7 Ekim’den bu yana süren savaşta, İsrail ile ABD aracılığıyla normalleşme adımları atan Arap ülkeleri bir bir köprüleri atmaya başladı. Ürdün’ün ardından Bahreyn de Tel Aviv’deki Büyükelçisi’ni geri çağırdı.
Bahreyn Meclisi, ticari ilişkileri kestiği İsrail’in Manama Büyükelçisi’nin ülkeden ayrıldığını, Tel Aviv’deki Bahreyn Büyükelçisi’nin de ülkeye döndüğünü duyurdu. Bahreyn Meclisinden yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Manama Büyükelçisi Eitan Naeh’in ülkeden ayrıldığı, Tel Aviv Büyükelçisi Halid Yusuf el-Celahme’nin de Bahreyn’e geri döndüğü belirtildi.
Kararın “ülkenin Filistin davasını ve Filistin halkının meşru haklarını destekleme konusundaki kararlı tarihsel konumunun bir teyidi” olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ve gerilimi tırmandırmaya devam etmesinin uluslararası insani hukukun ihlali olduğu ifade edildi.
İsrail ile ticari ilişkilerin durdurulduğu kaydedilen açıklamada, Filistin halkının, uluslararası kararlara uygun olarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma hakkının bulunduğu vurgulandı.
Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve ardından Sudan, 2020’de İsrail ile diplomatik ilişkilerin tesisi ve normalleşme anlaşmaları imzalamıştı.
İlk tepki gösteren Arap ülkesi Ürdün
İsrail’in Gazze saldırıları sürerken sessiz kalmakla eleştirilen Arap ülkelerinden ilk adım Ürdün’den gelmişti. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail’deki büyükelçilerini geri çekme kararını duyurmuştu. Açıklamada, elçinin Tel Aviv’e dönüşü için İsrail’in Gazze’deki saldırılarına son vermesi şartı koşulmuştu.