Almanya'da aşırı sağcı AfD partisinden bir siyasetçi bıçaklı saldırıya uğradı. Polis saldırganın akli dengesinin yerinde olmadığını açıkladı.

Avrupa 6-9 Haziran’da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlanıyor. Seçimler öncesi her üye ülkedeki aşırı sağın yükselişinin yarattığı tedirginlik özellikle Almanya’da şiddet eylemlerine dönüşmeye başladı. Almanya’da “aşırı sağ” denince akla gelen Almanya için Alternatif (AfD) partisi son yaşanan krizin odağında. AfD’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki baş adayı Maximilian Krah’ın bir İtalyan gazetesine “bütün Nazi Waffen SS’lerinin suçlu olmadığını” söylemesinin ardından partisi AP’deki grup ihraç edilmişti, şimdi de partinin bir yerel adayına bıçaklı saldırı düzenlendi.

Saldırganın akli dengesinden şüphe edildi

Çarşamba günü AfD partisinin adayının bıçaklı saldırıda yaralandığı parti ve polis tarafından açıklandı. Partiden yapılan açıklamada AfD üyesi Heinrich Koch’un Mannheim kent meydanı yakınlarında seçim afişlerini yırtan şüpheliyle karşılaştıktan sonra bıçaklı saldırıya uğradığı açıklandı. Polis 25 yaşındaki şüphelinin gözaltına alındığını ve akıl hastalığı belirtileri gösterdiği gerekçesiyle bir psikiyatri hastanesine götürüldüğünü ifade etti.

Saldırı anı Koch’un kendi çektiği videoyla görüntülendi. AfD afişlerini yırtan genç bir adamla karşılaşan Koch video kaydı açarak müdahale etmek istedi. Koch’un koşarak yanına gittiği genç adam AfD üyesini bıçakladı. Görüntülerde kamerayı taşıyan Koch’un yere düşüşü ve saldırganın kaçış anları da görüldü.

Almanya’da radikal İslam karşıtı bir kampanya grubu olan Pax Europa tarafından düzenlenen mitinge katılan beş kişinin yaralandığı bir polisin öldüğü saldırı ardından yaşanan olay seçimler öncesinde siyasetçilere yönelik saldırı ve tacizlerin arttığı bir döneme denk geldi. Parti saldırıya uğrayan Koch’un hayati tehlikesi olmadığı bilgisini paylaştı. Yapılan açıklamaya göre AfD üyesi başı ve karnından yara aldı.

AfD Eş Başkanı Alice Weidel Reuters’e saldırının “insanı hayrete düşüren şok edici bir eylem” olduğunu söyledi. Öte yandan kendisi de 2023 yılında saldırıya uğrayan AfD’nin diğer eş başkanı Tino Chrupalla da olayla ilgili X üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada partinin yerel meclis adayı Heinrich Koch’un uğradığı saldırıyı “vandalizm” olarak niteleyen Chrupalla Koch’a acil şifalar diledi.

Parti, saldırıyı aşırı solcuların AfD üyelerini hedef alan kampanyasının bir parçası olarak göstermeye çalışsa da polis şüphelinin saldırdığı kişinin AfD’li bir siyasetçi olduğunu bildiğine dair somut kanıt bulunmadığını söyledi.

Almanya’da siyasetçilere tehdit artıyor

Hükümet verilerine göre ülke Avrupa seçimlerine ve üç eyalette yerel seçimlere hazırlanırken Almanya’da siyasetçilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırılar 2019’dan bu yana iki kattan fazla arttı.

Almanya bir polisin öldüğü İslamcı saldırı sonrası Afganları sınır dışı etmeyi düşünüyor