Sudan'daki tahliyelere değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Abdülfettah el-Burhan'ın destek verdiği operasyonla Büyükelçilik çalışanlarının başarılı bir şekilde tahliye edildiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da el-Burhan'la telefonda görüşerek arabuluculuk teklifi yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan’daki çatışmalar sırasında büyükelçilik çalışanlarının operasyonla büyükelçilikten çıkarıldıklarını açıkladı.

Seçim çalışmaları kapsamında Antalya’da katıldığı Esnaf Buluşması’nda konuşan Bakan, Sudan’daki tahliyeleri anlatırken ülkedeki savaş ortamına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Büyükelçiliğimiz çalışanları, özellikle güvenlik görevlilerini bir operasyonla büyükelçiliğimizden çıkardık. El-Burhan’ın da desteğiyle, ordunun da desteğiyle. Çünkü çatışmalar sokakta. Allah hiçbir ülkeyi bu duruma düşürmesin. Biz Libya’da dengeleri değiştirmeseydik bugün Trablus sokakları da halen böyle olacaktı. Bu savaşın durdurulması için de çaba sarf ediyoruz.”

Türkiye’nin etkisi geniş coğrafyalara yayılan küresel bir aktör olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sahada ve masada güçlü bir ülke konumuna geldiğini belirten Çavuşoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet hayatı tehlikeye uğramadıkça, harp bir cinayettir” sözünü hatırlatarak, Rusya-Ukrayna savaşından Türkiye’yi uzak tutmak için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi. “Yaptırımlara katılmamız gerekir” diyenlerin olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Rusya’ya karşı yaptırımlara dahil olacağız. Peki neden? İyi sen yaptırım uygulayacaksın, benim Antalyalı esnafım zarar görecek. Kim karşılayacak bu zararı? ABD mi? Bize ‘Yaptırım uygula’ diyen Avrupa Birliği mi karşılayacak? Sen yaptırım uygulayacaksın, benim Antalyalı çiftçim ürününü satamayacak. Sen yaptırım uygulayacaksın, benim Antalyalı turizmcim kaybedecek. Bu nasıl hesap?” diye konuştu.

Erdoğan’dan arabuluculuk teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah el-Burhan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Sudan’da kapsamlı müzakerelere başlama kararı alınması halinde görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan halkının acil insani ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen Birleşmiş Milletler’le temas halinde çabalarına devam edeceklerini belirtti

Çatışmadan kaçıp Sudan’a gelmişlerdi

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), kendi ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle daha önce Sudan’a kaçan 50 bin Güney Sudanlının geri döndüğünü açıkladı. Açıklamada, yanlarına alabildikleri birkaç eşyayla Maban, Jamjang ve Kuzey Bahr el Gazal gibi sınır bölgelerine gelen Güney Sudanlılara barınma ve sağlık hizmetleri verildiği ifade edildi. Komşu ülkelerden 1 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Sudan’da mültecilerin yüzde 70’ini Güney Sudanlılar oluşturuyordu.

Sudan’da ordu ile HDK arasında o tarihten bu yana devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 604’e, yaralananların sayısı ise 5 bin 127’ye yükseldi.

Sudanlı mühendislik öğrencisini çatışmalar değil, elektrik akımı öldürdü