Donald Trump’ın ikinci kez Beyaz Saray’a gelmesini kaldıramayan Demokrat seçmenler bu süreci en hafif nasıl atlatabileceklerinin peşinde. Parası olanlar bu süreci yurtdışına sığınarak atlatmayı düşünüyor. Böyle giderse Avrupa’daki Amerikan varlıklarının sayısı artabilir.
CNN International’ın haberine göre varlıklı Amerikalıların başka ülkelere göç etmesine yardımcı olan danışmanlar 5 Kasım’daki ABD seçiminden bu yana Amerikan vatandaşlarının “altın vize”ye ilgisinin hızla arttığını söylüyor. Altın vize bir ülkede gayrimenkul veya devlet tahvili alarak ya da işletme açarak büyük yatırımlar yapıp vatandaşlık veya oturum izni almaya olanak tanıyan bir uygulama. Türkiye’de de belli bir ücret karşılığında vatandaşlık satın almak mümkün.
Bu işlerle ilgilenen danışmanlık şirketi Henley & Partners internet sitesinden başvuru yapan Amerikan vatandaşlarının sayısının seçim haftasında bir önceki haftaya göre neredeyse yüzde 400 arttığını söyledi. Şirkete göre bu kişilerin çoğu başka bir ülkeye kalıcı olarak taşınmayı amaçlıyor. Asıl dertleri başka bir seçenekleri olduğunu bilmek.
Bir diğer danışmanlık şirketi Arton Capital, Trump’ın zaferi kesinleştikten sonraki gün 100’den fazla soru geldiğini söyledi. Şirkete göre bu sayı günlük ortalamanın beş katı. Şirketin CEO’su Armand Arton da Henley & Partners ile aynı şeyi söylüyor: Çok azı kalıcı olarak başka bir ülkeye taşınmayı amaçlıyor. Çoğunun derdiyse B planına sahip olmak.
Buradaki fırsatı görenlerden ilki Sardinya adasındaki Ollolai köyü oldu. Seçimin ardından köy yetkilileri yerleşim yerindeki epey ucuz evleri tanıttıkları bir internet sitesi kurdu.
İlgi Covid-19’le başladı, seçimlerle tavan yaptı
Genelde altın vizeye talip olanların başında Çin, Hindistan, Filipinler, Nijerya ve Güney Afrika geliyor. Bu ülkelerde belli bir birikimi olan kişiler ya siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ya da baskılar nedeniyle vizesiz kolayca seyahat edebilecekleri ikinci bir vatandaşlığa sahip olmak istiyor. ABD’nin bu uygulamaya ilgisi Covid-19 pandemisinden sonra oluştu. Malum, o dönem vizeye sahip olmak bile o ülkenin vatandaşı değilseniz seyahat edemeyeceğiniz bir dönemdi.
Henley & Partners’ın bu yılın başlarında yayınladığı rapora göre ABD’de artan siyasi bölünme ve toplumsal gerginlikler altın vizeye ilgiyi daha da artırdı. Şirketin 2020’den bu yana altın vizesine en çok başvuranlar Amerikan vatandaşları. Ayrıca altın vize başvurularının sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artış söz konusu. En çok rağbet gören programlar ise Avrupa’dakiler.
Hangi ülkeleri tercih ediyorlar?
Listenin başında gelen Avrupa ülkesi, sanat ya da kültürel mirası desteklemek için en az 265 bin dolar harcama istediği için nispeten uygun fiyatlı görülen Portekiz. Ayrıca Avrupa Birliği vatandaşlığına sahip olmak için sunduğu şart da beş yıl ülkede kalmak. Karşılaştırma yapmak gerekirse Amerikalılar arasında popüler Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin kriterleri yedi ila 10 yıl ülkede kalmak.
Henley & Partners’a göre serveti 50 milyon doların üstünde olan süper zenginler, vatandaşlığa sahip olmanın çok daha kolay ama fiyatların çok daha yüksek olduğu Malta ve Avusturya’yı tercih ediyor. Malta’nın altın vize programı hükümete geri ödemesiz 636 bin dolar verilmesini, ülkedeki gayrimenkuller için yüksek miktarda harcama yapılmasını ve yerel hayır kurumlarına 10 bin 600 dolar verilmesini zorunlu tutuyor. Avusturya ise yerel işletmelere en az 3,7 milyon dolar harcama yapılmasını istiyor.
Ya sıradan Amerikalılar?
Çoğu Amerikalı için altın vize pek de olası bir hayal değil. Onlar da sosyal medya platformlarında yurtdışına çıkmanın başka yollarını tartışıyorlar. İnsanların yurtdışına çıkmasına yardımcı olan bir çiftin iki hafta önce yayınladığı “ABD’den ayrılmak isteyen Amerikalıların gidebileceği ülkeler” başlıklı YouTube videosu yarım milyondan fazla izlendi, dört bin yorum aldı.
Amerikalıların çok sık kullandığı bir forum olan Reddit’t “ABD seçim sonuçlarının ardından göç” başlıklı tartışma konusu iki hafta içinde 1300 yorum aldı.