2019-2022 arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan David Satterfield, 14 Mayıs seçimlerinin belirleyiciliğine vurgu yaparken, Türklerin geleceğe bakışları açısından çok daha içe dönük bir seçim olacağını söyledi.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi David Satterfield, 14 Mayıs’ta yapılacak seçime dair “Bence bu dış gelişmelerden etkilenmekten ziyade Türklerin geleceğe bakışları açısından çok daha içe dönük bir seçim; ancak son derece önemli” ifadesini kullandı.

VOA Türkçe’den Dilge Timoçin’in sorularını yanıtlayan Satterfield, Türkiye’yi hayati önemde bir NATO ortağı ve müttefiki olarak tanımlarken, gelecek seçim için “1950’den bu yana çağdaş Türkiye tarihindeki en belirleyici seçimin yapılacağı” değerlendirmesinde bulundu.

2019’un Ağustos ayından, şu anki Büyükelçi Jeff Flake’in göreve başladığı 2022 Ocak ayına kadar Türkiye’de büyükelçilik koltuğunda olan Satterfield’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bu seçimler çağdaş Türkiye tarihindeki belki de en belirleyici seçimler, özellikle de 1950 seçimlerinden bu yana. Bu seçimler Türkiye’nin ekonomik geleceğini ve Türk halkının refahını belirleyecek. Türkiye’nin hem bölgedeki hem de ötesindeki statüsünü ve bir NATO ortağı olarak konumunu da etkileyecek. Seçimleri etkileyecek faktörler, ABD dahil hemen her yerde olduğu gibi. Ekonomi, istihdam, vatandaşların geleceklerine ilişkin umutları ya da endişeleri seçim üzerinde birincil etkiye sahip olacak. Dolayısıyla bence bu, dış gelişmelerden etkilenmekten ziyade Türkler’in geleceğe bakışları açısından çok daha içe dönük bir seçim; ancak son derece önemli.”

‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, komşu ve bölgesel ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi için çaba gösteriyor’

S-400, F-35 ve F-16’larla ilgili tartışmaların çözülüp çözülemeyeceği hakkında: “Bunu söylemek çok zor. Muhalefet Türkiye’nin dış ilişkilerinde bir istikrar, bir denge görmek istediğini açıkça ifade etti. Umarız bu, S-400 meselesinin çözümünü de içerir. Türk-Yunan ilişkilerinin düzelmeye devam etmesini çok arzu ediyoruz ve bu konuda her iki hükümetin de övgüyü hak ettiği, olumlu ilerlemeler gördük. Ancak bunlar, Başkan’ın ya da herhangi bir ABD başkanının F-16 satışı gibi önemli bir askeri paketi Kongre’den geçirme kabiliyetini etkileyecek faktörler. Başkan’ın pek çok kez söylediği gibi, Türkiye’ye geliştirilmiş F-16 paketinin satışının önemli olduğuna inanıyoruz. Bu paket, Türkiye’nin kritik bir NATO ortağı olarak diğer NATO uçaklarıyla güvenli bir şekilde birlikte çalışabilme rolünü yerine getirebilmesini sağlamakta. Ancak Türkiye, nihayetinde bu satışları belirleyecek olan Kongre’nin onayını şekillendirmek açısından üzerine düşeni yapmalı.”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir buçuk yıldır bir dizi komşu ve bölgesel ülke ile ikili ilişkilerin istikrara kavuşturulması ve geliştirilmesi için çaba sarf ediyor. Bu önemli bir adım. Ankara’da hangi hükümet görevde olursa olsun bu sürecin devam etmesini umuyoruz. Ege ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin azalmasını umuyoruz. Bu Türkiye’nin, Yunanistan’ın ve tüm komşu ülkelerin menfaatine. Bu hükümet döneminde ilerleme kaydedildiğini gördük. Umarız bu ilerleme hangi hükümet olursa olsun devam eder.”

Bir 24 Nisan ritüeli: Biden soykırım dedi, Ankara tepki verdi