Seçim günlüğüne hoş geldiniz. Bugün Harris'in "kendine vaadi"ne bakacak, seçim müdahalesi için neden İngiltere'yi suçladığını inceleyeceğiz. Menümüzde ayrıca Harris'e destek veren milyarderler, pop yıldızları ve Nobel ödüllü bilim insanları var.

Seçim günlüğümüzün bitmesine 11 gün kala artık sadece adaylar değil, dünya yıldızları da sahneye çıkarak hangi tarafta olduğunu gösterme ihtiyacı duyuyor. Vitese basanlar daha çok Demokratlar. Çarşamba Eminem, dün Bruce Springsteen, bugün de Beyoncé, Kamala Harris için oy istemeye sahneye çıktı, çıkıyor. Onlar “Köprüden önce son çıkıştayız”, “Demokrasi elden gidiyor” gibi bizim duymaya alışık olduğumuz endişeleri dillendirirken öbür tarafta Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın gündemi çok farklıydı: Bu seçim döneminde kabusu olan savcı Jack Smith’ti.

😤Smith’i kovması iki saniyesini almazmış

Trump dün muhafazakâr radyo sunucusu Hugh Hewitt’e verdiği mülakatta seçimi kazanırsa “Smith’i iki saniye içinde kovacağını” söyledi. Üstüne bir de Smith’i “alçak” ve “çok sahtekâr bir adam” olarak niteledi. Hewitt’in Trump’a yönelttiği soru “Seçilirseniz kendinizi affetmeyi mi yoksa Smith’i yerinden etmeyi mi tercih edersiniz”di. Gördüğünüz üzere Trump için sorunun cevabı basitti.

⚖️Smith’in baktığı davalar: Trump’a karşı açılmış iki federal dava da Smith’in elinde. Bunlardan biri kongre baskını davası, diğeri de Trump’ın başkanlığı bittikten sonra bile malikanesinde çok gizli devlet belgelerini saklamasıyla ilgili. Bölge Yargıcı Aileen Cannon ikinci davaya bakmayı reddedince Smith pes etmeyerek konuyu temyize taşıdı. Keşke aynı özveriyi ABD Başkanı Joe Biden’ın gizli devlet belgelerini saklaması konusunda da görebilseydik.

🧐Gerçekten kovabilir mi: Smith’in sahip olduğu unvan “özel savcı.” Böyle bir unvanın var olma sebebi, özel savcıların normal savcılardan daha bağımsız soruşturma yürütmesini sağlamak. Özel savcıları sadece başsavcı işe alıp kovabiliyor. Ama bunun da bir çaresi bulunur. Trump pekâlâ Smith’i kovmaya hevesli bir başsavcı atayabilir. Aslında ilk başkanlık döneminde bu kez özel savcı Robert Mueller, Trump’ın seçim kampanyasının Rusya ile bağlantılarını inceliyordu. O zaman Trump Mueller’i kovmak istemişti ancak Beyaz Saray danışmanı istifasını vermekle tehdit edince Trump geri adım atmak zorunda kalmıştı. Bu kez daha tecrübeli olan Trump, çevresine daha sadık kişileri toplamış gibi görünüyor.

💦Karşı kamptan tepki: Harris’in kampanyası, Trump’ın bu sözlerini eleştirerek eski başkanın kendisini “yasalardan üstün” gördüğünü söyledi. Kampanya ekibinden Ammar Moussa, “Bu kez daha dengesiz bir Trump söz konusu ve onu durdurabilecek bir korkuluğa sahip değil. İçgüdülerini harekete geçirecek sadık kişilerle çevrili olduğu için ikinci Trump döneminin daha tehlikeli geçeceği kesin” dedi.

Trump’a göre şimdi de İngiltere seçimlere müdahale ediyor

Başka ülkelerin seçim ajandalarına karışmayı kendine görev bilen ABD, aynı şeyin kendine yapılmasından hoşlanmıyor. Bu yüzden de bu seçim sürecinde kâh Rusya, kâh İran dezenformasyon yaymakla, siber saldırı düzenlemekle suçlandı. Çin genel olarak bu iddiaların dışında kaldı. Bunun sebebi de muhtemelen ABD’nin Pasifik stratejisinin Demokratlarda da Cumhuriyetçilerde de değişmemesi. Bu kez suçlanan ülke ABD’nin yalnızlaştırmak istediği ülkelerden biri değil, İngiltere!

🔎Yaklaşalım: Son günlerde İngiltere’deki İşçi Partisi’ne bağlı aktivist ve çalışanların Harris’in kampanyasında gönüllü olarak çalıştığı yönünde birtakım haberler çıktı. Bunun üstüne Trump’ın kampanya ekibi, Federal Seçim Komisyonu’na “Hani yabancı uyruklu kişiler seçimlere katkı sağlayamazdı?” minvalinde bir şikayette bulundu. Kanıt olarak da basında çıkan haberler ve İşçi Partisi’nin operasyonlardan sorumlu yetkilisi Sofia Patel’in “İşçi Partisi’nden yaklaşık 100 kişi önümüzdeki birkaç hafta içinde ABD’ye gidecek” diye yazdığı ama artık silinmiş olan LinkedIn paylaşımı gösterildi. Burada “Kalacak yerinizi biz ayarlayacağız” ifadesi, Trump’ın ekibi tarafından “Demek ki İşçi Partisi bu gezilere finansal destek veriyor” diye yorumlandı.

🗣️İşçi Partisi ne diyor: Hem İngiltere başbakanı hem de İşçi partisi genel başkanı olan Keir Starmer, partideki gönüllülerin hemen hemen her seçimde ABD’ye gittiğini söyledi. İngiliz yayın kuruluşu BBC de İşçi Partisi gönüllülerinin işlerinden izin alarak ve seyahatlerini kendileri finanse ederek yola çıktıklarını aktardı.

✏️Komisyon kurallarına bakalım: Seçim Komisyonu yabancı uyruklu kişilerin kampanya gönüllüsü olarak çalışmasına izin veriyor. Burada anahtar kelime “gönüllülük.” Yani bu kişiler ettikleri yardımlardan hiçbir kazanç elde etmemek zorunda. Ancak komisyonun kurallarında “Yabancı uyruklu kişiler federal, eyalet ve ya da yerel herhangi bir ABD seçimiyle bağlantılı olarak herhangi bir katkı ya da harcama yapamaz” diye de bir ifade var.

👉Bir emsal: Komisyon 2018 yılında Avustralya İşçi Partisi’ne seçim kurallarını ihlal ettiği için 14 bin 500 dolar ceza kesti. O zaman Avustralyalı partiden bazı delegeler Barnie Sanders’ın başkanlık kampanyası için gönüllü olmuştu.

👀Ya Trump başa gelirse: Böyle bir durumda Starmer tarafını çok belli etmiş olduğuyla kalacak ama bunun için endişeli mi derseniz, değil. Bir konuşmasında “New York’ta Trump ile vakit geçirdim, akşam yemeği yedik. Bunu yapmamdaki amaç iki taraf arasında iyi ilişkiler kurduğumuzdan emin olmaktı. İyi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Elbette İngiltere başbakanı olarak Amerikan halkı kimi başkan seçerse onunla çalışacağım” dedi.

Önce Bill Gates, sonra Nobel kazananları…

Microsoft’un kurucu ortaklarından Bill Gates, Harris’in kampanyasına destek veren bir oluşuma kısa süre önce 50 milyon dolar bağış yapmış. Aslında Gates bu bağışı gizli tutmak istiyormuş, New York’un eski Belediye Başkanı Mike Bloomberg’e bunu sıkı sıkı tembih etmiş. Ama birilerinin ağzında bakla ıslanmamış belli ki.

👁️‍🗨️Neden Harris: Musk’a sorarsanız sebebi pedofili iş insanı Jeffrey Epstein. Ama Gates’e sorarsanız Trump’ın ikinci kez başkan olmasından endişeli.

💰Kaç milyarder Harris diyor: Forbes’a göre aralarında Bloomberg, LinkedIn kurucu ortağı Reid Hoffman ve Atlanta Falcons’un sahibi Arthur Blank de dahil 81 milyarder Harris’i destekliyor. Trump ise Musk, fon yöneticisi Bill Ackman, kumarhane işletmecisi Miriam Adelson ve New York Jets’in sahibi Woody Johnson gibi 50 milyarderden destek alıyor.


Seçim heyecanına fizik, kimya, tıp ve ekonomi alanlarında Nobel Ödülü kazanan 80’den fazla Amerikalı da dahil oldu. Bu bilim insanları yayınladıkları açık mektupta Harris’in adaylığını desteklediklerini söyledi.

✉️Mektupta ne diyor: Bilim insanlarına göre bu yılki seçim şimdiye kadar ki en önemli başkanlık seçimi ve akla kara belli olacak. Onlara göre Harris ilerlemeyi temsil ediyor ve bilimsel gelişmelere inanıyor. Oysa Trump bilimin getirilerini tehlikeye atabilecek, bilim teknoloji alanında yavaşlamaya neden olabilecek ve iklim değişikliğine karşı önlemler alınmasına çomak sokabilecek bir aday.

🧐Kimler imzaladı: Bu yılki Nobel ödülünü kazanan moleküler biyolog Gary Ruvkun, kimyager David Baker, fizikçi John Hopfield ve ekonomist Daron Acemoğlu imzacılar arasında.

🫢179 yıllık tarihinde ikinci: Önde gelen bilim dergilerinden Scientific American da 179 yıllık tarihinde ikinci kez bir başkan adayını desteklediğini açıkladı. Bu kişi tabii ki de bilim, teknoloji ve iklim alanındaki projelerinden dolayı Harris oldu. Derginin desteklediği ilk siyasetçi kimdi, diye soracak olursanız çok geriye gitmemize gerek yok. 2020’de yine Trump’a karşı bu kez Biden’ı desteklemişlerdi.

🗞️Kıssadan hisseler

🎤Beyoncé in da house: Harris’in miting turuna katılan ünlüler serisine bu kez Beyoncé katılıyor. Bugün Houston’daki mitingde Harris’e eşlik etmesi beklenen pop yıldızı, ilk kez resmen Harris’i desteklediğini duyurmuş olacak. Aslında Beyoncé’nin ağustosun sonundaki Demokratların Ulusal Kongresi’ne katılması bekleniyordu ama o haberlerin doğru olmadığı kısa zamanda anlaşılmıştı. Bu arada hem Beyoncé hem de eşi Jay Z’nin adının Diddy davasında geçtiğini biliyor muydunuz? Bilmeyenler için kısaca özet geçeyim: P Diddy adında bir rapçi, Amerika’da profili yüksek kişileri çağırdığı partilerde fuhuş zemin hazırlıyor, fuhuşa zorladığı reşit ya da reşit olmayan kişileri tehdit ederek bu ağın içinde kalmaya zorluyordu. Anlayacağınız Epstein adasının bir versiyonu bu da. Sızdırılan ses kayıtlarına göre Beyoncé de bu partilere katılmış ama söz konusu seks suçlarından haberdar olmadığını söylüyor.

🤐Harris Trump’a faşist dedi: Harris çarşamba gecesi CNN’de yayınlanan halk meydanı programında soruları yanıtladı. Program sırasında en öne çıkan şey rakibine faşist demesiydi. Ancak Harris’in programdaki performansı beğenilmedi. Seçmenlerden gelen sorulara Trump gibi “Biraz da müzik canım” demedi ama uzun ve dolambaçlı cevaplar verdi. En alakasız soruları bile Trump’a saldırmak için kullandı.

🥱Trump Hitler hayranıymış: Faşist başlığının altına hemen Trump’ın eski kalem müdürü John Kelly’nin demecini ekleyelim istedim. Kelly, Trump’ın en uzun görev yapan görevlilerinden. Şimdi de Trump’ın Adolf Hitler hakkında hayranlık dolu sözler söylediğini, ABD için savaş meydanlarında ölenleri “ezik” ve “enayi” olarak nitelediğini ve Trump’ın “faşist” tanımına uyduğuna inandığını söyledi. Trump’ın kampanyası Kelly’yi eleştirdi ve iddiaları yalanladı ama zaten Trump’ın askerler hakkında böyle küçültücü konuştuğunu bilmeyen var mı?

😡Musk’a uyarı: Adalet Bakanlığı Musk’ın her gün bir seçmene bir milyon dolar hediye etmesinin seçim yasalarına aykırı olabileceği konusunda uyardı. Yalnız Musk’ın Trump’a destek için kurduğu kampanya grubunun dilekçesinde doğrudan Trump’a oy vermekle ilgili bir madde yok. Dilekçe ifade özgürlüğü ve silah taşıma özgürlüğü konusunda seçmenlerden destek istiyor ve Cumhuriyetçi ya da Demokrat fark etmeksizin dilekçeyi imzalayan herkesi potansiyel kazanan olarak kabul ediyor. Bu da Musk’ın belli bir suçtan yargılanmasını zorlaştırabilir.

ABD Seçim Günlüğü: Ve sahnede Eminem ve Obama!