Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonuyla başlayan savaşta İsrail’e açık destek veren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İslamofobi ile mücadele için bir ulusal strateji geliştireceğini duyurdu. Başkan Joe Biden yönetimi İsrail’e desteği nedeniyle ABD vatandaşı Müslümanların desteğini kaybedince 2024 seçimleri öncesinde yeni bir strateji için kolları sıvadı. Beyaz Saray İslamofobi ile mücadele stratejisini duyurdu.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada “Başkan Biden milletimizin ruhunu yeniden canlandırmak için göreve aday oldu. Kendisi bu konuda kesindir, Amerika’da kimseye karşı nefrete yer yoktur” dedi.
İç Politika Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu’nun öncülüğünde ortak bir çalışma olan strateji Müslümanları ve ‘ırkı, ulusal kökeni, ataları veya başka herhangi bir nedenden dolayı Müslüman olduğu düşünülenleri’ korumaya yönelik kapsamlı ve ayrıntılı bir plan oluşturmayı amaçlıyor.
Beyaz Saray İç Politika Konseyi ve Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülecek stratejinin hazırlanmasında yerel topluluklarla işbirliği yapacak.
ABD Hamas’ın İsrail’e saldırısı ardından 6 yaşındaki Müslüman bir çocuğun katledilmesiyle gündeme gelmişti. 17 Ekim tarihinde nefret suçlarıyla ilgili istatistiklere dair yazılı açıklama yapan Biden “Bu veriler nefretin asla kaybolmadığını, yalnızca gizlendiğini hatırlatıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Verilere göre ABD’de nefret suçlarında büyük artış yaşandığı görülüyor. Biden antisemitik nefret suçlarında 2021’den 2022’ye yüzde 25 artış olduğunu vurgulamış, Müslüman Amerikalı ve Afrikalı Amerikalıların nefret suçundan en fazla mağdur olanlar arasında yer aldığını söylemişti.
ABD’de yaşayan Müslümanlar Biden’dan desteğini çekmeye başlarken Başkan Minnesota’ydı. Minnesota ABD içinde Müslüman nüfusu büyük hızla artan bölgelerden biri. Burada kalabalığa hitap eden Biden İsrail’e çatışmalardaki sivilleri koruyan uluslararası yasalara uyması ve Gazze’ye yardımın artırılması için baskı yapmaya devam edeceği sözü verdi. Ancak anketler Ortadoğu krizini ele alış biçimine duyulan öfkenin artmasıyla birlikte destekte büyük düşüş olduğunu da gözler önüne seriyor.
ABD yaşayan Müslümanlardan Biden’ın 2020 seçimleri kampanyasına destek verenler yeniden seçilmek isteyen başkanın yaklaşımının siyasi bir sorumluluk haline gelebileceği konusunda uyardı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin Minnesota şubesi ateşkesi onaylamaması nedeniyle Biden’a 2024 seçimlerinde destek vermeyeceğini açıkladı.
Hal böyleyken Beyaz Saray tarafından duyurulan İslamofobi ile mücadele stratejisi ne denli işe yarar şimdilik kestirilemiyor.
6 yaşındaki Müslüman çocuğun katledilmesi
ABD’de Chicago’nun güneybatısındaki Plainfield yerleşkesinde ev sahibi 71 yaşındaki Joseph M. Czuba, 32 yaşındaki Filistinli anne Hanaan Shahin ile 6 yaşındaki oğlu Wadea Al-Fayoume’ye evlerinde bıçakla saldırmıştı. 6 yaşındaki Wadea, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.
ABD Başkanı Biden 6 yaşındaki Müslüman çocuğun öldürülmesi ve annesinin yaralanması haberi karşısında “şoke” olduğunu söylemiş, “Bu tür korkunç nefretin Amerika’da yeri yok” demişti. Adalet Bakanı Merrick B. Garland, olayla ilgili federal nefret suçları soruşturması başlattıklarını açıklamıştı.
İsrail’in en büyük destekçisi
ABD Hamas’ın 7 Ekim’deki operasyonu ardından başlayan savaşta İsrail’e verdiği destekle gündemde olmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Başkanı Antony Blinken’ın İsrail ziyaretinde “Ben buraya bir Yahudi olarak geldim” demesiyle daha da tırmanan tepkiler dinmek bilmezken, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki ateşkes çağrısına ABD hayır oyu vermişti. Öte yandan ABD yıllık 3,8 milyar dolarlık askeri desteğinin yanı sıra İsrail’e ekstra 14,3 milyar dolarlık desteği Kongre’den geçirme uğraşında. Bu destek paketinde ise Gazze’deki sivillerle ilgili bir madde yer almıyor.