Gazze'de Ehli Arap Hastanesi’nin vurulması ve 500'e yakın kişinin hayatını kaybetmesinin ardından tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor. Dünyanın bir çok ülkesinde, Gazze'ye destek eylemleri bugün de gündemdeydi. ABD, yurt dışındaki vatandaşlarına 'dikkatli olma' uyarısı yaptı.

Dünya Filistin ve İsrail arasındaki çatışma ile dalgalanmaya devam ediyor. Gazze şehrinin Doğu kesimindeki Zeytun mahallesinde yer alan Ehli Arap Hastanesi’nin vurulması ve buraya sığınan en az 471 sivilin bir anda ölmesinin ardından, bir çok farklı ülkede Gazze ile dayanışma eylemleri alevlenmişti. Bunun üzerine dün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde ABD vetosu ile insani ateşkesin kabul edilmemesi tepkileri arttırdı. Washington’dan Amman’a kadar yüz binler Filistin ile dayanışma için sokaklarda. ABD dünyanın dört bir yanında büyükelçiliklerine yapılan yürüyüşlerin ardından, yurt dışındaki vatandaşlarına ‘dikkatli olma’ uyarısında bulundu.

Ürdün ve Lübnan’da ABD ve İsrail elçiliklerin önü kalabalık

En kalabalık eylemler Ortadoğu’da devam ediyor. Ehli Arap Hastanesi saldırısının ardından, Ürdün’de kalabalık bir grup İsrail büyükelçiliğini basmaya çalışmıştı. Dün, Ürdün’de ABD Başkanı Joe Biden, Ürdün Kralı İkinci Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılması planlanan zirve, Abbas’ın protesto amacıyla geri çekilmesinin ardından iptal edilmişti.

Aynı gün, başkent Amman’da, binlerce eylemci yine İsrail konsolosluğuna yüz metre ötede toplandı. Polis, eylemcileri dağıtmak için biber gazı ile müdahale etmişti. Ürdün hükümeti, geçtiğimiz hafta Filistin sınırındaki bölgelerde güvenlik tedbiri amaçlı eylem yapılmasını yasaklamıştı.

 

Bir başka Ortadoğu ülkesi Lübnan’da ise durum benzer. Dün Beyrut’un ABD Büyükelçiliği’nin yakınlarında binlerce insan Gazze ile dayanışma sloganları atmıştı. İsrail ordusu, bu sabah Lübnan’ın Kuzeyindeki Ras al-Naqoura şehrinde bulunan Hizbullah üssüne roket atmıştı. Unicef’in verilerine göre, Lübnan’da 210 bine yakın Filistinli sığınmacı yaşıyor. Dün gece başkent Beyrut’ta McDonnald’s, Starbucks ve Beyrut Amerikan Üniversitesi yağmalandı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de büyük eylemlere sahne oldu. Mısır, geçtiğimiz günlerde Filistin sınırında bulunan Rafah kapısını kapalı tutma kararı almasıyla gündeme gelmişti.

Washington’da Yahudiler ateşkes çağrısında bulunuyor

Dün yapılan bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oylamasında, ABD bir ateşkes tasarısını veto etmişti. Buna tepki olarak, Jewish Voice for Peace (Barış için Yahudi sesi) isimli ‘anti-Siyonist Yahudi’ grubu, Amerikan kongresine girip oturma eylemi düzenlemişti. 500’e yakın Amerikan Yahudisi ve haham, Joe Biden’a ateşkes ilan etmesi için çağrıda bulundu.

İsrail polisinden muhalif Yahudilere: Sizi Gazze’ye gönderirim

Aynı saatlerde Chicago’da eylemler alevlendi. Sokaklarda İsrail karşıtı slogan atan eylemciler, Gazze’ye insani yardım gitmesi için derhal ateşkes ilan edilmesini talep etti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı yurt dışındaki vatandaşlarına ‘daha dikkatli olmalarının’ tavsiye edildiği bir uyarı yayınladı. Bakanlık bu uyarıyı yapmasında ‘dünyanın çeşitli yerlerinde artan gerilimi, ABD vatandaşlarına ve çıkarlarına karşı terör saldırıları, gösteriler ve şiddet eylemlerindeki olası artışın’ etkili olduğunu söyledi.

ABD Senatosu’ndan eylemcilere tokat gibi cevap

ABD’li Yahudilerin eylemlerine rağmen ABD Senatosu, İsrail’in yanında olduklarını belirten bir karar tasarısını oyladı. Tasarı, tüm senatörlerin lehte oy kullanmasıyla 97’ye 0 kabul edildi. Karar, Biden’ın kongreden İsrail için 10 milyar dolarlık ek mali bütçeyi onaylamasını istemesi beklenirken geldi. Senatör Rand Paul, ABD’nin Gazze ya da İsrail’de askeri güç kullanmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

Kanada’nın Alberta eyaletinde Meclis bahçesinde dün oturma eylemi yapıldı.  Toronto’da ise eylemciler İsrail Başkonsolosluğunun önünde toplandı.

Eylemciler, Edmonton, Kanada’da Alberta Yasama Meclisi önünde oturma eylemi için toplanıyor. Kaynak: AA

Almanya’da çok sayıda göz altı, İngiltere’de namaz

Avrupa ülkeleri de sessiz kalmadı. İsveç’in başkenti Stockholm’den İspanya’nın başkenti Madrid’e kadar sokak gösterileri düzenlendi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yasağa rağmen yapılan eylemde 174 kişi göz altına alındı, 65 polis yaralandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, protestolar sırasında atılan ‘antisemit’ sloganları kınadı. Çarşamba sabahı, Berlin’de bir sinagoga Molotof kokteylleri atılmıştı.

İngiltere’de, kalabalık bir grup, Başbakanı Rishi Sunak’ın resmi konutunun bulunduğu Downing Street’te ülkelerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ateşkes tasarısına çekimser oy kullanmasını protesto etti. Eylemciler, caddede namaz kılarak tepkilerini gösterdi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da eylemlere katılım yüksekti. Mücadeleci İşçi Cephesi Sendikasının (PAME) çağrı yaptığı protestoya Yunanistan’ın Filistin Büyükelçisi Yussef Dorkhom ve Yunanistan Komünist Partisi genel sekreteri Dimitris Koutsoumpas’ta katıldı.

 

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Filistin ile dayanışma eylemine pankartlar ve Filistin bayrakları taşıyan insanlar katılırken polis güvenlik önlemi alıyor. Kaynak: AA

 

Gazze’ye 12 gün sonra ilk insani yardım geliyor