Kuzey Kore daha önce Covid-19 pandemisi sebebiyle kapattığı sınırlarını tekrar açmaya hazırlanıyor. Kuzey Kore’ye neredeyse beş yıldır giriş ya da çıkış yapılamıyordu. Bu beş yıl Soğuk Savaş sonrasında Kuzey Kore’nin kendini dünyadan en uzun süre izole ettiği dönem. Bu izolasyon ülkenin hayati malzeme akışını da kesintiye uğratarak büyük bir kıtlığa yol açmıştı. Tek istisna 100’e yakın Rus turistti. Bu turistler 2024’ün başında Kuzey Kore’ye bir turistik gezi düzenlemişti. Bu istisnanın sebebi de Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’un “canım dostum” diye hitap ettiği Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e torpiliydi aslında.
Ama şimdi bazı turizm şirketleri Kuzey Kore’nin kapılarını dost ülkelerin turistlerine tekrar açacağını duyurdu. Çin merkezli tur şirketleri Koryo Tours ve KTG Tours çarşamba günkü duyurularında dağlık Samjiyon şehrine turlar düzenleyeceklerini açıkladı. Bu şehir, Kim ailesinin siyasi gücünü meşru kılan dağları da içinde barındırıyor. Tur şirketleri açıklamalarında Samjiyon’da bulunan bazı meslektaşlarından teyit aldıklarını aktardı. Tur şirketlerinin tahmini Kuzey Kore’de başka bölgelerin de turizme açılacağı yönünde.
Kuzey Kore devlet medyası şu ana kadar ülkenin sınırlı kapasiteyle yabancı ziyaretçilere yeniden açılmasıyla ilgili herhangi bir resmi açıklamaya yer vermedi. Ancak Kim daha önce aralarında Rusya ve Çin’in de bulunduğu “dost” ülkelerden gelen ziyaretçilere öncelik vereceğini söylemişti.
Neden Baekdu Dağı?
Çin sınırının hemen yanında yer alan Samjiyon “Kore halkının beşiği” olarak adlandırılıyor. Samjiyon’daki aktif yanardağ Baekdu Kuzey Kore’nin armasında da var. Hem Kuzey hem Güney Kore için mitolojik öneme sahip olan Baekdu 2018’de tarihi bir istisnaya sahne olmuştu. Normalde Güney Korelilerin Kuzey’e seyahat etmesi yasak. Ama 2018’de dönemin Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae In ve eşi Kim Jung Sook bu dağın zirvesinde Kim ile bir araya gelmişti.
Tarihsel anlamda da önem taşıyan Baekdu Dağı Kore Savaşı sırasında Japonya’yla savaşan silahlı birliklerin de operasyon merkeziydi. Kim hanedanlığının ilk temsilcisi Kim İl Sung silahlı operasyonlarını burada düzenledi. Kuzey Kore’nin iddialarına göre Kim Jong İI de burada doğdu. Ancak Batılı kaaynaklara göre Kim Jong İl aslında Sovyet Rusya’da doğdu. Kuzey Kore Anayasası’nın 169. maddesinde dağ “devrimin fedakar kalesi” olarak adlandırılıyor.
Bırakın turizmi, kaçış bile imkansızdı
Kuzey Kore’nin 2020 yılında sınırlarını tamamen kapatmasından önce her yıl binden fazla insan Yalu Nehri’ni geçerek Çin’e kaçıyordu. Bu kaçış yolları ülkeye yasa dışı şekilde gıda sokmanın da yöntemiydi. Askere çitlerin çekildiği sınırdan girmeye çalışan herkesin vurulması emri verilmişti. O dönem BBC’ye konuşan bir Kuzey Koreli “Nehre yaklaştığınızda bile ceza alıyorsunuz bu nedenle sınıra ulaşmak imkansız” demişti.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü yeni bir bulaşıcı hastalık için acil durum ilan etti. Bu hastalık maymun çiçeği virüsü. Kuzey Kore bu gidişle sınırını açtığı gibi yeniden kapatmak zorunda kalabilir de.