedef gösterildiği “Nehirden denize” vurgusunun da yer aldığı mektupta “Nehirden denize, Filistin özgür olacak’ Yahudilerin Filistin’den zorla çıkarılması ya da yanlış anlaşıldığı gibi ‘Yahudileri denize dökme’ çağrısı değildir” dendi. Öğrenciler “Nehirden denize” söyleminin Gazze’de, Batı Şeria’da ve Yeşil Hat içinde yaşayan tüm Filistinlilere yönelik baskının sona erdirilmesi çağrısı olduğunu vurguladı.

İsrail destekçileri sokaktaydı

Çarşamba günkü ateşkes yanlısı gösteri binlerce İsrail yanlısı protestocunun National Mall’da ellerinde “İsrail işini bitirsin”, “Nehirden denize kadar göreceğiniz tek şey İsrail’dir” gibi pankartlar taşıyarak toplanmasından bir gün sonra gerçekleşti. ABD başkenti Washington D.C’de İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla tırmanışa geçen Yahudi karşıtlığına tepki ve Hamas’ın rehineleri serbest bırakması için gösteri düzenlendi. “Bırakın İsrail işini bitirsin”, “Nehirden denize kadar göreceğiniz tek şey İsrail’dir” gibi pankartlar taşıyan ve “ateşkes yapılmasın” çağrısı yapan binlerce İsrail yanlısı protestocu akşam Washington’da yürüdü. “İsrail için Yürüyüş” adı altında ABD’nin çeşitli eyaletlerinden gelen İsrail destekçileri başkentteki National Mall Meydanı’nda toplandı.

Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu tarafından organize edilen gösteriye ABD Kongresi Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson başta olmak üzere bazı Kongre üyeleri de katıldı. Binlerce İsrail yanlısı gösterici “Ateşkese hayır” sloganı atarken bazı göstericilerin “Bırakın İsrail işini bitirsin” pankartları dikkati çekti.

Biden’a Ortadoğu isyanı: ABD’li 500 yetkili ateşkes çağrısı mektubu imzaladı