ABD, 5 Kasım’daki seçimlere hazırlanıyor. Demokrat Parti Kongresi’nde konuşma yapan Biden adaylığı Harris'e devrederken gözyaşlarını tutamadı. Kongre Filistin destekçilerinin protestolarına da sahne oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Başkanlık yarışı, eski Başkan ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris arasında.

Cumhuriyetçilerin kongresi geçen aylarda yapılmış ve parti Trump etrafında birleşmişti. Demokratlarda ise süreç daha karmaşık ilerledi. Hakkında demans iddiaları olan 81 yaşındaki Biden bırakmak istemediği koltuğunu son anda başkan yardımcısı Harris’e devretti. Harris zaten delegelerin de seçmenlerin de desteğini almıştı ancak dün geceki Demokrat Parti Kongresinde bu resmen ilan edildi.

Biden seçimlerden çekilerek adaylığı devrettiği Harris’e “Amerikan demokrasinin tek umudu” derken seçimlerden sonra sona erecek siyasi kariyerine de elveda demiş oldu.

‘İşimi çok seviyorum ama ülkemi daha çok seviyorum’

Demokrat Parti Kongresi’nin açılış gününde konuşmasını yapmak üzere kızı Ashley Biden tarafından sahneye davet edilen ABD Başkanı kendisini alkışlayan kalabalığın karşısında gözyaşlarına hâkim olamadı. “Seni seviyorum Amerika” sözleriyle konuşmasına başlayan Biden seçimden çekilme sürecini de değindi. 81 yaşındaki başkan “İşimi çok seviyorum ama ülkemi daha çok seviyorum” diyerek başkanlığı süresince Harris’le imza attıkları işleri uzun uzadıya anlattı. Biden buna en büyük örnek olarak da Covid-19 döneminde ABD’yi dünyanın en güçlü ekonomisi yapmalarını gösterdi.

Demokratların adayı Harris gözleri dolu bir şekilde veda konuşması yapan Biden’a sarılmak için sahneye çıktı. O anlar kameralara yansırken Harris “Size ömrünüzü ülkemize hizmet etmeye adadığınız liderliğiniz için teşekkür ederiz. Size her daim minnettar kalacağız, teşekkürler Joe” ifadelerini kullandı.

Harris ABD’nin ilk kadın ve siyah başkanı olmaya talip. Hal böyle olunca Harris’in bir “demokrasi rüyası” olarak övgülere boğulması da şaşırtıcı değil. Harris’in kampanyası rekor kıran bağışlar, destekçilerle dolu salonlar ve anketlerdeki başarısıyla ABD tarihinin az rastlanan örneklerinden biri. Biden’ın ardından Kongre’ye seslenen eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Şimdi ülkemizin tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Kamala, bizi ileriye taşıyacak karaktere, deneyime ve vizyona sahip” dedi.

Hillary Clinton 2016’da Demokratların adayı olduğu seçimleri, yine Harris’in rakibi Trump’a kaybetmişti.

İçeride kutlama, dışarıda protesto

Demokrat Parti Kongresi’nin başladığı esnada Chicago sokakları Filistin destekçilerinin gösterilerine sahne oldu. İsrail’in Gazze işgalini protesto eden binlerce kişi, saatler boyunca İsrail’e silah ambargosu talebini yineledi. Kongre’nin güvenlik ekibinin aktardığı bilgiye göre bir grup gösterici, çitleri aşarak kongreyi basmaya yeltendi. Reuters’a konuşan bir tanığa göre ise dört gösterici kelepçelenerek gözaltına alındı. Chicago’nun Batı Yakası’nda bulunan bir parkta yoğunlaşan protestolarda Harris hedef alınarak “Katil Kamala” sloganları atıldı.

Protestolarda bulunan Filistin destekçisi aktivistler, Al Jazeera’ya verdiği röportajlarda hem Harris’in hem Biden’ın İsrail yanlısı politikalarını eleştirdi. Onlardan biri olan Rich Barnes “toplu katliamları destekleyip desteklemeyeceğimiz bana basit bir soru gibi görünüyor” diyerek başladığı konuşmasına “Cumhuriyetçilerin de Demokratların da eli kanlı” diyerek devam etti.

Demokrat Parti’nin seçmeni olan birçok Ortadoğu kökenli ve Müslüman ABD’li, hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle öfkeli.

Biden ve ekibi de bu öfkenin farkında. Haliyle mevcut başkan duygusal konuşmasının bir kısmında protestolara değinmek zorunda kaldı. Biden, “Dışarıda göster yapan binlerce insan aslında önemli bir noktaya parmak basıyor. İki taraftan da binlerce masum insan öldürüldü” dedi. Harris, ABD’de anketlerde önde görünen başarılı bir kampanya yürütse de ABD’nin İsrail’e verdiği destek, Demokratları kendi seçmeninin dahi eleştirilerine maruz bırakıyor. Buna bir örnek olarak geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklama gösterilebilir. Harris’in başkan seçilmesi halinde İsrail’e silah ambargosu uygulayacağına dair söylentilere danışmanı noktayı koymuştu. Harris’in danışmanı, başkan adayının İsrail’e olan desteğini vurgulamıştı.

Biden adaylıktan çekildikten sonra ilk kez Harris’le mitingde