Parkinson uzmanı bir doktorun Beyaz Saray'ı sekiz kez ziyaret etmesi Başkan Biden'ın Parkinson hastası olduğu iddialarını ayyuka çıkardı. Çok konuşulan canlı yayın tartışmasına ilişkin ise Biden "Putin'i deviren adam benim" savunması yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın akıl sağlığı son zamanlarda giderek artan bir şekilde kamuoyunun ve medyanın dikkatini çekiyor. Başkan Biden’ın çeşitli etkinliklerde ve konuşmalarda yaşadığı dil sürçmeleri, unutkanlık ve odaklanma sorunları bu tartışmaları alevlendirdi.

Cuma günü Biden’ın ABC News’e verdiği röportajdaDonald Trump ile yapılan TV tartışmasındaki performansının ardından bağımsız bir bilişsel test yaptırmayı ve sonuçlarını kamuya açıklamayı reddetmesi bu endişeleri daha da artırdı. Biden’ın bu konudaki tutumu muhalefet ve bazı sağlık uzmanları tarafından eleştiriliyor.

Biden’ın doktorunun bu yıl Beyaz Saray’da başkent Washington DC’nin önde gelen nörologlarından biriyle görüştüğü bildirildi. Bu haber Biden’ın cuma günü ABC News’e verdiği mülakatta Donald Trump ile geçen haftaki başkanlık TV tartışmasındaki felaket performansının ardından bağımsız bilişsel test yaptırmayı ve bulgularını kamuoyuna açıklamayı reddetmesinin ardından geldi.

Parkinson uzmanı doktordan Beyaz Saray’a üst üste ziyaretler

New York Post tarafından incelenen Beyaz Saray ziyaretçi kayıtlarına göre Walter Reed Tıp Merkezi’nde Parkinson hastalığı uzmanı olan Dr. Kevin Cannard yıllardır Biden’ı tedavi eden osteopatik tıp doktoru Dr. Kevin O’Connor ile bir araya geldi.

Bu ziyaret 17 Ocak’ta Beyaz Saray konut kliniğinde gerçekleşti. Cannard Ağustos 2023’ten bu yana Beyaz Saray’ı sekiz kez ziyaret etti. Bu ziyaretlerin yedisinde, en son Mart ayı sonunda Walter Reed ile Beyaz Saray arasında irtibat sağlayan Megan Nasworthy ile görüştü.

Biden Ağustos 2020’de bir muhabirin bilişsel teste girme sorusunu reddettiği gibi, herhangi bir bilişsel teste girmeyi de sürekli olarak reddetti: “Neden teste gireyim ki?”

Biden başkanlığı süresince de test yaptırma ihtiyacını reddetmeye devam etti ve yardımcılarına göre Beyaz Saray’daki görev süresi boyunca girdiği üç yıllık fiziksel muayenede de test yaptırmadı.

Washington Post cumartesi günü bir Beyaz Saray yardımcısının 2009’dan beri Biden’ın doktoru olan O’Connor’ın Biden’a hiçbir zaman bilişsel test yaptırmasını önermediğini söylediğini bildirdi.

Biden’ın akıl sağlığıyla ilgili tartışmalar sadece siyasi rakipleri tarafından değil, bazı bağımsız gözlemciler ve sağlık uzmanları tarafından da dile getiriliyor. Bu durum önümüzdeki seçimler öncesinde Biden’ın liderlik kapasitesinin sorgulanmasını artırıyor ve kamuoyunun endişelerini derinleştiriyor. Beyaz Saray ise Biden’ın görevlerini başarıyla yerine getirdiğini ve sağlığının yerinde olduğunu vurguluyor.

İlginç canlı yayın savunması: Trump bağırarak dikkatimi dağıtıyordu

Biden, canlı yayın tartışmasının ardından, aralarında Demokratlar, destekçileri ve bağışçılarının da bulunduğu birçok kişiden seçim yarışından çekilmesi yönündeki çağrılardan sonra ilk televizyon röportajını ABC News’e verdi.

Tartışma gecesi yaşananlara ilişkin bir soru üzerine Biden “Çok hastaydım, kendimi çok kötü hissediyordum” dedi.

Kötü bir gece geçirdiğini belirten Biden “Trump mikrofon kapalıyken bile bağırıyordu ve bu benim dikkatimin dağılmasına neden oldu. Sorun sadece bu değildi, ama kontrolü sağlayamadım” diyerek kendisini savundu.

Münazarayı tekrar izleyip izlemediği sorulduğunda ise Biden “Hayır, sanırım izlemedim” yanıtı verdi.

‘Putin’i deviren adam benim’

Anketlerde geri kalmasına ilişkin Biden “Anketlere inanmıyorum” dedi. Başkanlık için en uygun kişi olduğunu savunan Biden “Trump’ı yenmek için en kalifiye kişi benim” ifadelerini kullandı.

Kendisini dört yıl daha başkan olarak görüp görmediğine dair soruya net yanıt vermeyen Biden NATO’yu bir araya getireceğini belirterek “Putin’i deviren adam benim” dedi.

Eleştirilere yanıt olarak ise Biden bu kişilerin “neden bahsettiklerini” bilmediklerini söyledi.

Seçim yarışından çekilmeyeceğini tekrarlayan Biden sadece Tanrı’nın onu çekilmeye ikna edebileceğini belirtti.

‘Günlük işlerle zaten muayeneden geçiyorum’

Zihinsel sağlığını ölçmek için bir teste girmeyi kabul edip etmeyeceği sorusundan kaçınan Biden “Günlük yaptıklarımla zaten muayeneden geçiyorum” diye konuştu.

Sadece bir seçim kampanyası yürütmediğini vurgulayan Biden “Ben dünyayı yönetiyorum. Bu abartı gibi gelebilir ama değil, biz dünyanın merkezindeki ülkeyiz” ifadelerini kullandı.

Biden çekilmemekte kararlı: Yüce tanrı söylerse çekilirim

Koltuk sevdası her yerde aynı: Biden hiçbir yere gitmiyor

Parkinson: Kocasında hastalığın kokusunu alan kadın bilime ilham verdi