ABD Seçim Günlüğünde bugün de Harris'e odaklanacağız. Demokratların adayı Harris ilk kez Cumhuriyetçilerin medyadaki kalesi FOX News'te boy gösterdi. Röportajdan çok 'didişme' olarak geçen yayın Harris'e ne getirir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kritik seçimleri için tam 18 gün kaldı. Dün mesai arkadaşım sevgili Beyza Topçu, size Donald Trump’ın Fox TV yayınını uzun uzun anlattı. Şimdi de top bende ve konumuz Kamala Harris’in yayını. Seçimlerden önce son çıkışa giriyoruz. Haliyle adaylar da bu süreci demeçler vererek ve kararsız seçmenler üzerine “yatırım” olarak gördükleri bir takım söylemler üretmek için kullanıyor. Kamala Harris de rakibi Trump gibi TV ekranlarında epey boy gösteriyor. Son durağı da Cumhuriyetçilerin medya kalesi, FOX News oldu.

⭐ Münazaradan hallice bir tercih: Ne Trump ne de Harris, ikinci bir münazara için onay vermedi. Ancak Harris’in çıktığı son TV kanalı münazaradan farksız bir tercih olmasıyla dikkat çekti. Fox News’e çıkan Başkan yardımcısı, Çarşamba gecesi Trump yanlısı kanalın en iyi sunucusu Bret Baier’ın sorularını yanıtladı. “Sorularını yanıtladı” deyince hakkını pek veremedik gibi görünecek o sebeple yayının epey çekişmeli geçtiğini belirtmeden geçmeyelim.

Fox News’e verdiği ve yaklaşık 30 dakikalık ilk röportajında Harris, Bret Baier ile birçok konuda tartıştı. Bunlardan öne çıkanlar; yasa dışı göç, Trump ve mevcut Başkan Joe Biden’ın akli dengesi oldu.

Neler konuşuldu?

Harris’in röportajı göçmenlik konusuyla başladı.

Baier, Harris’e ABD sınırını yasa dışı yollardan geçen ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bir göçmen tarafından öldürülen 12 yaşındaki Jocelyn Nungaray’ın annesini gösteren duygusal bir klip izletti. Ve şunu sordu: “Yasa dışı göçmenler tarafından öldürülen Amerikalıların ailelerinden özür dilemeniz gerekmez mi?

Harris ise “Onun kaybı için çok üzgünüm. Bunlar trajik vakalar” yanıtını verdi.

Baier, Harris’e 2019’da sınır geçişlerinin suç olmaktan çıkarılması gerektiği yönündeki duruşunu da sordu.

Harris sınır geçişlerinin suç olmaktan çıkarılmasına inanmadığını belirterek, “Bunu başkan yardımcısı olarak yapmadım, başkan olarak da yapmam” dedi.

Trump’ı bu yılın başında Kongre’deki Cumhuriyetçileri sınır anlaşmasını oylamaya ikna etmekle suçlayan Harris, “(Donald Trump) Bir sorunu çözmek yerine bir sorun üzerinden aday olmayı tercih etti” ifadesini kullandı.

😪 Biden ve demans konusu yine gündemde: Hatırlayacağınız üzere, ABD’nin 81 yaşındaki Başkanı Biden demans iddialarının ayyuka çıkması ardından başkanlık yarışında havlu atmıştı. Kendisi artın yarışın dışında kalsa da tartışması bitmiyor. Haliyle, FOX News sunucusu Baier de bu konuyu yeniden ısıtarak Harris’in önüne koydu. Harris ise Baier’in, Biden’ın zihinsel durumuna ilişkin sorularını geçiştirdi.

Biden’ın akli melekelerinin “azalmış göründüğünü” ilk ne zaman fark ettiği sorulan Harris, Biden’ın Amerikan halkı adına çok önemli kararlar verirken muhakeme ve deneyime sahip olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak daha fazla soru sorulduğunda ise Harris, “Joe Biden oy pusulasında yok, Donald Trump ise var” yanıtını verdi.

‘Biden’ın yolundan gitmeyeceğim’

Biden’ın seçimlerden çekilmesinin ardından kendisi bir anda spot ışıklarının altında bulan Harris, birçok konuda deneyimli olmamakla eleştiriliyordu. Bu konuların başını da tabii ki dış politika çekiyordu. 81 yaşındaki ABD Başkanı hayatının büyük bir kısmını siyasete adamış oldukça deneyimli bir isim. Gafları ve demans iddialarını bir tarafa koyarsak Biden, Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı yaparken de dış politika konusunda aktif olmasıyla dikkat çekiyordu. Biden’ın tüm özgeçmişi de Obama döneminden ibaret değil. Bu nedenle eski başsavcı Harris’in siyasi arenada çok deneyimi olmaması onun Biden dönemini tekrarlayacağı beklentilerini de beraberinde getirdi.

Harris de haliyle bu algıyı yıkmak için sık sık bazı demeçler veriyor. Biden’ın yolundan gitmeyeceğini vurgulayan Harris, “Çok açık konuşayım. Başkanlığım Joe Biden’ın başkanlığının devamı olmayacak. Göreve gelen her yeni başkan gibi, hayat deneyimlerimi, mesleki deneyimlerimi ve yeni fikirlerimi getireceğim. Yeni bir liderlik neslini temsil ediyorum” dedi.

🙄 FOX News macerası neden önemli?

Cumhuriyetçiler, uzun zamandır Harris’i sadece kendisine yakın medya kurumlarına demeç verdiği gerekçesiyle eleştiriyor. Demokratların adayı hakkında, “korkak”, “eline verilen metni okuyor” diye yaratılan bu algının yıkılması açısından FOX News röportajı büyük bir adım. Çünkü Harris, ne kadar hazır cevap olduğunu, kendisini elinde kağıt olmadan da savunduğunu göstermiş oldu.  Yani bu yayın, Demokratlara yakın hissetmeye başlayan Cumhuriyetçiler üzerinde etkili olmuş olabilir. Hatta Harris, sırf meraktan yayını izleyen kararsızları dahi ikna etmiş olabilir.

Anketlerde çok az bir fark var. Haliyle ABD seçimlerinin kaderini ne Cumhuriyetçiler ne de Demokratlar değil, kararsızlar belirleyecek.

ABD Seçim Günlüğü: ‘Tüp bebeğin babası’ Trump ve toplu sınırdışı etme planının detayları