ABD Başkanı Biden, Hawaii'nin Maui adasındaki Lahaina kentini küle çeviren yangından iki hafta sonra bölgeyi ziyaret etti. Biden'ın bu geç ziyareti, Cumhuriyetçilerin eleştirilerine neden olurken, hayatını kaybedenlerin anıldığı törende internete yansıyan 'uyuklama' görüntüleri tartışma yarattı.

Hawaii’deki orman yangınlarının üzerinden iki hafta geçse de hasarın incelemesi henüz sona ermedi. Maui Belediye Başkanı Richard Bissen’e göre ilk olarak 8 Ağustos’ta başlayan yangınlarda bugüne kadar 114 kişinin öldüğü teyit edildi. Ölenlerden en az 27’sinin kimliğinin tespit edildiği bildirildi. 850 kişinin ismi ise kayıplar listesinde yer alıyor. Bu haber, ABD Başkanı Joe Biden’ın pazartesi günü adaya yaptığı ziyaret öncesinde geldi.

Facebook’ta yayınlanan videoda Bissen, 1285 kişinin bulunduğunu söyleyerek kayıp yakınlarını arayan kişileri bölgedeki toplama merkezine DNA örneği vermeye çağırdı. Bissen’e göre kurtarma sürecine devam ettikçe tespit edilenlerin sayısı artacak ve kayıp sayısı azalacak. Yaklaşık 13 bin kişinin yaşadığı Lahaina kasabasının yaklaşık yüzde 85’inde arama çalışmaları tamamlandı.

Ulusal Yangından Korunma Birliği’ne göre Maui’deki yangınlar, 1918’de 453 kişinin yaşamını kaybettiği Cloquet yangınlarından beri meydana gelen en büyük orman yangını oldu. Son yangınların çıkma nedeni henüz net bir şekilde belirlenemese de tahribatın fazla olmasının sebebinin acil uyarı sistemlerinin çalıştırılmaması, yangının ortasında suyun tükenmesi, kuvvetli rüzgarlar ve istilacı türlerin olduğu düşünülüyor. Ayrıca yangınlara müdahale eden itfaiye ekipleri de başlangıçta yetersiz kalmıştı.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA), Lahaina’yı yeniden inşa etmenin 5.5 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. FEMA, 2200’den fazla haneye 7 milyon dolardan fazla yardım yapılmasını onayladı. Maui sakinleri ise yangınlara karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığı görüşünde. Maui’nin acil durum yönetim ajansı bölge sakinlerinin eleştirilerinin ardından istifa etti. Hawaii Valisi Josh Green de yangına müdahaleyi ve adanın acil durum bildirim sistemlerini soruşturma sözü verdi.

Halk daha fazla yardım istedi

Biden, Hawaii’nin yerlileriyle. Fotoğraf: Beyaz Saray/Twitter

Biden ve eşi Jill Biden pazartesi günü Maui’ye gelerek ilk müdahale ekipleriyle görüştü ve devam eden müdahale hakkında eyalet ve yerel yetkililerden bilgi aldı. Gezi öncesinde konuşan Biden, “Kaybın bir aileyi ve toplumu ne kadar derinden etkileyebileceğini ve hiçbir şeyin yakını kaybetmenin yerini tutamayacağını biliyorum. Maui’nin bu trajediden kurtulmasına ve yeniden inşa edilmesine yardımcı olmak için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.

Yangınlar ilk başladığında Biden bölgede acil durum ilan etmiş ve eyalet yetkilileriyle düzenli olarak telefonlaşmıştı. Lahaina sokaklarında toplanan onlarca kişi Biden’ın konvoyunun sokaklarda ilerleyişini izledi. Bazıları başkanı coşkuyla selamlarken, diğerlerinin elinde Biden’ı ‘Lahaina halkını dinlemeye’ ve adaya daha fazla yardım göndermeye çağıran pankartlar taşıdığı görüldü.

Özellikle Cumhuriyetçiler, Biden’ın yangın felaketi sonrası tavrını ketum bulmuş, eleştiri oklarını Biden’ın üzerine çekmişti. Bunun üzerine Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın kriz boyunca vali ve diğer acil durum yetkilileriyle temas halinde olduğu bildirilmişti.

Uyukladı mı uyuklamadı mı?

Yangında ölenlerin anısına düzenlenen tören sırasında Biden’ın sanki uyuyormuş gibi durduğu görüntüler sosyal medyada tartışmaya yol açtı. Bazı kullanıcılar Biden’ın Washington ve Hawaii arasındaki saat farkı ve uzun yolculuk sebebiyle yorgunluğa yenik düştüğünü söyleyerek uyuduğunu iddia etti.

Bazı kullanıcılar yorgun olsa bile hayatını kaybetmiş insanların anıldığı bir toplantıda uyumaması gerektiğini savunurken, bazıları bunun 80 yaşındaki bir kişi için normal olduğunu söyledi.

Başka internet kullanıcıları ise sosyal medyaya yansıtılan videonun uzun versiyonunda Biden’ın aslında uyumadığını, sadece başını eğerek konuşmacıyı dinlediğini savundu. Biden’ın tartışmaya yol açan ‘uyuklama’ videosunu aşağıya bırakıyoruz. Sizce gerçekten uyukladı mı?