Venezuela'da ülkeyi yangın yerine çeviren seçim sonucu tartışmaları sürüyor. Tartışmaya ABD bu kez üst perdeden dahil oldu, Maduro'nun rakibini "galip" olarak tanıyıp, tebrik etti.

Latin Amerika ülkelerinin son günlerde en gündemde olanı Venezuela. Bunun nedeni de geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimler ve sonuçları.2013 yılından bu yana ülkeyi yöneten Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun bir dönem daha kazanmasıyla sonuçlanan seçimler tartışma yarattı. Maduro da muhalefetin adayı rakibi Edmundo Gonzalez de galip olduğunu belirtiyor. Maduro’nun iyi geçindiği ülkeler (Türkiye, Rusya, Çin vb.) onun galibiyetini kutlarken Venezuela’yı kendi bloklarına çekmek isteyen Batı da sonuçları tanımadığını açıklıyor. Zaten en başından beri tutumu bu yönde olan ABD, son bir hamle daha yaptı ve seçimlerde Gonzalez’in zaferini tanıdığını açıkladı.

Açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapıldı. Blinken, seçimleri Gonzales’in kazandığına dair “çok kuvvetli kanıtlar” olduğunu söyledi. Gonzales’in seçim kampanyasını yöneten ekip tarafından yapılan açıklamada, muhalefetin yüzde 80 gibi büyük bir farkla seçimleri kazandığı ve ellerinde bunu kanıtlayan belgeler olduğu söylendi.

Blinken açıklamasında, “Kanıtlar, ABD ve daha da önemlisi Venezuela halkına göre seçimin galibinin sarsılmaz bir şekilde Edmundo Gonzales Urrutia olduğunu gösteriyor” dedi.

ABD, Maduro’nun rakibini tebrik etti

Maduro yerine rakibini tebrik ederek devam ettiği açıklamasında Blinken, “Edmundo Gonzalez Urrutia ve onun ekibini başarılarından dolayı tebrik ederiz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı, “Şimdi Venezuelalı tarafların seçim hukukuna uygun, saygılı ve barışçıl bir geçiş süreci için görüşmelere başlama zamanıdır” diye de ekledi.

ABD’nin bu açıklamasına 2013 yılından bu yana ülkeyi yöneten Maduro’nun öfkeleneceği kesin. Maduro, Temmuz ayının başında ABD ile diyaloğu başlatabilecekleri yönündeki açıklamalarını Blinken’ın bu sözlerinden sadece birkaç saat önce yinelemişti. X üzerinden yaptığı açıklamada Maduro, ülkesinin egemenliğine saygı göstermeye ve tehditlerine son vermeye hazır olması halinde, görüşmelerin Katar Anlaşması temelinde yürütülmesi koşuluyla, ülkesinin ABD ile diyaloğu yeniden başlatmaya hazır olduğunu ifade etti.

Ancak ABD’nin son açıklaması tam tersi bir süreci ifade ediyor.

Ne olmuştu?

Venezuela’da 28 Temmuz’da devlet başkanı seçimleri düzenlenmişti. Venezuela Seçim Konseyinin açıkladığı sonuçlara göre, Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazanmıştı. Seçimlerin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz’da açıklama yapan muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve sonuçlara hile karıştığını öne sürmüştü.

Seçim sonuçlarının hileli olduğu gerekçesiyle düzenlenen protestolarda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan olaylarda şimdiye kadar biri asker 17 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Venezuella’da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73’le zafer iddiasında, sokaklar karıştı