Alman gazetesi Bild, AB ülkelerinin göçmen kriziyle ilgili görüştüğü ancak bir anlaşmaya varamadığı 28 Eylül zirvesinin ardından, Türkiye'yle 2016 yılında yapılan göçmen anlaşmasını odağına alarak eleştirdi. Gazete, "Ankara mülteci anlaşmasına uymuyor" diye isyan etti.

Alman gazetesi Bild’in Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan yeni bir rapora dayandırdığı haberinde, Brüksel’in 2016’dan bu yana Ankara’ya yaklaşık 10 milyar euro ödediğini bildirdi. Gazete, ‘Türkiye’nin aldığı paralara rağmen yasa dışı yollarla Yunanistan’a geçen mültecileri kabul etmemesini’ eleştirdi.

Türkiye ile AB arasında yapılan mülteci anlaşmasının sonuçlarını ‘acı bilanço’ olarak nitelendiren gazetenin haberinde, “Türkiye, 2016’dan bu yana Yunan adalarına yasa dışı yollardan giren sadece 2140 kişiyi geri aldı. Matematiksek konuşacak olursak AB geri gönderilen mülteci başına yaklaşık 4.7 milyon euro ödemiş!” ifadelerine yer verildi.

Gazetenin belirttiğine göre anlaşma, Türkiye’nin Yunanistan’dan gönderilen her bir sığınmacıyı almasını zorunlu kılıyordu. Bunun karşılığında Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerince kabul edilecekti. Bu yılın şubat ayı sonu itibarıyla AB 37 bin 397 mülteciyi kabul etti.

Birlik insan kaçakçılarıyla bu şekilde başa çıkmayı amaçlıyordu. AB, benzer yöntemi bugünlerde Tunus üzerinde uygulamaya çalışıyor. Hem İtalya hem de AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu sene başlarında Avrupa’nın göçmen politikasını kararlaştırmalarının hemen ardından Tunus’a ziyaretler düzenleyerek Tunus lideri Kays Said’i Avrupa’ya göçmen akışını durdurmasını istedi. Bunun karşılığında Tunus’a 1 milyar dolarlık ‘para yardımı’ teklif edildi.

Haberde, ‘Ankara’nın Mart 2020’den bu yana mültecileri geri almayı kabul etmediği’ ve 2022 yılında Yunanistan, İtalya, Bulgaristan ve Kıbrıs’a 51 bin 720 izinsiz sınır geçişi kaydedildiği belirtiliyor.

Bild, “Buna rağmen AB, Türkiye’ye üzerinde anlaşmaya varılan parayı ödemeye devam ediyor. Brüksel, 2011-2016 yılları arasında Türkiye’deki mültecilerin bakımı için 345 milyon euro yolladı. 2016 ve 2017’de ise üç milyar euro taahhüt edildi ve o zamandan bu yana da bu para ödendi” diye yazıyor.

Gazetenin kaleme aldığı bu haber, sınırı geçen göçmenlere karşı nasıl bir tavır takınılacağının tartışıldığı AB İçişleri Bakanları Zirvesi’den beş gün sonra geldi. Görüşmelerde İtalya ve Almanya birbirlerine karşı çıktığı için herhangi bir anlaşmaya varılamadı.

Bununla birlikte Türkiye ve Yunanistan içişleri bakanlarının, mülteci konusunu görüşmek için ortak bir WhatsApp grupları olduğunu ve göçmen krizini de bu grup üzerinden konuştukları bildirilmişti. Gelecek günlerde Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis’in Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

AB’de göçmen krizi: Üyeler anlaşamadı ama Türkiye ve Yunanistan anlaştı