Katar'ın başkenti Doha'daki ateşkes masasında oturan İsrail bir yandan da saldırılarına devam ediyor. Gazze'de bir aileden 15 kişiyi öldüren İsrail saldırısı Lübnan'da da 10 kişinin canına mal oldu.

İsrail’in Gazze işgali devam ederken savaşın tüm bölgeye yayılma ihtimali devam ediyor. Hamas eski siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da suikastla öldürülmesinin ardından gerilimin arttığı Ortadoğu’da neler yaşanacağı hala belirsiz. İran’ın kendi topraklarında Haniye’nin öldürülmesine vereceği cevap beklenirken ateşkes çalışmaları da arttı. Çünkü Tahran, İsrail’e yalnızca bir ateşkes sağlanması halinde yanıt vermeyeceğini ifade etmişti. Bu sebeple, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeniden diretmesiyle Katar’ın başkenti Doha’da Gazze ateşkesi müzakereleri yeniden başlamıştı. Hamas’ın olmadığı müzakere masasında oturan İsrail ise bugün hem Gazze’ye hem de Lübnan’a saldırdı.

İsrail’in bugün Gazze Şeridi’nin orta kesimine düzenlediği hava saldırısında aynı aileden 15 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi. Öte yandan Lübnan’ın güneyini de hedef alan İsrail saldırısında da 10 kişi hayatını kaybetti.

9’u çocuk, 15 kişi öldürüldü

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Hamas’ın sivil savunma birimi sözcüsü Mahmud Bassal, Gazze Şeridi’nin merkezindeki El Zevayda semtindeki Aclah ailesinin evinin vurulduğunu, Filistinli bir aileden 9’u çocuk, 3’ü kadın olmak üzere 15 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Filistin resmi haber ajansı WAFA da Zevayda’ya İsrail saldırısında en az 15 Filistinlinin öldürüldüğünü, onlarcasının yaralandığını duyurdu.

Gazze Şeridi’nde daha önce “güvenli bölge” ilan ettiği yerleri de hedef alan İsrail, Filistinli sivilleri daracık alana sıkıştırmış durumda. Üstelik İsrail ordusu, her gün çıkardığı yeni tahliye emirlerine bir yenisini daha ekliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Megazi bölgesindeki bazı kısımlar, Selahaddin Caddesi’ndeki bazı sokaklar ile Gazze Şeridi’nin ortası kesiminde yer alan Faruk ve Emel bölgelerinin boşaltılması çağrısında bulundu.

Adraee’nin açıklamasında, Filistinlilerden daha önce “insani bölge” olduğunu iddia ettiği ancak sonuncusu dün olmak üzere defalarca İsrail bombalarının hedefi olan El-Mevasi’ye gitmelerini istemesi dikkati çekti. Ordu Sözcüsü, “tahliye” kararının alınmasının nedenlerine ilişkin çeşitli iddialar ortaya attı. İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinliyi sıkıştırdığı ve “insani bölge” olduğunu iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi’nin bazı kısımlarına saldırı başlatacağını duyurarak buradaki Filistinlerden bir kez daha göç etmelerini istemişti.

İsrail, Gazze’nin yüzde 83’ü için tahliye emri verdi

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze’nin yüzölçümünün yüzde 84’ünün – yaklaşık 305 kilometrekare – zorla yerinden edilme talimatının kapsamında olduğunu, bölgede yaşayan nüfusu zorla göç ettirme uygulamaları nedeniyle yerinden edilmelerin “asla bitmediğini” belirtiyor. Dün güneydeki Han Yunus’un daha önce “insani” olarak belirlediği batısında iki bölgenin boşaltılmasını isteyen İsrail ordusu, yeni tahliye emrini yine “militanların oradan roket atması ve ordunun onlara karşı harekete geçmeye hazırlanmasıyla” gerekçelendirdi.

7 Ekim’den önce 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi, zaten dünyanın en nüfus yoğunluğu olan bölgelerinden biriydi. Daha önce Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, “22 Temmuz itibarıyla Gazze Şeridi’nin yaklaşık yüzde 83’ü İsrail ordusu tarafından tahliye emri altına alındı ​​ya da ‘girilmez bölgeler’ olarak belirlendi” açıklamasını yapmıştı.

İsrail’in 316 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 40 bin 74’e çıktı.

Lübnan da hedef alındı

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı belirtildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın geçtiği habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Nebatiye vilayetine bağlı Kefur Şimali beldesi etrafında bulunan sanayi bölgesindeki bir çimento tesisini vurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Acil Operasyon Merkezinden yapılan açıklamada, saldırı sonucu anne ve 2 çocuğu da dahil toplam 10 kişinin hayatını kaybettiği, 2’si ağır 5 kişinin yaralandığı ifade edildi.

NNA haberinde ölü ve yaralıların çoğunun Suriye uyruklu mülteciler olduğu kaydedildi.

Bu olaydan birkaç saat sonra İsrail yine Lübnan’ı hedef aldı. İsrail ordusuna ait hava araçlarının Lübnan’ın güneyinde seyir halindeki bir motosikleti hedef aldığı saldırıda 1 kişinin öldüğü belirtildi.

Lübnan sınırında gergin saatler: Hizbullah 200’den fazla roket fırlattı, kıvılcım ateşe dönüşecek mi?