Seçim günlüğüne hoş geldiniz. Münazara sonrası yapılan bir ankette Harris'e desteğin arttığı görülüyor. Harris'ten 'diploma' hamlesi geldi. Peki Taylor Swift etkisi ne olacak? Gelin beraber tartışalım. Trump ise Haitililere kafayı takmış gibi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin nabzını tuttuğumuz seçim günlüklerimize devam ediyoruz. Dünkü bölümümüzde Trump ile münazaradan sonra Harris’e dolarların aktığını yazmıştık. Bu sırada Trump destekçileri ise eski ABD başkanının “Göçmenler köpek eti yiyor” çıkışını desteklemekle meşguldü.

Bugün neler mi oldu? Hadi başlayalım.

Kamala Harris Pensilvanya’da bir mitinge katıldı. Aynı saatlerde Donald Trump ise Los Angeles’ta kendisine ait golf sahasında basın açıklamasındaydı.

Vergi savaşı

İki adayın zorlu yarıştaki propagandaları arasında vergiyle ilgili vaatler var. Harris daha önce orta sınıf için vergi indirimi getirmeyi hedeflediğini söylemişti. Buna yanaşmayan Trump ise fazla mesai ücretlerinden alınan vergilerin azaltılmasını savunuyor. Trump’ın hizmet sektöründeki bahşişlerden vergi alınmaması önerisini Harris de destekliyor. Ancak Trump tabii durmuyor… Eski başkan, Harris’i fikrini çalmakla suçlayıp ”Zaten iktidardasın neden şimdi hemen yapmıyorsun” diyor. İki aday da konuşmalarında bu vaatlerini tekrarladı.

Harris’in ‘diploma’ hamlesi

Başkan yardımcısı Harris Pensilvanya’da Wilkes-Barre’de yaptığı konuşmasında “Başkan olarak, üniversite diploması olmayanlar için iş fırsatlarını artırmak amacıyla federal işlerdeki gereksiz diploma şartlarını kaldıracağım” dedi.

ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun 2023 verilere göre 25 yaş ve üzeri ABD’lilerin yüzde 62’sinden fazlası lisans diplomasına sahip değil. Üniversite diploması olmayan ABD’liler 2020’de seçmenlerin beşte üçünü oluşturmuştu.

Diplomanın bir insanın becerilerini kesin bir şekilde gösteremeyeceğini belirten Harris özel sektörü de benzer düzenlemeler yapması için zorlayacağını söyledi. Harris bu konuda yukarıdaki verinin ve anketlerin sesini dinlemiş görünüyor. Çünkü Gallup araştırmasına göre ABD’lilerin çoğu üniversitenin ‘değeri’ konusunda şüpheci.

Filistin protestosu Harris’in sesini kesti

Harris’in buradaki konuşması Gazze’deki savaşla ilgili ABD’nin desteğini protesto eden göstericiler tarafından kesildi. Harris protestoya saygı duyduğunu belirtse de ”Şu anda ben konuşuyorum” demeyi ihmal etmedi. Tabii İsrail’e desteğini de tekrarladı.

Trump, Haitilileri hedef almakta ısrarcı

Harris ile münazarada Trump, Ohio’daki Haitili göçmenlerin, oradaki diğer kişilerin evcil hayvan olarak besledikleri köpekleri ve kedileri kaçırıp yediğini ileri sürmüştü. Bu iddia Harris’i güldürmüştü. Ancak Trump destekçileri bu iddiaya sahip çıktı. Sosyal medyada Haitililere yönelik bir linç girişimi başladı. Hatta iş sokakta saldırılara bile vardı.

Los Angeles’teki tenis tesisinde konuşan Trump, ‘kedi, köpek’ iddiasına girmedi ancak Haitilileri yine hedef aldı.

Trump ”Springfield, Ohio’da büyük çapta sınır dışı etmeler yapacağız” dedi. Buradaki 15 bin Haitili sığınmacının büyük çoğunluğu yasal olarak ülkede bulunuyor.

Biden yönetimi, haziranda ABD’deki yüz binlerce Haitilinin Geçici Koruma Statüsü’nü (TPS) uzatmıştı.

Eski başkan, aşırı sağcı Loomer’dan uzaklaşamıyor

Trump’a desteğini açıklayan aşırı sağcı komplo teorisyeni Laura Loomer, Beyaz Saray’ın tepkisine neden olmuştu. Loomer, 11 Eylül saldırılarının ‘içeriden’ organize edilen bir iş olduğunu söylemişti. İşte bu Loomer, Trump’a desteğini açıkladı. Trump durumdan memnun. Trump kampanyasında dahil olmadığını söylese de Loomer geçen hafta boyunca eski başkanın uçağıyla seyahat etti. Ancak tepkiler sonrası biraz olsun Loomer’dan uzaklaşmaya çalıştı ve onun geçmişteki açıklamalarına katılmadığını söyledi.

Trump Loomer’ı ‘özgür ruh’ olarak tanımlayarak ”O güçlü bir kişi, güçlü görüşleri var” dedi.

Loomer, Hindistan kökenli Harris’le ilgili “Beyaz Saray, köri gibi kokacak. Buradaki konuşmalar bir çağrı merkezi aracılığıyla yapılacak” demiş ve tepki toplamıştı.

Anketler ne durumda?

Size en son beş gün yayınlanan The New York Times ve Siena College anketindeki verileri iletmiştik. Burada Harris’in oyu yüzde 47 bandındaydı. Trump ise sadece 1 puan önde yüzde 48’le başa baş yarışta burun farkıyla öndeydi. Ancak bu münazara öncesiydi.

Reuters/Ipsos, Harris’in daha çok beğenildiği münazara sonrası yeni bir anket yaptı. yayınlandı. Buna göre Harris yüzde 47 oyla, yüzde 42’lik desteğe sahip Trump’ın beş puan önünde görünüyor. Reuters/Ipsos’un 21-28 Ağustos tarihlerinde yaptığı ankette ise Harris dört puan öndeydi. Çok kesin bir yorum olmasa da Harris’in 10 günde münazarayla birlikte bir puan daha öne geçtiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca ankete katılanlar arasında münazarayı izleyenlerin yüzde 52’si Trump’ın tökezlediğini söyledi.

Anketin 1690 kişiyle ABD genelinde yapıldığını da not edelim.

Harris, siyahların desteğini yeniden sağlayabilecek mi?

Bir anket daha var. NAACP’nin bu anketi uzun zamandır Demokratların en sadık seçmen kitlesi olarak bilinen siyah ABD vatandaşları.

Ankete göre 50 yaş altı siyah erkeklerin yüzde 26’sı Trump’ı desteklediğini söyledi. Harris’e destek ise yüzde 49. 50 yaş üstü erkek seçmende ise Harris’e destek yüzde 77 oy oranıyla daha net. Kadınlarda ise Harris’e destek oranı yüzde 67. Trump ise yüzde 8 bandında.

Anketteki ortalama sonuç ise şöyle: Harris’e destek yüzde 63, Trump’a destek yüzde 13.

Reuters’a göre bu durum Joe Biden’ın bazı söylemleri nedeniyle siyah seçmenlerin Demokrat Parti’ye karşı güvenini kaybettiğini gösteriyor.

Bu seçmen grubu Harris için kilit önemde.

Swift desteğinin etkisi ne olacak?

ABD’nin en büyük popstarı Taylor Swift yaklaşan münazara sonrası yaptığı paylaşımda Harris’i destekleyeceğini duyurmuştu. Açıklama dün geceki Trump-Harris münazarası sonrası geldi. ABD’de geçen sene Time dergisi tarafından Yılın Kişisi seçilen Taylor Swift özellikle genç kitle üzerinde büyük bir etkiye sahip. Peki desteğinin etkisi ne olacak? Gelin tartışalım.

Swift’in Instagram’daki destek paylaşımı 10,8 milyon beğeni aldı. ABD hükümeti sözcüsüne Swift’in takipçileriyle paylaştığı vote.gov sitesine de 24 saat içinde 405.999 ziyaretçi geldi. Harris çok istese de Swift şimdilik onun kampanyasına aktif olarak katılmaktan uzak. Soruyu yeniden soralım: Ünlülerin desteğinin ne gibi bir fark yaratabilir?

2008 Northwestern Üniversitesi raporuna göre ünlü sunucu Oprah Winfrey’in desteği, Barack Obama’ya bir milyon fazladan oy sağladı. Ancak 2010 North Carolina State Üniversitesi raporuna göre George Clooney ve Angelina Jolie’nin destekleri, siyasi etki yaratmada pek bir şey yapamamış görünüyor.

Tabii ki ‘Swift etkisi’ hepsinden daha farklı. Arizona State Üniversitesi’nde Swift’in toplumdaki yerini inceleyen profesörü Margaretha Bentley, pop yıldızının bir etki yaratıp yaratmayacağını bilmiyor. Bu yıl başında öğrencilerine Swift’in desteğinin önemli olup olmadığını sordu. Bazıları Swift’in izinden gideceklerini diğerleri ise daha fazla araştırma yapacaklarını söyledi: “Bazı öğrenciler bana ünlüleri ne tür kahve içecekleri gibi konularda dinlediklerini söyledi. Siyasette değil.”

Harvard’ın geçen ay yayımlanan bir çalışmada Ashley Spillane ünlülerin bu tür harekete geçirme çağrıları sonrası ‘daha yüksek çevrimiçi seçmen kaydı veya sandık görevlisi kaydı oranları” bulduklarını yazdı.

Spillane “Bazı anketler insanların hayran oldukları ünlülerin siyasetinden etkilenmediklerini gösterse de daha detaylı araştırmalar bu seslerin son derece güçlü olduğunu ortaya koyuyor” dedi

Harris kampanyası destekçileri Swift ilhamlı ‘arkadaşlık bilezikleri’ için şimdiden ön sipariş almaya başladı.