Irak ve ABD güçlerinin düzenlediği ortak operasyonda 15 IŞİD militanı öldürüldü. 7 ABD askerinin yaralandığı operasyona dahlini Washington'un iki gün sonra açıklaması ise dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Irak güçleri tarafından yapılan ortak bir operasyonda 15 IŞİD üyesi teröristin öldürüldüğü belirtildi. Operasyon da 7 ABD askeri de yaralandı. Irak’ın batısındaki yer alan Anbar çölünde yaşanan çatışmada IŞİD militanlarını hedef alan ortak bir baskın düzenlendi. Irak ve ABD tarafından düzenlenen bu baskının ardından basın açıklaması yapıldı.

ABD Ordusu Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Anbar çölünde Perşembe günü yaşanan çatışmada militanların silah ve el bombaları kullandıklarını belirtti. CENTCOM, “Bu operasyon, IŞİD’in Iraklı sivillerin yanı sıra bölgedeki ve ötesindeki ABD vatandaşlarına, müttefiklerine ve ortaklarına karşı saldırı planlama, organize etme ve yürütme kabiliyetini bozmak ve azaltmak için IŞİD liderlerini hedef aldı” açıklamasını yaptı.

Açıklamanın devamında çatışma nedeniyle sivil kayba dair bir bulguya rastlanılmadığı belirtildi.

Irak ordusu da bir açıklama yaptı. Açıklamada yapılan operasyonun önce terör örgütü üyelerinin saklanma yerlerini hedef aldığı, ardından da bir hava operasyonu düzenlendiği bilgisi verildi.  Irak ordusu kimlik bilgilerini paylaşmadan, “Ölenler arasında IŞİD’in kilit liderleri de var” açıklamasında bulundu. Ordu açıklamasının devamında şöyle denildi: “Tüm sığınaklar, silahlar ve lojistik destek imha edildi, patlayıcılar güvenli bir şekilde imha edildi ve önemli belgeler ve iletişim cihazları da ele geçirildi.”

Operasyonun ayrıntılarını isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir ABD savunma yetkilisi, Reuters’e bazı Amerikan askerlerinin yaralandığını, iki askerin de düşme sonucu yaralandığını söyledi. Yetkili, “Tüm personelin durumu stabil” dedi.

ABD’nin dahlinin sonradan açıklanması dikkat çekti

ABD’nin baskındaki rolünü kabul etmesinin gecikmesi dikkatlerden kaçmadı. Perşembe günü gerçekleşen operasyona dair Irak, ilk açıklamasında ABD’nin dahline değinmemişti. Bu gecikmenin sebebine değinilmese de Iraklı siyasetçilerin ABD askerlerinin ülkede bulunmasından duyduğu rahatsızlık biliniyor. Irak’taki ABD varlığı, ülkede tartışma konusu.

2014 – 2017 yıllarında en büyük tehditlerden biri olarak anılan terör örgütü IŞİD, uzun zamandır sessizdi. 2017’de Irak’ta, 2019’da da Suriye’deki hakimiyetini kaybeden IŞİD, öncesinde neredeyse İngiltere’nin yarısı büyüklüğünde bir alanı kontrol ediyordu. ABD öncülüğünde 80’den fazla ülkeden oluşan bir koalisyonla yürütülen mücadele sonucu IŞİD büyük ölçüde kan kaybetti. Ancak Anbar çölünde küçük ölçekli faaliyet göstermeye devam örgüt, dünyanın başka yerlerinde başkaları tarafından gerçekleştirilen saldırıları üstleniyor. IŞİD’in Afganistan kolu olarak bilinen IŞİD Horasan, şu an grup içindeki en aktif kollardan biri.

Rusya’da 22 Mart 2024’te Moskova Oblastı’nda bulunan Krasnogorsk kentindeki Crocus City Hall müzik mekanında meydana gelen saldırıyı da IŞİD Horasan üstlenmişti. Saldırıda 133 kişi ölmüştü. Bu saldırının ardından örgütün ölü hücrelerine ilişki şüpheci yaklaşımlar uzun süre gündemde kalırken, örgütün saldırılarını Avrupa’ya taşımasından endişe edildiği dile getiriliyordu. Geçtiğimiz hafta Almanya’nın batısındaki sanayi kenti Solingen’de bir festivale düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kişi ölmüş, sekiz kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş, ancak herhangi bir kanıt sunmamıştı.

23 ilde IŞİD operasyonu, 119 gözaltı