Biden'ın katıldığı tartışma ve mülakatlarda sergilediği yetersiz performans, akıl sağlığı sorularını körüklerken Parkinson uzmanı bir doktorun Beyaz Saray'a sıkça girip çıkması ortalığı karıştırdı. Beyaz Saray hastalık iddialarını yalanladı.

Eski ABD Başkanı ve kasımdaki seçimlerde de rakibi olan Donald Trump ile iki hafta önceki tartışmada yaşının yarattığı sorunlar ayyuka çıkan ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta ABC News’e verdiği röportajda da umutları yeşertemeyince bağışçılarının baskısı altında kaldı. Yarışlara dört ay kala yerini aday olmaya hazır diğer Demokratlara bırakıp bırakmayacağı tartışmaları alevlenirken ortaya yeni bir iddia atıldı: Biden Parkinson hastası mı? Beyaz Saray’a göre böyle bir durum söz konusu değil.

İddiayı ortaya atan ilk gazete New York Post’tu. Beyaz Saray’ın ziyaretçi kayıtlarının incelendiğini belirten gazete, Walter Reed Tıp Merkezi’nde Parkinson konusunda uzmanlaşmış nörolog Dr. Kevin Cannard’ın geçen yıldan beri sekiz kez Beyaz Saray’ı ziyaret ettiğini aktarıyor. Cannard bu yıl da Beyaz Saray’ı ziyaret ettiyse bunu ancak ziyaretçi kayıtları açıklandığında görmek mümkün olacak.

Cannard’ın Beyaz Saray’a Biden için mi geldiği yoksa konudan bağımsız toplantılar için mi gittiği konusu kafaları karıştırdı. Nöroloğun LinkedIn hesabında 12 yılı aşkın süredir Beyaz Saray’ın sağlık ekibine destek verdiği belirtiliyor. Yine hesabında verilen bilgiler Cannard’ın eski ABD Başkanı Barack Obama ve Trump dönemlerini de kapsayacak şekilde 2012’den 2022’ye kadar Beyaz Saray’ın nöroloji danışmanı olduğunu gösteriyor.

Obama yönetiminde 2012’de 10, 2013’te dört, 2014’te ise bir kez Beyaz Saray’a gittiği görülüyor. Trump kendi döneminde sivil Beyaz Saray ziyaretçilerinin kaydının tutulması politikasını iptal ettiği için onun dönemine ilişkin kayıtlar mevcut değil. Ama Biden döneminde kayıt tutma işi geri döndü. En ilginci de kayıtlarda Cannard’ın 17 Ocak tarihinde Beyaz Saray doktoru Kevin O’Connor ve Walter Reed’de kardiyolog olarak çalışan Dr. John Atwood ile Beyaz Saray’da bir araya gelmiş olması. Bu toplantı, Biden’ın 28 Şubat’ta Walter Reed’deki sağlık kontrolünden bir ay önce gerçekleşmişti.

Biden’ın şubattaki kontrolünün ardından O’Connor, altı sayfalık raporunda sağlık ekibinin başkanın detaylı nörolojik muayenesini yaptığını ve Parkinson, felç ya da diğer nörolojik rahatsızlıklarla tutarlı olabilecek herhangi bir bulguya rastlanmadığını belirtmişti. Ama Biden’ın bugüne kadarki dil sürçmeleri, unutkanlıkları ve odaklanma sorunları Parkinson olmasa bile başkanın akıl sağlığıyla ilgili şüpheleri artırdı. Cannard’ın Beyaz Saray ziyaretleri de işin tuzu biberi oldu.

Beyaz Saray reddetti, Biden yeniden teste girmeyi düşünmüyor

Hafta sonundan beri sessizliğini koruyan Beyaz Saray, iddianın New York Times gazetesinde yer almasından kısa süre sonra açıklama yaptı. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, tansiyonun yüksek seyrettiği brifingi sırasında kendisine yöneltilen Cannard sorusunun ardından, nöroloğun Beyaz Saray’ı ziyaret edip etmediği sorusuna güvenlik gerekçeleriyle yanıt veremeyeceğini söylemekle birlikte Biden’ın Parkinson tedavisi görmediğini söyledi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates ise O’Connor’un sözlerini aktararak, Biden’ı şubat ayındaki muayenesinden beri Parkinson açısından değerlendirmek için bir neden göremediklerini söyledi. Bates ayrıca Biden’ın Parkinson belirtileri göstermediğini ve bu hastalık için kullanılan ilaçlardan almadığını vurguladı.

Biden cuma günkü ABC News mülakatında bağımsız bir nörolojik ve bilişsel muayeneden geçmeyi reddetti. “Her gün bilişsel testten geçiyorum zaten” diyen Biden, başkanlığın getirdiği zorluklarla her gün zorlandığını söyledi. Dün MSNBC’deki “Morning Joe” programına telefonla bağlanan Biden, Trump ile tartışmasında kafa karışıklığı ve duraklama yaşamasının geçirdiği ufak tefek rahatsızlıklardan kaynaklandığını belirtti.

Joe Biden’ın sağlığıyla ilgili dedikodunun dibi yok: Şimdi de Parkinson iddiası