Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Alabama eyaletinde tartışmalı idam yöntemi nitrojen gazıyla ikinci idam gerçekleştirildi. Nitrojen gazı kullanımı Avrupa genelinde ve ABD’de veterinerler tarafından kullanımı yasak olmasına rağmen ABD’de bu yöntemle şimdiye dek iki mahkum idam edildi. Nitrojen kullanımıyla idamda mahkumun yüzüne saf nitrojen solumasını sağlayacak bir maske takılıyor. Bu yolla kişilerin vücudundaki oksijen tamamen tükenerek ölmesi sağlanıyor.
Alan Eugene Miller, şimdiye dek bu yolla idam edilen ikinci mahkum. Miller’ın “Burada olmayı, ölüm sandalyesine oturmayı hak edecek bir şey yapmadım” oldu. Miller’ın idamı ABD’de altı gün içinde beş erkeğin öldürüldüğü bir haftada gerçekleşti. ABD’nin gündemine oturan idamlardan biri de Missouri’de Marcellus Williams’ın idamıydı.
Williams’ın idamının ardından ABD’de bazı kesimler yoğun tepki gösterdi çünkü Williams’ın idam edilmesine sebep gösterilen suçu işlediğine dair herhangi bir doğrudan kanıt ortaya konulamadı. Bu tepkilerin hemen ardından üç iş arkadaşını öldürdüğü için hüküm giyen Miller’ın nitrojen gazı gibi tartışmalı bir yöntemle öldürülmesi de bir hayli dikkat çekti. Alabama Valisi Kay Ivey idamın ardından “Bu gece adalet yerini buldu. Umarım üç kurbanın aileleleri bundan sonra rahat uyuyabilir” dedi. ABD’de ilk nitrojen kullanılan idam yine Alabama’da gerçekleşmişti.
İlk nitrojen yoluyla idam etme vakası yine Alabama’daydı
58 yaşındaki Kenneth Smith’in idamının ardında yetkililer “literatüre geçecek bir idam” nitelemesini yapmıştı. Miller ve Smith nitrojenle idam edilmelerinin dışında da ABD tarafından değerlendirilmeye alınmıştı çünkü bu iki kişi enjeksiyon yoluyla idamın sonucunda ölmemişlerdi.
Smith’in ilk idam denemesi adeta bir “vahşetti.” Smith dört saat boyunca sedyeye bağlı kaldı, bu sürenin bir kısmında baş aşağıydı. Smith’in vücudu zehri enjekte etmek için defalarca kez iğneyle delindi. Miller, Smith’ten iki ay önce benzer bir travmaya maruz bırakıldı. “İdam denemesi” saatlerce süren mahkumun avukatları bu olayın ardından fiziksel ve zihinsel işkence suçlamasıyla hapishane görevlilerine dava açtı. Bu davaların görülmesi bir yana dursun, Alabama iki mahkumun “ölmemelerinin” ardından hemen nitrojen kullanımına ilişkin prosedürleri harekete geçirdi.
İnsan hakları grubu Reprieve’in ortak genel müdürü Maya Foa, Alabama’nın giderek aşırı uçlara giden tipik bir örnek olduğunu söyledi. Foa, “Biri ilk seferde ne kadar acı çekerse çeksin, insanları iki kez idam etmenin sorun olmadığını söylüyorlar. Sedyede 10 dakika boyunca çırpınan ve nefesi kesilen bir adamın umutsuzca yaşam mücadelesi vermesi onlar için yalnızca ‘literatüre geçecek’ bir olaydan ibaret” diyerek Alabama’yı eleştirdi.