Tahta çıktıktan sonra ilk kez İngiliz Milletler Topluluğu için yollara dökülen Kral Charles, Avustralya'da "Sen benim kralım değilsin" haykırışıyla karşılandı. Bu sözleri Avustralya Parlamentosu'nda bağımsız, yerli senatör Lidia Thorpe söyledi.

Britanya Kralı 3. Charles, resmi ziyaretinin bir parçası olarak Avustralya Parlamentosu’ndaki konuşmasını yeni bitirmişti ki ülkenin yerli senatörlerinden biri “Sen benim kralım değilsin” diye haykırdı. Bu sözleri haykıran kişi bağımsız senatör Lidia Thorpe’du. Salonun arka tarafından Charles ve eşi Camille’e seslenen Thorpe “Topraklarımızı geri verin, çaldıklarınızı iade edin” diye bağırdı. O sırada güvenlik görevlileri, Thorpe’u ordan uzaklaştırmak için harekete geçti.

Tahta çıktıktan sonraki ilk ziyaret

Yurt dışı seyahati için kanser tedavisine ara veren Charles ve eşi Camille, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile görüşmek üzere başkent Canberra’yı ziyaret etti. Charles tahta çıktığından beri İngiliz Milletler Topluluğu’na düzenlediği ilk turun parçası olarak buraya geldi.

Charles konuşması sırasında İngiliz yerleşimcilerin bölgeye geldiği 230 yıl öncesinde bile binlerce yıl bu topraklarda yaşamış yerli halka teşekkür etti. Charles “Hayatım boyunca ilk Avustralyalıların hikayelerini ve kültürlerini cömertçe paylaşması bana büyük onur vermiştir. Kendi tecrübelerimin bu geleneksel bilgilerle ne kadar şekillendiğini ve güçlendiğini söyleyebilirim” dedi.

Bu konuşmadan kısa süre önce çift parlamento binası dışında Aborjinlerin geleneksel töreniyle karşılandı. Kralın parlamento binasına gelişi şerefine 21 pare top atışı yapıldı. Albanese de konuşmasında kraliyet çiftini yaptıkları hayır işlerinden dolayı takdir etti. Albanese ayrıca kralın “vahim iklim değişikliği gerçeğini” ve insanların bu krize karşı erkenden adım atması gerektiğini düşünmesini takdir ettiğini de belirtti.

Yerliler protesto etti

Ancak tüm bunlar, ülkenin yerli nüfusunun kraliyet üyelerini hoş karşıladıkları anlamına gelmiyordu. Bu hoşnutsuzluğun yansıması da Charles’ın Avustralya Savaş Anıtı’nı ziyaret ettiği sırada protestocuların Aborjin bayraklarını kaldırması oldu. Polislerin emrine uymadığı gerekçesiyle 62 yaşındaki bir yaşlı tutuklandı.

İngiliz sömürgecilerin 1780’lerin sonunda Avustralya’ya gelişinden 1930’lara kadar yerli halklar hep katledildi. Bugün hayatta olan yerlilerin ataları, toprakların ilk sahipleri olmalarına rağmen insan yerine konmamış, savaştıklarında da öldürülmüş ve kalıntıları “savaş ganimeti” olarak müzelerde sergilenmişti.

Thorpe bağımsızlık istiyor

DjabWurrung Gunnai Gunditjmara kadını olan Thorpe, uzun süredir bağımsızlıkları için kampanya yürütüyor. Daha önce de İngiliz monarşisine karşı çıktığını birçok kez dile getirmişti. Avustralya’nın yerli halkı hiçbir zaman İngiliz monarşisini kabul etmedi, Britanya Krallığı’yla da masaya oturmadı. Buna rağmen Avustralya, kralın devlet başkanı olarak kabul edildiği İngiliz Milletler Topluluğu’nun bir parçası olmayı sürdürüyor.

Thorpe 2022’deki yemin töreninde Avustralya’nın o dönemki devlet başkanı olan 2. Elizabeth’ten “sömürgeci Majesteleri Kralice 2. Elizabeth” diye bahsetmişti. Bunun üstüne senatörden yeniden yemin etmesi istenmişti. Ama bu sefer de tek yumruğunu havaya kaldırarak yeminini etmişti.

Avustralya medyasına göre Thorpe, “Sen benim kralım değilsin” diye bağırmadan önce “Tanrı Kralı Korusun” marşı söylenirken de arkasını döndü. Thorpe’un parlamentodaki etkinliğe keseli sıçan kürküyle katıldığı ve diğer siyasilerin aksi yönünde durduğu görülüyor.

Monarşi yanlıları istifasını istedi

Yeşiller Partisi, kralın Avustralya’yı ziyaretinin “bazıları için önemli bir olay” olduğunu ama aynı zamanda Aborjinler için “İngiliz sömürgeciliğinin bıraktığı yaraların ve travmaların kanlı canlı hatırlatıcısı” olduğunu söyledi. Yeşiller Partisi’nden senatör olan Yamatji Noongar kadını Dorinda Cox, “Aborjinlere hak ettikleri adaletin sağlanması, hakikatin anlatılması ve geçmişteki yanlışların düzeltilmesi” konusunda Charles’den destek istedi: “Tarihin doğru tarafında yer alması gerekiyor.”

Öte yandan Avustralya Monarşist Birliği Thorpe’un hareketini “çocukça bir gösteri” olarak niteleyerek istifasını istedi.

İnsan kalıntısı satışı yasak, mezar soyguncularının çözümü bu: Fotoğrafını satıp kemiğini yanında ‘hediye’ ediyorlar