Azerbaycan'da yapılan meclis seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Aliyev'in partisi YAP kazandı. Dışişleri'nden seçime ilişkin açıklama gelirken Erdoğan da mevkidaşını telefonla tebrik etti.

Azerbaycan 7. Dönem Milli Meclis seçimleri için sandık başına gitti, altı milyondan fazla kayıtlı seçmen oy kullandı. Seçime katılma oranı yüzde 37.27 olarak kaydedildi.

Seçim akşamı gözler Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov’un açıklamalarına çevrilmişti. Penahov basın toplantısında resmi olmayan ilk sonuçları paylaştı ve seçimin galibini ilan etti: iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP).

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğindeki YAP 125 sandalyeli Milli Meclis’te 68 sandalye kazanarak en güçlü parti oldu, bir kez daha meclise damgasını vurdu. Şeffaflığı ve güvenilirliği tartışmalı bu sonuç Aliyev’in partisinin Azerbaycan siyasetindeki etkisini koruduğunu gösterdi.

Ancak sadece YAP değil, bağımsız adaylar da seçimde önemli varlık gösterdi. 44 bağımsız aday halkın oylarıyla meclise girmeyi başardı. Ayrıca Vatandaş Hemreyliyi Partisi üç, Adalet, Hukuk ve Demokrasi Partisi iki sandalye elde etti. Diğer partiler birer sandalyeyle mecliste temsil edilecek.

Türkiye Dışişleri: Tarihi bir önem taşıyor

Türkiye Dışişleri Bakanlığı 7. Dönem Milli Meclis seçimlerinin ardından açıklama yaptı. Özellikle seçimlerin Ermenistan’dan geri alınan Dağlık Karabağ topraklarında da yapılmış olmasına dikkat çekildi, bunun ‘tarihi önem taşıdığı’ vurgulandı.

Çeşitli kesimlerden seçimlerin güvenilirliği ve şeffaflığı konusunda endişeler dile getirilirken Dışişleri Bakanlığı açıklaması Azerbaycan halkına ve liderliğine desteği yineledi.

Bakanlığın açıklamasında şöyle dendi: “Sonuçlar kardeş Azerbaycan halkına hayırlı olsun. Söz konusu parlamento seçimlerinin işgalden kurtarılan topraklar dahil, Azerbaycan’ın tamamında gerçekleştirilmiş olması tarihi bir önem taşımaktadır. Azerbaycan halkının iradesini ortaya koyduğu seçimlerin Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın tesisine katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Erdoğan’dan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden yapılan arama da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir araya getirdi. Erdoğan Azerbaycan’da düzenlenen parlamento seçimlerinde Aliyev’in liderliğindeki Yeni Azerbaycan Partisi’nin zaferi dolayısıyla Aliyev’i tebrik etti.

Erdoğan seçim sonuçlarının Azerbaycan halkının Aliyev ve partisine güvenini gösterdiğini belirtti. Seçimlerin huzur ve sükunet içinde gerçekleşmesinin memnuniyet verici olduğunu da dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan ‘bu seçimlerin 30 yıl aradan sonra ilk kez işgalden kurtarılan bölgelerde de yapıldığını ve bunun tarihi bir önem taşıdığını’ vurguladı.

Putin Azerbaycan’da: Aliyev Rus lideri evinde ağırladı

Aliyev ve Fidan Şuşa’da bir araya geldi: Gündem Ermenistan