Demans iddialarıyla gündemden düşmeyen ABD Başkanı Biden, G7 Zirvesi'nde de dikkatleri üzerine çekti. Biden'ın anlam verilemeyen hareketleri manşetlerden düşmüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yine anlam verilemeyen hal ve hareketleriyle gündemde. Neredeyse göreve geldiği 2020 yılından beri demans iddialarıyla çevrelenen Biden, en son yine G7’deki eylemleriyle gündeme geldi. Bu sene İtalya’nın Borgo Egnazia kasabasında gerçekleşen zirveye diplomatik temaslar ve dünyanın içinde bulunduğu kaotik duruma çözüm arayışları yerine Biden’ın hareketleri damga vurdu.

Daha önce boşlukla tokalaşan, eline “merhaba de” gibi basit komutların yer aldığı notlar tutuşturulan, paskalya tavşanından korkan, “Ukrayna halkı” yerine “İran halkına” seslenen Biden, bu kez de liderlerle beraber izlediği gösteride bir anda arkasını dönmesiyle konuşuluyor.

G7 Zirvesinin dün ilk günüydü. Liderler, bir dizi görüşme gerçekleştirirken akşam saatlerinde de paraşütçülerin özel gösterisini izledi. Ne olduysa da burada oldu. Gökyüzünden atlayarak şov yapan paraşütçüler ellerinde G7 ülkelerinin bayraklarıyla başarıyla aşağı inerek şovu tamamladı. Fakat gösteri sonrasında poz veren liderler, ABD Başkanı Joe Biden’ın arkasını dönerek eşyalarını toplamaya çalışan paraşütçülerle iletişime geçmesiyle şaşkına döndü. Durumu fark eden ev sahibi İtalya’nın başbakanı Giorgia Meloni hemen müdahale ederek ABD Başkanını kolundan tuttu ve kameralara doğru dönmesine yardım etti.

Biden buna benzer bir hareketi Fransa’da Normandiya Çıkarması’nın 80’inci için düzenlenen törende de yapmıştı. Ulusal marş okunurken ansızın arkasını dönen, kendisinden epey geride duran sandalyeye oturmaya çalışan, Gazileri selamlamadan giderken Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u şoka sokan Biden, kasım ayında yapılacak seçimler için kendisine yönelik desteği de kırıyor.

Biden’ın bu hareketlerini normalmiş gibi göstermek de İtalya’da olduğu gibi Fransa’da da Macron’a kalmıştı. Biden’ın hareketlerini “normal” göstermeye çalışan Fransa Cumhurbaşkanı da yüzündeki şok ifadesini kısa sürede silmeye çalışıp ardından Biden’a katılmıştı. Aynı durum İtalya’daki görüntülerde de kameralara yansıdı.

Trump ve Biden arasında çaresiz bir Avrupa

Kasım ayında ABD’de gerçekleşecek seçimleri, Amerikan halkı kadar Avrupa’da bekliyor. Çünkü öne çıkan iki isim de Avrupa Birliği’ni (AB) yakından ilgilendiriyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimi kazanmasını istemeyen çoğu AB ülkesi, Biden’dan medet umsa da Washington’un küresel gücünün zayıfladığının ve bunda Biden’ın izlediği politikalar ve lider olarak duruşunun etkili olduğunun farkında. Bu sebeple, özellikle Biden’ın hareketlerini normal göstermeye çalışan Macron artık AB’nin ABD gölgesinden kurtulması gerektiğini düşünüyor.

Rusya’nın AB’nin dibinde yürüttüğü savaşın yayılmasından endişe eden Fransa lideri, düzenli olarak AB’nin kendi savunma sistemlerine yatırım yapması gerektiğini ve ABD bağımlılığından böyle kurtulabileceğini ifade ediyor. Macron’un bu düşünceyle kapısını çaldığı Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ise bunun kısa vadede imkansız olduğunu, Rus tehdidi kapılarındayken böyle bir düzenlemeye vakitleri olmadığı görüşünde. Ancak Biden’ın yönettiği ABD’nin durumu malum. Bir yanda da eski lider Trump var ki o da AB ülkelerine açıktan tehdit sallamasıyla antipati kazanmış durumda. Trump, NATO’nun tüm yükünün ABD’nin omuzlarına yüklendiği görüşünde. Bu sebeple de savunma harcamalarını düşük tutan NATO üyelerine ateş püskürüyor. Eski ABD Başkanının bu tavrı zaten yeni değil. Başkan olduğu dönemde de sık sık sitemini dile getiriyordu ancak seçim çalışmaları esnasında bu sitem dili, tehdit diline dönüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkisi olduğu bilinen Trump, savunma harcamalarını artırmayan NATO ülkelerine karşı Rusya’yı kışkırtacağını söylemişti. Haliyle, AB Trump’tan ziyade dalga konusu olan Biden ile “devam” demek zorunda kalıyor.

Kasım’da yapılacak seçimler için anketler neler diyor?

Trump karşıtı AB üyeleri Biden’dan medet umadursun anketler ise eski ABD Başkanının yükseldiğini ortaya koyuyor. ABD merkezli gazete The Hill tarafından yayımlanan bir ankette, mevcut ABD Başkanı Biden’ın Trump’ın iki puan gerisine düştüğü kaydedildi.

Yeni bir ankete göre eski Başkan Trump, ülke genelinde kayıtlı seçmenler arasında Başkan Biden’a karşı 2 puanlık bir üstünlüğe sahip. Perşembe günü yayınlanan Reuters/Ipsos anketine göre kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 41’i seçim bugün yapılsa Trump’a oy vereceğini söylerken, yüzde 39’u tercihini Biden’dan yana kullanacağını ifade etti. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 20’si bir aday seçmediğini, üçüncü parti seçeneklerine yöneldiğini ya da seçimde oy kullanmayabileceğini söyledi.

Reuters/Ipsos’un 31 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiği bir önceki ankete göre bu oran yüzde 41’e yüzde 39 ile görevdeki başkanın eski başkana karşı 2 puan önde olduğunu gösteriyordu.

Reuters, son iki günlük anketin bu hafta başında yapıldığını ve Trump’ın sus payı davasında New York’ta suçlu bulunmasından yaklaşık iki hafta sonra tamamlandığını belirtti. Eski başkana verilen istikrarlı destek, son iki hafta içinde yapılan ve suçlu bulunma kararının bazı seçmenlerin tercihlerini etkilemediğini gösteren diğer anketlerin ardından geldi. Anketörler, son ankete katılan kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 61’inin, Trump’ın 2016 seçimleri öncesinde yaşadığı iddia edilen bir ilişkiyi örtbas etmek amacıyla iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan suçlu bulunmasının oy verme yönelimlerini etkilemediğini söylüyor.

Bu arada, Başkan’ın oğlu Hunter Biden bu hafta federal bir silah davasında suçlu bulunarak, Biden’ı çocuğu hüküm giymiş ilk ABD başkanı yaptı.

Hunter Biden’ın mahkumiyetiyle aynı gün sona eren ankete katılan yetişkinlerin yüzde 80’i sonucun oylarını değiştirmeyeceğini söyledi.

Bağımsız başkan adayı Robert F. Kennedy Jr. da ankete dahil edildiğinde, katılımcıların yaklaşık yüzde 10’u Trump ve Biden ile birlikte oy pusulasında yer alması halinde onu seçeceklerini ifade etti.

Biden’ın gafları

Biden, görevinin 65’inci gününde ilk resmi basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte “ben inanıyorum bizim haydutluk teriminin ilk çıktığı, benim 120 yıl önce ABD Senatosu’na girdiğimdeki pozisyonumuza geri dönmeyiz” demişti. Kendisini daha önce de “gaf makinesi” olarak tanımlayan Biden, 120 yıl önce ABD Senatosu’nda göreve geldiğini iki kez tekrar etmişti.

ABD Başkanı, North Carolina Üniversitesi’nde katıldığı bir programda konuşmasını tamamlaması ardından elini boşluğa uzatarak tokalaşmak istemişti. Yanında tokalaşacak kimse olmadığını fark eden Biden ardından kürsüden uzaklaşmıştı.

Öte yandan, Biden, devir teslim töreni olan 20 Ocak öncesi, düzenlediği basın konferansında, sağ kolu Kamala Harris’ten bahsederken “seçilmiş başkan yardımcısı” yerine yanlışlıkla “seçilmiş başkan” ifadesini kullanmıştı. Biden Harris için geçtiğimiz günlerde de “First Lady” hitabıyla gündeme gelmişti.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesine katılan Biden, kameralara gülerken yakalanmıştı.

Biden, bir açılış konuşması sırasında da vefat etmiş bir politikacıya seslenerek sahneye çağırmıştı.

Güney Kore ile Kuzey Kore’yi de karıştıran Biden öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u 28 yıl önce ölen eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile de karıştırmıştı. Biden Macron ile değil, Mitterrand ile görüştüğünü söylemişti.

‘Gaf makinesi’ Biden’a yönelik demans endişeleri büyüyor

Bu veda yaşlı askerlere mi, ABD üstünlüğüne mi? Washington için sorgulama zamanı