Ramazan'ı yarılamaya az bir vakit kaldı ancak ateşkes hâlâ yapılmadığından Filistinliler bombardıman altında geçiriyor Ramazan'ı. İsrail heyetinin de masaya oturduğu son görüşmelerden yine sonuç çıkmadı.

Gazze’de ateşkes konusu neredeyse her gün gündem konusu. Heyetler bir araya geliyor, açıklamalarda olumlu mesajlar veriliyor, sonra bir noktada bir şeyler oluyor ve İsrail tarafı yeniden reddi basıyor. Ya da İsrail’in tamam dediği anlaşmada Hamas birtakım değişiklikler yapıyor ve İsrail yeniden teklifi reddediyor. Artık bu bir döngü haline geldi. Bugün de yine aynı senaryo sar baştan oynadı.

Geçen hafta ne olmuştu bir hatırlayalım: Hamas bazı maddelerde taviz vermiş, Mossad şefi David Barnea öncülüğündeki bir heyet Katar’a gelerek müzakere masasına yeniden oturmuştu. Peki Hamas’ın sunduğu yeni şartlar neydi?

İsrailli esirler, Filistinli mahkumlar karşılığında serbest bırakılacak. Serbest bırakılan ilk rehineler kadın ve çocuklar olacak. Buna karşılık 700 ila bin arasında Filistinli mahkum serbest bırakılacak. İsrailli kadın yedek askerin serbest bırakılması karşılığında, Hamas’ın seçtiği 30’u müebbet hapis 50 Filistinli mahkum serbest bırakılacak.

Ateşkes her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşacak. İlk aşamada İsrail güçleri, evini terk etmek zorunda kalmış Filistinlilerin yuvalarına dönebilmeleri ve bölgeye yardım ulaştırılabilmesi için güneyi kuzeye bağlayan ana yollar El Raşid ve Selahaddin caddelerinden çekilecek. İkinci aşamada daha fazla esir serbest bırakılmadan önce kalıcı ateşkes ilan edilmeli. Üçüncü aşamada İsrail’in Gazze üzerindeki kuşatmayı kaldırması ve bölgenin yeniden inşasına başlaması gerekiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi Hamas’ın ateşkes teklifine “gerçekçi olmayan talep” olarak cevap verdi. Hamas’ın öne sürdüğü şartlardan İsrail’in en olası bakmadığı konu “kalıcı ateşkes” meselesi. Zira Netanyahu’ya göre Refah operasyonuyla Hamas’ın son kalesini düşürerek mutlak zaferi elde edebilirler.

Savaşta şimdiye kadar 31 binden fazla insan öldürüldü. Son beş ayda Gazze’de öldürülen çocuk sayısı, son dört yılda dünya genelinde yaşanan çatışmalarda öldürülen çocuk sayısından daha fazla.

Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Barguti, 15 Mart’ta El Cezire’ye yaptığı değerlendirmede Hamas’ın son önerisinin geçen ayki önerilerine kıyasla “çok daha esnek ve samimi” olduğunu söylüyor. Barguti’ye göre Netanyahu anlaşmanın önüne geçmek için elinden geleni yapıyor çünkü “savaş bittiğinde hapse gireceğini biliyor.”

Uluslararası topluluk da bir sonuca ulaşmayan görüşmelerden yaka silkmeye başladı. Savaşın başından beri müzakere masasının demirbaşları haline gelen ABD, Katar ve Mısır anlaşmanın gerçekleşmesi için büyük çaba sarf ediyor ancak Refah operasyonunun müzakere masasına zarar vereceği konusunda hepsi hemfikir. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes için taraflara baskı yapmak amacıyla yeni Ortadoğu turunu başlattı. Bu turda Blinken’ın Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Hamas’ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında arabulucuların Gazze’de ateşkes sağlanması için sunduğu son teklife İsrail’in verdiği yanıtın olumsuz olduğunu söyledi.

ABD doğruladı: Hamas üç numarası ‘Gölge Adam’ Mervan İsa öldürüldü