ABD Başkanı Biden "Ben siyonistim. Siyonist olmak için Yahudi olmanıza gerek yok. İsrail'in olmadığı bir dünyada hiçbir Yahudi güvende olamaz" dedi. Gazze'deki sivil kayıplara da değinen Biden "Bu İsrail'e desteği azaltır" uyarısı yaptı.

Son dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerilim yaşadığı kulisleriyle gündeme gelen ve bu gerilimi bazen demeçlerine de yansıtan ABD Başkanı Joe Biden NBC’de yayınlanan “Late Night With Seth Meyers” konuk oldu ve Gazze’deki savaşı değerlendirdi.

Programda siyonist olduğunu yineleyen Biden “Siyonist olmak için Yahudi olmanıza gerek yok. Ben Siyonistim. İsrail’in olmadığı bir dünyada hiçbir Yahudi güvende olmayacaktır” dedi, fakat şöyle bir dipnot düştü:

“Ama şöyle bir durum var ki İsrail, Hamas tarafından kullanılan Filistinliler ve İsrailliler için barış ve güvenlik fırsatını da değerlendirmek zorunda.”

Ateşkes görüşmelerinin devam etmekte olan bir süreç olduğuna vurgu yapan ABD Başkanı “Bence geçici ateşkesi sağlarsak İsrail’in güvenliğini ve Filistinlilerin bağımsızlığını garanti altına alacak iki devletli bir çözüm için dinamiği değiştirebileceğimiz bir yönde ilerleyebileceğiz” diye konuştu.

İsrail’in Gazze Şeridi’nin en güneyinde Mısır’a açılan kapısı olan Refah’a yönelik olası bir operasyonuna da değinen Biden Netanyahu hükümetinin Hamas’ın geri kalanını ortadan kaldırmadan önce bölgenin önemli bir bölümünü tahliye edeceklerine dair “kendisine taahhütte bulunduklarını” söyledi.

‘Böyle giderse İsrail dünyadan gelen desteği kaybedecek’

Gazze’de çok fazla masum insanın öldürüldüğünü söyleyen ve İsrail’in ülkelerin büyük çoğunluğunun ezici desteğine sahip olduğunu savunan Biden “Sahip oldukları bu inanılmaz muhafazakar hükümet Ben-Gvir (aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı) ve diğer üyeleriyle birlikte hareket ederek böyle devam ederse dünyanın dört bir yanından gelen desteği kaybedecek” dedi, “Ve bu İsrail’in çıkarına değil” diye ekledi.

Biden Gazze’deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılması hâlinde İsrail’in Müslümanların oruç tuttuğu Ramazan ayı boyunca Gazze’deki savaşı durduracağını söyledi.

Bu konuda kararlı duruş sergileyeceğinin altını çizen ABD Başkanı “Ramazan yaklaşıyor ve İsrail yönetimi tüm rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla bu ay boyunca faaliyette bulunmayacağına söz verdi” dedi.

Biden daha önce de 4 Mart’a kadar bir ateşkese varılacağını umduğunu söylemişti. New York’a ziyaretinde Gazze’de ateşkesin ne zaman sağlanacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Başkan “Umuyorum bu hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım çok yakın olduğumuzu söyledi ama daha tamamlamadık. Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze’de) ateşkes sağlanacaktır” diye konuşmuştu.

Netanyahu’dan yanıt: Amerikan kamuoyunda destek artıyor

Biden’ın “Gazze’de sivil kayıpları devam ederse İsrail’e uluslararası desteğin azalacağı” yönündeki açıklamasına İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan yanıt geldi.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Netanyahu “Savaşın başından beri savaşın vaktinden önce bitirilmesini hedefleyen baskıyı tıkamak ve İsrail’e uluslararası destek sağlamak için diplomatik bir kampanya yürüttüm. Gözle görülür başarı elde ettik” dedi.

Harvard Harris Poll anketine atıf yapan ve ABD kamuoyunun İsrail’e desteğinin yüzde 82 oranına çıktığını vurgulayan Başbakan Netanyahu “Bu bizim saldırılarımıza zafere kadar devam etmemize yardımcı olacak” diye konuştu.

Amerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi

Lahey’deki ‘İsrail’in Filistin işgali’ duruşmasının son gününde Türkiye de sunum yaptı

İsrail Lübnan’ı vurdu, Hizbullah komutanı Hüseyin Selami öldü