Avrupa ülkeleri, Rusya 'tehdidi'ne karşı hazırlıklı olabilmek amacıyla savunma sektörüne 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 50 daha fazla yatırım yapmaya başladı.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) resmi sitesinde Avrupa ve transatlantik ülkelerinin askeri kapasitelerine ilişkin rapor yayınladı.

Raporda uzun yıllardır savunma sanayisine büyük yatırımlar yapmayan NATO üyesi Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarının 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 50 arttığı belirtildi.

Avrupa ülkelerinin uzun yıllardır savunma sanayisini ihmal ettiği ve bu sektöre yetersiz yatırımlar yaptığı belirtilen raporda, şimdi bu ülkelerin Rusya’dan gelebilecek tehditlere hazırlıklı olabilmek için yatırımlarını artırdıkları belirtildi.

Raporda Rusya-Ukrayna savaşında gözlemlendiği üzere Avrupa ülkelerinde yeterli askeri personelin olmadığı ve Avrupa’nın savunma becerilerini geliştirmek için uzun bir sürece ihtiyacı olduğu söylendi.

Avrupa’da Ukrayna’dan yüksek talep gören bazı savunma ürünlerinin üretiminin 2022 itibarıyla arttığına dikkat çekilen raporda, buna rağmen Avrupa’nın kendi silahlarını Ukrayna’ya bağışlamasıyla savunma alanında oluşan eksiklikleri gidermek için başta ABD olmak üzere Brezilya, İsrail ve Güney Kore gibi ülkelere güvendiği bildirildi.

SIPRI raporu: Rusya’nın komşuları savaş uçağı alıyor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) geçen seneki raporunda da ABD’nin askeri ihtiyacını kendi karşılayamayan ülkeler başta olmak üzere en çok bu dönemde silah sattığı belirtilmişti. Ağırlıklı olarak da savaş uçağı satıldığı aktarıldı. Britanya, Norveç ve Hollanda’nın toplamda ABD’den 71 F-35 jeti aldıkları bildirildi. ABD’ye verilen son siparişlere bakıldığında da ağırlıklı olarak Rusya’nın çevresindeki ülkelerin harekete geçtiği gözleniyor. 2020-2021’de örneğin Finlandiya’nın 64, Polonya’nın da 32 adet F-35 ısmarladığı dikkat çekiyor. Almanya’nın da ABD’den beş P-8A denizaltı avcı uçağı satın almak istediği kaydedildi.