İsrail'in işgalini sürdürdüğü Gazze'ye bir destek eylemi de Avustralya'dan geldi. Melbourne sokakları karıştı, 33 kişi tutuklandı.

Dünyanın gözü Gazze işgalini sürdürerek bölgedeki insani krizi büyüten İsrail’in üzerindeyken Filistin’e destek için bir protesto da Avustralya’da düzenlendi. Melbourne kentinde bir savunma sanayi fuarındaki göstericilerde Filistin destekçileri ve polis karşı karşıya geldi, sokaklar yangın yerine döndü. Bu gösterilere şehrin farklı yerlerinde toplam 25 bin kişinin katılması sebebiyle yerel medya tarafından onlarca yıldır düzenlenen en büyük gösteriler olarak değerlendirildi. Polis 33 kişinin tutuklandığı gösterilere yoğun biber gazıyla müdahale etti.

Genel olarak 25 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde fuar alanı dikkat çekti. Fuar alanına girmek isteyen bin kişiyi aşkın kalabalıkla polis çatıştı. Polis, fuar alanını basmak isteyen bin kişiyi kontrol etmekte zorlandı. Fuarda dünyanın dört bir yanından silah sanayi uzmanlarını ağırlanmasının yanı sıra bazı yeni silahlar da sergilendi. Melbourne polisi ve yerel medya göstericilerin biber gazı ve su müdahalesine taş atarak karşılık verdiğini aktardı. CNN’in aktardığına göre 20’yi aşkın polis de yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Gösterileri düzenleyen Disrupt Land Forces isimli grup içinde “Bu kıtada geliştirilen ve Kara Kuvvetlerinde sergilenen silahlarla ölüm, yıkım ve soykırımın yüceltilmesine kesinlikle karşı çıkıyoruz” ifadeleriyle başlayan açık bir mektup yayınladı. Grup İsrail dahil soykırım suçlusu devletlere sağlanan desteğin sona erdirilmesini talep etti.

Başbakan da gösterilere dair açıklama yaptı

Başbakan Anthony Albanese gösteriler için herkesin barışçıl biçimde gösteri düzenlemeye hakkı olduğunu ama polise saldırının kabul edilemez olduğunu söyledi. Avustralya’nın üst düzey silah uzmanlarından Bec Shrimpton ise göstericileri “herkese soykırım suçlusu muamelesi etmek”le suçladı.

Avustralya Yeşiller Partisi’nden de fuara dair eleştiriler geldi. Milletvekili Gabrielle de Vietri şehrin bu fuar aracılığıyla bir askeri üsse dönüştürüldüğünü, fakat hükümetin Filistin konusunda yorum yapmaktan “aciz” olduğunu söyledi.

Amsterdam’daki Anne Frank heykeline ‘Özgür Filistin’ yazıldı