İsrail'in Beyrut'ta Hamas yöneticisi Salih El Aruri'yi öldürmesi ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İsrail ziyaretinin iptaline ve Hamas'ın esir takası görüşmelerini askıya almasına neden oldu.

İsrail Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “Hizbullah’ın kalesi” olarak bilinen Dahiye bölgesine dün akşam hava saldırısı düzenledi, saldırıda Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri dahil yedi örgüt üyesi yaşamını yitirdi. Hamas ofisinin iki füzeyle hedef alındığı saldırıda 11 kişi de yaralandı.

Ateşkes çağrılarının yükseldiği bir dönemde gelen suikastin ardından Hamas esir takası görüşmelerini askıya alacak. Anadolu Ajansı’na konuşan Filistinli bir kaynak Hamas’ın görüşmeleri durdurma kararını isim belirtmeksizin arabuluculara ilettiğini söyledi.

Aruri’nin öldürülmesinden kısa süre önce Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye örgütün Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes konusunda sunduğu tekliflere olumlu yanıt verdiğini, bu konudaki bakışını aktardığını belirtmişti. Aruri’nin öldürülmesinin ardından Hamas ve diğer Filistinli gruplar suikastın “direnişi engelleyemeyeceği” açıklaması yaptı.

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada “Siyonist işgalcilerin Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik korkakça suikastlari halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek” dendi.

Saldırının diplomasi arenasında bir diğer yansıması da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail ziyaretinin ertelenmesi oldu. İsrail basınında yer alan haberlere göre Blinken’ın cuma günü Tel Aviv’e yapacağı ziyaret pazartesi gününe ertelendi. Haberde Blinken’ın ziyaretinin ertelenmesinin Aruri suikastinin sonrasına gelmesine dikkat çekildi.

İsrail basını Tel Aviv’in Aruri’ye suikast planını Washington’a bildirmediğini, Blinken’in ziyaretini erteleme kararının nedeninin bu olduğunu yazdı.

Jerusalem Post gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklar Blinken’ın ziyaretinin “teknik nedenlerle ertelendiğini,” Aruri suikastıyla alakalı olmadığını ileri sürdü.

Batı Şeria’da protestolar ve genel grev ilanı

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve arkadaşlarının Beyrut’ta suikast sonucunda öldürülmesinin ardından İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın birçok bölgesinde gösteri ve yürüyüşler yapıldı. Aruri’nin doğum yeri Ramallah’ta, kentin kuzeybatısındaki memleketi Arura’da ve El Halil kentinin kuzeyindeki El Arrub Mülteci Kampı’nda yürüyüşler düzenlendi.

Ramallah’taki gösteriye katılanlar “Gözlerim ağlıyor gözlerim,” “İntikam, intikam El Kassam” ve “La ilahe illallah, hepimiz Allah yolundayız” sloganları attı.

Filistin’deki ulusal ve İslami gruplar Aruri’nin öldürülmesi üzerine Batı Şeria’da çarşamba günü için genel grev ilan etti. Filistinli grupların koordinasyon komiteleri çarşambayı Aruri için yas günü ilan etti ve “genel grev” çağrısı yaptı.

Filistinli gruplardan başsağlığı mesajları

Aruri’nin öldürülmesi üzerine Hamas Hareketi’ndeki askeri, siyasi ve sivil çevrelerden başsağlığı mesajları yayımlandı.

Fetih Hareketi’ne yakınlığıyla bilinen Aksa Şehitleri Tugayları yazılı mesajında “Vatanperver lider şehit Salih El Aruri için büyük bir gurur ve övünçle” başsağlığı dilenirken “Aruri suikastı bizim direniş ve özgürlük ısrarımızı daha fazla artıracak” dendi.

Ramallah ve El Bire kentlerindeki İslami ve ulusal gruplar ortak basın açıklamasında “Aruri ve arkadaşlarının kanları özgürlük ve bağımsızlığa kadar milli mücadeleyi temizleyecek” ifadesi kullanıldı.

Suikastın tüm sorumluluğunun “işgalcilere” ait olduğu vurgulanan açıklamada suikastı kınamak için çarşamba günü halk yürüyüşleri düzenleneceği, genel grev yapılacağı duyuruldu.

Filistinli esirlerle ilgilenen resmi ve sivil toplum örgütlerinin açıklamalarında ise yaklaşık 15 yıl İsrail hapishanelerinde tutulan Aruri’nin “özgürlük savaşçısı, lider ve vatanperver” olduğu savunuldu.

Salih El Aruri kimdir?

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri 19 Ağustos 1966’da Ramallah’ta doğdu. İzzeddin El Kassam Tugayları’nın kurulmasına katkıda bulunan El Aruri 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi ve Lübnan’da yaşamaya başladı.

El Aruri Hamas’ın İsrail ile 11 Ekim 2011’de yaptığı ve bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakıldığı anlaşmanın müzakerecileri arasındaydı.

Savaş yayılıyor: İsrail Beyrut’u vurdu, Hamas yöneticisi öldürüldü