ABD Seçim Günlüğü Washington'un geri sayımdaki nabzını tutmaya devam ediyor. Bugün, yeni parti tartışmaları ve Trump'ın kaçındığı son münazaralara odaklanacağız.

ABD Seçim Günlüğünden herkese merhaba. “Seçim yılı” diye andığımız 2024’ün belki de en nefes kesecek karşılaşmasına 43 gün kaldı. Donald Trump ve Kamala Harris’in karşı karşıya kalacağı bu seçim, dünyanın kaderini de büyük bir şekilde etkileyecek. Her geçen gün mücadelenin kızıştığı ABD’de halkın kafasının karışıklığı anketlere de yansıyor.

Gündem yoğun, anketler bulanık…

ABD için bugün neleri konuşacağız?

📌 Demokratlar ve Cumhuriyetçiler kıskacında yeni parti tartışmaları
📌 Münazara adaylar hakkındaki kanıyı nasıl değiştirdi?
📌 Trump, ikinci münazara kapısını kapattı

Yeni parti mi?

ABD siyaseti denilince akıllara hemen iki şey geliyor: Cumhuriyetçiler ve Demokratlar. Bu da haliyle başka parti yokmuş gibi bir izlenim yaratabiliyor. Ancak durum pek de öyle değil. ABD’nin de uyguladığı iki parti sistemi daha çok domine etme üzerine dönüyor. İki partili sistem anlamı, tüm veya neredeyse tüm seçilmiş yetkililerin iki büyük partiden birine ait olduğu ve üçüncü partilerin nadiren yasama organında herhangi bir sandalye kazandığı bir düzenlemeyi tanımlıyor.

Yani aslında ABD’de totalde iki parti yok, siyaseti domine eden iki parti var. Bunları söyledikten sonra yeni parti tartışmalarına da bir bakalım.

“Yeni parti kurulması lazım” diyen kişi, eski Cumhuriyetçilerden Liz Cheney. Cheney ailesi, ABD siyasetinde önemli bir role de sahip. Keza geçtiğimiz günlerde bazı Cheneylerin (ki aralarında Liz de vardı) Harris’i destekleme kararı almaları manşetlerde yerini almıştı. Biz de kendilerine aynı şekilde yer vermiştik. Ancak ne oldu da Harris’i destekleyeceğini söyleyen Liz Cheney bu kez yeni parti demeye başladı, işte buraya odaklanacağız.

Donald Trump’ı sert bir dille eleştiren Cumhuriyetçi eski Temsilci Liz Cheney, Cuma akşamı eski başkanı eleştirirken yeni bir siyasi partiye ihtiyaç duyulabileceğini öne sürdü.

“Amerikalıların çoğunluğu Donald Trump gibi birinin başkan olmasını istemiyor. Amerikalıların çoğunluğu gerçekten çocuklarının örnek alabileceği bir başkana sahip olmak istiyor” diyen Cheney, Cumhuriyetçilerin izledikleri politikalardan sonra insanlardan oy isteyebilmenin “zor” olduğu ifade etti. Sanırım Cheney de göçmenler için söylenen “evcil hayvan yiyorlar” ifadelerini eski partisi için epey küçük düşürücü bulmuş.

Süreci epey “yıpratıcı” bulduğunu söyleyen Cheney, değişim içi bir şeyler yapılması gerektiğini ifade ederek, gerekirse yeni bir parti ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Cheney’in son açıklamaları, Harris’i desteklediğini ve babası eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in de Harris’e oy vereceğini açıklamasını takip etti.

🔎 Arka plan: Cheney, Temsilciler Meclisi 6 Ocak komitesinin iki Cumhuriyetçi üyesinden biriydi ve 2022’de yeniden seçilmek için girdiği Wyoming ön seçimini Trump destekli bir adaya karşı kaybetmişti.

İkinci münazaranın kapılarını Trump ‘şimdilik’ kapattı

ABD seçimlerinin en kritik noktalarından biri de TV münazaraları. Kimileri için kariyerinin altın çağının başlangıcı kimilerinin ise sonu olabilen o münazaralar… Haziran sonundaki münazarayı anımsayın; mevcut ABD Başkanı Joe Biden’ın kariyerinin bittiği o dakikalar sanıyorum izleyen herkesin gözlerinin önüne gelmiştir.

Biden münazaradaki kötü performansı ardından adaylıktan çekilince yerine gelen Harris, rakibi Trump ile bir kez canlı yayında karşı karşıya gelmiş olmuştu. Bu münazara Biden’ın sonunu getiren yayın kadar heyecanlı geçmediği gibi seçmen üzerinde de bir etki yaratmadı. Haliyle adayların ikinci kez bir araya gelip gelmeyeceği tartışılmaya başlandı. Harris, CNN’in teklifini kabul etti… Trump ise “hayır” dedi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Cumartesi günü CNN’in 23 Ekim’de eski Başkan Donald Trump’la tartışma davetini kabul ederek rakibini kampanyanın son haftalarında yeni bir hesaplaşmaya davet etti. Harris’in kampanya başkanı Jen O’Malley Dillon, “Başkan Yardımcısı Harris, Donald Trump ile aynı sahneyi yeniden paylaşmaya hazır” dedi.

Trump’a göre ‘çok geç’: Trump ise söz konusu tartışma teklifine sıcak bakmadığını söyledi. Ve gerekçe olarak bazı bölgelerde başlayan oy verme işlemlerini gösterdi. Carolina’nın Wilmington kentinde düzenlenen bir mitingde konuşan Trump, “Başka bir münazarayla ilgili sorun şu ki artık çok geç, oy verme işlemi çoktan başladı” dedi.

Trump, Harris’e atıfla “Şimdi seçimden hemen önce CNN ile bir tartışma yapmak istiyor çünkü kaybediyor” da dedi. Ancak anketler pek öyle söylemiyor. Aslına bakarsanız, anketler “bir şey söylemiyor”. Anketlere göre Harris ve Trump arasındaki yarışta net bir lider yok. Başa baş geçen mücadelede iki isim de öne çıkabiliyor.

🤔 Münazara neleri değiştirdi?

CNN’e göre bu ayki başkanlık münazarasının ardından, Harris hakkındaki tartışmalarda olumlu duygular artarken, Trump hakkındaki düşünceler daha olumsuz bir eğilim gösterdi. Trump’a yönelik olumsuz duygulara katkıda bulunan esas unsur göçmenlik oldu. En son verilerde, bu büyük ölçüde, Haitili göçmenlerin Springfield, Ohio’daki evcil hayvanları yediğine dair sözlerle ilgili. İlk olarak Trump’ın başkan yardımcısı adayı JD Vance tarafından dile getirilen ve daha sonra eski başkan tarafından tartışma sahnesinde atıfta bulunulan bu iddia, resmen “viral” oldu.

Bu eşi benzeri görmemiş ırkçılık düzeyiyle yöneltilen suçlama haliyle birçok kişide de ters tepmiş görünüyor.

ABD Seçim Günlüğü: Yahudilerin Trump’la sınavı, kürtaj yasak olduğu için göz göre göre ölen kadınlar…