Almanya, Holokost'un dünyanın dört bir yanına dağılmış kurtulanlarına toplam 1.4 milyar dolar tazminat vermeyi kabul etti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan neredeyse 80 yıl sonra, Holokost’tan kurtulanların tamamı yaşlandı. Birçoğu, savaş sırasında yetersiz beslendiği ve bir canlının yaşamaması gerektiği koşullara tabi tutulduğu için sağlık sorunları yaşıyor.

Bu çerçevede merkezi New York’ta olan Almanya’ya Karşı Yahudilerin Maddi Talepleri Konferansı dünya genelinde 128 binden fazla Holokost mağduru için Zor Zamanlar Fonu programını uyguluyor. Bu programın başta tek seferlik uygulanması planlanmış, Covid-19 karantinası sırasında görüşülmüş ve sonucunda Holokost mağdurları için üç ek ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.

Almanya Aralık 2023’te sona erecek olan ek ödemelerin 2027 yılına kadar uzatılmasını kabul etti. Almanya Maliye Bakanlığı ile müzakere edilen tazminat, Holokost mağdurlarına evde bakım ve destek hizmetleri sağlamak üzere 888.9 milyon doları içeriyor. Konferansa göre programın ek ödemelerinde 175 milyon dolarlık artış sağlandı.

Yeni müzakere edilen fon miktarı 2026 yılı için yaklaşık 41.6 milyon dolar ve 2027 yılı için 45 milyon dolar olarak belirlendi. Ek yılların her biri için miktar şöyle ayarlandı: 2024 için kişi başı yaklaşık 1.370 dolar, 2025 için 1.425 dolar, 2026 için 1.480 ve 2027 için 1.534. Talep Konferansı, bu ödenekleri alanların büyük kısmının kamplarda ya da gettolarda kalmadıkları için emeklilik programlarına uygun görülmeyen Rus Yahudileri olduğunu söyledi.

Bu Yahudiler, Yahudi topluluklarını öldürmekle görevli Einsatzgruppen olarak adlandırılan Nazi mobil ölüm birimlerinden kaçmıştı. Bu Nazi birliği tek seferde yüzlerce, binlerce Yahudi’yi öldürüp toplu mezarlara gömerek faaliyet gösteriyordu. Birimin 1 milyondan fazla Yahudi’yi öldürdüğü biliniyor.

Konferans’tan yapılan açıklamada, “Alman hükümeti, hayatta kalanlara yapılan ödemeleri artırarak bu acının hem duygusal hem de mali açıdan hâlâ derinden hissedildiğini kabul ediyor. Sembolik de olsa bu ödemeler, dünyanın dört bir yanında yaşayan ve yaşlanmakta olan pek çok Yahudi Holokost mağduru için ekonomik açıdan bir rahatlık sağlayacak” denildi.

Öte yandan Almanya, 1952’den bu yana Nazilerin katliamından kaynaklanan acı ve kayıplar için 90 milyar dolardan fazla tazminat ödedi.

Avustralya’da aşırı sağ yükselişte: Nazi sembolleri yasaklanacak