Gazze Şeridi’yle sınırı olan Kerem Şalom’da Hamas tarafından düzenlenen roket saldırısında dört İsrail askeri öldü, 10’u yaralandı. Bunun üzerine ordu yardımların geçtiği ikinci sınır kapısını kapatma kararı aldı. Taraflar birkaç gündür ateşkes için bastırıyordu. Son olarak Hamas heyeti barış görüşmelerine İsrail’in katılmamasının ardından Kahire’den ayrıldı. Taraflar arasındaki anlaşmazlığa İsrail’in ateşkesi kalıcı olarak kabul etmemesi sebep oldu. Hamas tarafı kalıcı ateşkes konusunda ısrar ediyordu. İsrail ordusu Kerem Şalom’a düzenlenen saldırının Refah tarafından yapıldığını iddia ediyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ateşkes anlaşmasına varılmazsa Refah işgalinin başlayacağı tehdidini savurdu.
Saldırıda ölen dört İsrailli askeriyle birlikte şimdiye kadar savaşta ölen asker sayısı 266’ya yükseldi. İsrail ordusuna göre saldırı Gazze’nin güneyindeki Refah bölgesinden geldi ve oradan Kerem Şalom’a 10’dan fazla roket atıldı. Hamas saldırıyı üstlenerek İsrail askerlerine kısa menzilli roketler atıldığını açıkladı. Bölgedeki askerlerin İsrail ordusunun Refah’a düzenlenmesi planlanan operasyon için getirilen askeri teçhizatı koruduğu belirtiliyor.
İsrail ordusunun da saldırıya karşılık Refah’a bombardıman düzenlediği, Hamas’ın fırlatma rampaları ile bitişiğindeki binanın vurulduğunu belirtti. Ordudan yapılan açıklamada “Hamas terör örgütünün sivil halkı canlı kalkan olarak kullanıp insani yardım tesislerini saldırıları gerçekleştirmek için kullandığının başka bir örneği” dendi.
İsrail Refah’a saldırmakla tehdit ediyor
İsrail Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı ve Hamas’ın “kıtlık” yaşandığı bir bölgeye yardım girmesiyle ilgilenmediğinin açık kanıtı olduğunu söyledi. Kerem Şalom biraz önce de belirttiğimiz üzere Gazze’ye yardımların girdiği ikinci sınır kapısı. Diğerleri güneydeki Refah Sınır Kapısı ve kuzeydeki Erez Sınır Kapısı. Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir ise Netanyahu’yu Refah saldırısını başlatmaya çağırarak “Gazze’ye saldırmadık, karşılığında 7 Ekim’i aldık. Refah’a saldırmadık, nokta atışı saldırıyla karşılık gördük. Netanyahu artık Refah’ın vakti geldi” dedi.
İsrail, ateşkes müzakereleri sonuç bulmazsa askerlerin Refah’a girmesinin yakın olduğunu söylüyor. 1.3 milyon Filistinli Refah’a sığınmış durumda çünkü savaşın başında kuzeyde yaşayanlar güneye sürüldü. Savunma Bakanı Yoav Gallant dün Gazze Şeridi’nin orta kesimine düzenlediği ziyaret sırasında Hamas’ın rehine anlaşmasına alaka göstermediğine dair birtakım tespitlerinin olduğunu söyleyerek, ordunun “yakın gelecekte” Refah’a saldırı başlatacağını söyledi.
“Bu savaş için net hedeflerimiz var. Hamas’ın ortadan kaldırılması ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda kararlıyız. Hamas’a zaman tanıyarak operasyonumuzu geciktirdik. Çünkü amacımız rehinelerin serbest bırakılmasını mümkün mertebe çabuk gerçekleştirebileceğimiz bir duruma ulaşmaktı” diyen Gallant, “Hamas’ın aslında bizimle anlaşmaya niyetli olmadığına dair endişe verici bulgularımız var. Bu çok yakın bir gelecekte Refah’ta harekete geçeceğiz demek oluyor” dedi.
Netanyahu’nun gündemi çok başka
Öte yandan Netanyahu’nun gündemi daha çok Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çıkma ihtimali olan tutuklama kararıydı. Yom HaŞoah anma töreninde konuşan Netanyahu, uluslararası topluma yüklenerek, “Kudüs’ten çok net bir mesaj veriyorum: Ellerimizi zincirleyemeyeceksiniz. İsrail tek başına durmak zorunda kalsa bile tek başına duracak. Zafere kadar düşmanlarımızla savaşmaya devam edeceğiz. Hiçbir ulus yardımımıza gelmedi. Bugün yine bizi yok etmeye kararlı düşmanlarla karşı karşıyayız. Dünya liderlerine sesleniyorum: Hiçbir baskı İsrail’i kendini savunmaktan alıkoyamayacak” dedi.
Savaşın başından bu yana Avrupa’nın önde gelen liderleri İsrail’i ziyaret etti, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yedi kez Ortadoğu turu düzenledi. Amerikan Kongresi İsrail’e verilmek üzere 23 milyar dolarlık yardım paketine imza attı.
Hakan Fidan: İsrail’den gelen talepleri Hamas’a iletiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Al Arabiya’ya verdiği röportajda rehine takasıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İsrail ile rehine takası konusunda temasları olduğunu söyleyen Fidan, “İsraillilerden gelen, hatta başka ülkelerden gelen talepleri Hamas’a aktarıyoruz. Yani özellikle rehinelerin bırakılması konusunda temaslarımız devam ediyor. Fakat Hamas’ın rehinelerin bırakılmasıyla eş zamanlı olarak insani yardımların başlaması, Filistinlilerin tekrar kuzeye dönmelerine imkan tanınması gibi talepleri var. Biliyorsunuz esas itibarıyla uluslararası toplum da bunları istiyor” dedi.
Burada dikkat çekici olan şey, İsrail’in diplomatlarını güvenlik ve ilişkileri yeniden gözden geçirmek amacıyla Türkiye’den çekmesi ve perşembe günü İsrail ile tüm ticari ilişkilerin sonlandırılmış olması.