ABD seçim günlüğü bugün sizler için bir ihtimali yazıyor: Yoksa foto finişe mi kalacak? Öte yandan Trump için para dağıtan Musk'a Walz'dan gelen tepki ve meşhur Central Park Five davasına bir bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nin tarihi seçimlerine iki haftadan az bir süre kaldı. Bir yanda Kamala Harris diğer yanda Donald Trump kaderlerini belirleyecek 5 kasım öncesinde tüm kozlarını oynamaya devam ediyor. Akıllarda da cevapsız bir soru: Kim kazanacak?

Seçim günlüğünün bugünkü bölümünde biz de bu soruyu mercek altına alıyoruz. Seçimlerden önce yapılan kamuoyu araştırmaları büyük ölçüde bir resmin çizilmesinde etkili oluyor. Ama tabii sürpriz bir şekilde anketlerin yanıltıcı olduğu çok örnek de var. Ancak ABD’nin bu yılki seçimlerinde anketler de net bir tablo çizemiyor.

POLTICO ise foto finiş ihtimaline dikkat çekiyor.

Harris ve Trump arasındaki yarışın foto finiş olarak bitme ihtimaline karşı emarelere beraber bakacağız:

Washington Post-Schar School’un Ekim ayının ilk yarısında 5 binden fazla kayıtlı seçmenle yaptığı ankete göre Harris’i kesinlikle ya da muhtemelen destekleyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 47 iken Trump’ı kesinlikle ya da muhtemelen destekleyeceğini söyleyenlerin oranı da yüzde 47.

Eyalet bazında dağılım da başa baş gitmeye devam ediyor.


Musk’ın dağıttığı paralara Walz’dan tepki

Kamala Harris’in başkan yardımcısı adayı Tim Walz, Musk’ın seçmenlere 1 milyon dolarlık çek dağıtmasının Trump’ın plansızlığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Minnesota valisi ve Demokratların başkan yardımcısı adayı Walz, “Planınız yoksa böyle şeyler yaparsınız” dedi.

Walz, “Orta sınıfa fayda sağlayacak bir ekonomik planınız olmadığında, üreme haklarını koruyacak bir planınız olmadığında, iklim değişikliğini ele alacak ve Amerikan enerjisi üretecek bir planınız olmadığında bu tür taktiklere başvurursunuz” diye konuştu.

Musk, salıncak eyaletlerdeki kayıtlı seçmenlere, “ifade özgürlüğü ve silah taşıma hakkı lehine” Super Pac’in dilekçelerini imzalamaları halinde günde 1 milyon dolarlık bir çekilişe katılma şansı sundu. Uzmanlar bu planın yasal olup olmadığını ya da aslında oy satın almak olup olmadığını sorguluyor.


Trump’a bir de ‘karalama’ davası

ABD’nin New York eyaletinde, yıllar önce işlemediği suçtan dolayı hapis cezası alan ve sonra aklanan, “Central Park Five” olarak bilinen 5 kişilik grup, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump aleyhine “karalama” davası açtı. Grup, davaya gerekçe olarak Trump’ın, 10 Eylül’de, rakibi Kamala Harris ile yaptığı başkanlık tartışmasındaki ifadelerini gösterdi.

Yusef Salaam, Raymond Santana, Kevin Richardson, Antron Brown ve Korey Wise adlı 5 kişi, mahkemeye verdikleri dilekçede, Trump’ın, Harris ile yaptığı tartışma sırasında kendileri hakkında “bir bireyi öldürdükleri ve suçu kabul ettikleri” şeklinde yanlış beyanda bulunduğunu belirtti.

5 kişilik grup, Trump’ın kendilerini 67 milyon insanın önünde “karaladığını” ve “isimlerini tekrar temize çıkarmaya çalışmalarına neden olduğunu” öne sürerek, iftira ve cezai tazminatın belirlenmesi için jürili yargılama talep etti. Trump’ın sözcüsü Steven Cheung ise Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, davayı, “Amerikan halkının dikkatini Kamala Harris’in tehlikeli liberal gündeminden ve başarısız kampanyasından uzaklaştırmak amacıyla umutsuz sol görüşlü aktivistler tarafından açılan, sıradan bir seçim müdahalesi” olarak niteledi.

🧠 ‘Central Park Five’ davasını hatırlayalım: Siyahi ve Latin kökenli 6 gençten oluşan grup, 1989’da New York City’deki Central Park’ta beyaz kadın koşucu 28 yaşındaki Trisha Meili’ye yönelik tecavüz ve darp, sonra da ölüme terk etmekten tutuklanmıştı. Suçlarını baskı altında itiraf ettiklerini söyleyen grup, mahkemede suçlamaları reddetmiş ancak jüri tarafından hapse mahkum edilmişti. Daha sonra başka bir kişinin suçu itiraf etmesi üzerine 5 kişinin mahkumiyeti 2002’de bozulmuştu. Olayın mağdurlarından Steve Lopez ise arkadaşlarından 20 yıl sonra (2022’de) aynı davadan aklanmıştı.

5 kişilik grup, 2002’de serbest kaldıktan sonra New York şehir yönetimine, üzerlerine attıkları iftira için açtıkları 41 milyon dolarlık tazminat davasını kazanmıştı. O zamanlar 19 yaşın altında olan gençler için Trump, New York Times’ta tam sayfa ilan yayımlayarak “idam edilmeleri” çağrısı yapmış, bu konu Harris tarafından seçim tartışmasında gündeme getirilmişti. “Central Park Five” davası mağdurlarından Yusef Salaam, halihazırda New York Belediye Meclisi üyesi olarak görev yapıyor.

ABD Seçim Günlüğü: Harris 60 yaşına bastı, Trump McDonalds’da kızartma yapmayı öğrendi ve Musk para dağıtıyor