İsrail Gazze'ye saldırılarını sürdürürken Katar'daki ateşkes müzakerelerinin olumsuz sonuçlandığı, tarafların masayı devirdiği bildirildi. Hamas Tel Aviv'e roketlerle saldırırken İsrail ordusu da üst düzey bir Hamas komutanını öldürdüğünü duyurdu.

Katar arabuluculuğundaki yedi günlük “insanı ara”nın sona ermesinin ardından İsrail Gazze’ye yönelik saldırıları yeniden başlatmıştı. Gazze sakinlerine göre saldırılar dün itibarıyla savaşın başından bu yana görülmeyen bir şiddette gerçekleşmeye başladı. 240’tan fazla insanın hayatını kaybettiği saldırılarla ateşkeste az da olsa nefes alabilen sivillerin hayatı neredeyse felç olmuş durumda.

Bombardıman aralıklarla sürerken BBC muhabiri Ruşdi Abu Aluf‘un İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki müzakereler hakkında Katar’daki kaynaklarla görüştüğü bildirildi. Yetkili Hamas heyetinin daha fazla esirin ve İsrail hava saldırısında öldürülen iki çocuğun cesedinin teslimi dahil gerekli tüm önerileri sunduktan sonra geri çekildiğini söyledi.

Yetkiliye göre Hamas, İsrail heyetini ‘zaten savaşı sürdürmeye karar verdiği için’ tüm önerileri reddetmekle suçladı.

Tel Aviv’e roket yağdı, Hamas komutanı öldürüldü

Öte yandan Gazze’den İsrail’e roket atışları da devam etti ve 20 Kasım’dan bu yana ilk kez dün akşam Tel Aviv’e roketler atıldı. Geniş bir bölgede siren sesleri uzun bir süre çalarken bir genç şarapnel parçalarından hafif bir şekilde yaralandı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ordunun Hamas’ın Shejaiya taburunun komutanı Wissam Ferhat’ı bir hava saldırısında öldürdüğünü söyledi. Hagari, Ferhat’ın 2014 yılındaki çatışmalarda Gazze Şehri’nin Şecaiye mahallesinde İsrail birliklerine düzenlenen saldırıdan sorumlu olduğunu söyledi.

Ferhat’ın bulunduğu konumun bombalandığı anın görüntüleri de basına servis edildi.

Netanyahu: Kaldığımız yerden devam ediyoruz

Basın toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’ı yok etme hedefine ulaşılana kadar savaşın devam edeceğini söyledi ve Gazze’de tutulan esirlerin serbest bırakılması için çalışmayı sürdüreceğini belirtti.

Netanyahu “Bu hedeflere ulaşmanın kazanmaktan başka bir yolu yok ve kazanmanın da kara işgalinden başka bir yolu görünmüyor” diyerek savaşın tahmin edilenden de uzun süreceğinin sinyallerini verdi.

İsrail’den ‘Gazze’ye yardımı kolaylaştıracağız’ açıklaması

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev çatışmalar yeniden başlarken İsrail’in Gazze’ye “insani yardımın girmesini kolaylaştıracağını” söyledi.

Basın toplantısı yapan Regev “Gazzeli sivilleri ordu ile Hamas arasındaki çapraz ateşin dışında tutmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Regev insani yardım kuruluşlarını çatışmalar sona erene kadar “sivilleri daha güvenli bölgelerde tutmaya” çağırdı.

50 insani yardım tırı Gazze’ye giriş yaptı

Ay başında ateşkes anlaşmasının sona ermesinin ardından yardım taşıyan 50 kadar tır ilk kez Gazze’ye giriş yaptı ancak yardım kuruluşları bunu yeterli bulmuyor.

Ateşkes haftası boyunca günde yaklaşık 200 tır Gazze’ye giriyordu. Daha önce insani yardım kuruluşları Gazze’de yaşayan iki milyondan fazla insanı desteklemek için günde 100’den fazla kamyona ihtiyaç olduğu uyarısı yapmıştı.

Gallant: Daha önce hiç savaşmadığımız bölgelere operasyon yapıyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail güçlerinin saldırılarını genişlettiğini ve daha önce savaşmadıkları bölgelerde operasyon yaptıklarını söyledi.

Gazze sınırına yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan Gallant, İsrail’in amacının “Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılması” olduğunu ifade etti.

İsrail, Hamas’ın bazı liderlerinin Han Yunus’ta bulunduğuna inanıyor ve kara operasyonlarını burada genişletmeyi planlıyor.

Macron ateşkes görüşmeleri için Katar’a gidiyor

Dubai’deki Cop28 iklim değişikliği zirvesinde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail ile Hamas arasında yeni ateşkes sağlanması için Katar’a gideceğini söyledi.

Fransız lider “Bu durum kalıcı bir ateşkese varmak ve Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için çabaların iki katına çıkarılmasını gerektiriyor. Ayrıca Gazze halkına acilen ihtiyaç duydukları yardımın ulaştırılması lazım” dedi.

İsrail’in Hamas’ı tamamen yok etme hedefinin “netleştirilmesi gerektiğini” söyleyen Macron bunun “on yıl sürecek bir savaşa” yol açabileceğini söyledi.

ABD: Filistinlilerin zorla yer değiştirmesine izin vermeyeceğiz

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Washington’ın “hiçbir koşulda Filistinlilerin Gazze’den ya da Batı Şeria’dan zorla göç ettirilmesine, Gazze’nin kuşatılmasına ya da kentin sınırlarının yeniden çizilmesine izin vermeyeceğini” söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada Harris Mısır liderine Amerikan vatandaşlarının Gazze’den tahliyesi için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti.

Büyük iklim zirvesi Cop28 kapsamında Dubai’de yaptıkları görüşme sırasında Harris barış çabalarının “ancak yeni bir Filistin Yönetimi idaresiyle başarılı olabileceğini” vurguladı.

Harris, Hamas’ın Gazze’yi kontrol edemeyeceğinin ve ABD’nin Gazze’deki tüm esirlerin serbest bırakılmasını “amansızca takip etmeye” devam edeceğinin de altını çizdi.

Görüşmeden birkaç saat sonra Dubai’de gazetecilere konuşan Başkan Yardımcısı, İsrail’in Hamas’a karşı kendini savunma hakkı olduğunu ancak “uluslararası ve insani hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini” söyledi.

İsrail’in sivilleri korumak için daha fazlasını yapması gerektiğini ve çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğünü ifade eden Harris, “Dolayısıyla hepimiz bu çatışmanın bir an önce sona ermesini, İsrail’in güvenliğinin sağlanmasını ve Filistin halkının güvenliğinin temin edilmesini istiyoruz. Kalıcı bir barış inşa etmek için çabalarımızı hızlandırmalıyız” diye ekledi.

Gazze yeniden ateş altında: İsrail yardım girişlerini engelliyor