Pakistan'da hapisteki eski lider İmran Han'ın "Parlamentoya yürüyün" çağrısıyla yollara dökülen binler polisle çatıştı. Yetkililer gerekirse askeri şehre getirecekleri konusunda gözdağı veriyor. Şimdiye kadar dört polis memuru, bir sivil öldü.

Pakistan’ın hapisteki eski Başbakanı İmran Han’ın binlerce destekçisi bugün başkent İslamabad’ı çevreleyen barikatları yıktı. Amaçları başkentte yürüyerek İmran Han’ın serbest bırakılmasını istemekti. Ancak güvenlik güçleri protestolara müdahale etti. Bunun sonucunda dört polis memuru ve bir sivil hayatını kaybetti.

Destekçilerini ayaklanmaya iten şey Han’ın onlara parlamentoya yürümeleri çağrısı yapmasıydı. Bunun üstüne yetkililer protestocuların başkente girmesini önlemek için ülke genelinde güvenlik tedbirleri aldı, internet kesildi ve başkente giden ana yollara barikatlar kuruldu.

Ülkede bunlar yaşanırken Han’ı devirerek koltuğuna oturan ve sonrasında yapılan şaibeli seçimlerde yeniden başbakan seçilen Şahbaz Şerif ise dün Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’yla görüşmek üzere yola çıkmıştı. Bu ziyaretin üç gün sürmesi bekleniyor.

Peki Pakistan’da durum şu an nasıl? Yakından inceleyelim.

Neler oluyor?

Pakistan polisi bugün İslamabad’da İmran Han’ın serbest bırakılması için düzenlenen protesto gösterilerinde Han’ın destekçilerini dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Aslında protestocuların yürüyüşü bugün başlamadı. Han’ın destekçilerini taşıyan araçlar konvoylar halinde pazar günü Peşaver kentinden yola çıktı. Protestolara öncülük edenler Han’ın eşi Büşra Bibi ve destekçilerinin kontrolünde olan Hayber Pakhtunkhwa eyaletinin yöneticisi Ali Amin Gandapur oldu.

Protesto için parlamento yakınlarındaki büyük meydan D-Chowk’ta oturma eylemi yapmayı planlıyorlardı. Dün İslamabad’ın dış mahallelerine varan protestocular, devletin koyduğu iki günlük miting yasağına da meydan okumuş oldu. Polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı ve ilerlemelerini önlemek için de yolları konteynırlarla kapattı.

Ancak bu önlemler yeterli olmadı. Medyaya yansıyan görüntülerde bir polis karakolu ateşe verilirken otoyolda da konteynırların ateşe verildiği görüldü. İngiliz haber ajansı Reuters, İslamad’ın hemen dışında, Pencap eyaletinin başka yerlerinde 22 polis aracının yakıldığını yazdı.

Şimdiye kadar dört polis memurunun ve bir sivilin öldüğü, çok sayıda güvenlik yetkilisinin ve protestocunun ise yaralandığı söyleniyor. Bu sabah itibarıyla protestocular barikatları aşarak şehrin merkezine vardı. Tabii bu sırada parlamento, yüksek mahkeme ve bakanlık binaları askerlerin korumasına alındı.

Protestolar devam eder mi?

Pakistan İçişleri Bakanı Muhsin Nakvi polisin protestoculara “itidalli” yaklaştığını söyledi. Ancak protestocuların sınırı aşması halinde güvenlik güçlerine karşılık verme yetkisi verildiğini açıklayan Nakvi sokağa çıkma yasağı ve ordunun şehre inmesi gibi ek tedbirler alınabileceği konusunda uyardı. “Bekçiler ateş açarsa beş dakika içinde protestocu falan kalmaz” diyen Nakvi “Buraya gelen herkes tutuklanacak” diye gözdağı verdi.

Han’ın partisi ise hükümeti orantısız güç kullanmakla suçladı ve barışçıl olduğunu söyledikleri protestoculara ateş edildiğini söyledi. PTI polisin müdahalesinde 20’den fazla protestocunun yaralandığını açıkladı.

Ne var ki ülke içinde yaşanan can kayıpları konusunda resmi bilgiye ulaşmak zor. Özellikle internet kesintileri iletişim sorunlarını daha da artırmış durumda.

Fotoğraf: Muhammad Reza – Anadolu Ajansı

Bununla birlikte son günlerde Pencap ve Hayber Paktunkhwa’da yetkililer binlerce Han destekçisini tutukladı. İslamabad ve yakınlardaki Rawalpindi’de okullar tatil edildi ve şehirlerarası toplu ulaşım askıya alındı.

Han’ın partisinin üst düzey liderlerinden Kamuran Bangaş protestocuların kararlı olduklarını ve İslamabad’a mutlaka ulaşacaklarını söyledi, “Tüm engelleri tek tek aşacağız” vurgusu yaptı.

Protestonun sebebi ne?

Protestocular Han ve bu süreçte tutuklanan destekçilerin siyasi gerekçelerle içeride tutulduğuna inanıyor. Bu yüzden de serbest bırakılmasını istiyor. Han iki yıl önce parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasıyla görevden alındı. O zamandan beri de Han, hükümetin orduyla işbirliği yaparak kendisine darbe yaptığını savunuyor.

Eski bir kriket yıldızı olan Han bir yılı aşkın süredir hapiste. Sebep olarak da yolsuzluk, devlet sırlarını sızdırma gibi hem kendisinin hem de partisinin kabul etmediği suçlamalar gösteriliyor.

Ayrıca hükümetin yüksek mahkeme yargıçlarını atamasını ve yargıçların hangi davalara bakacağını seçmesini mümkün kılacak yeni anayasa değişikliğinin yürürlükten kalkmasını istiyorlar.

Bunun dışında şubatta yapılan seçimlerin özgür ve adil olmadığını savunuyor, seçmenlerin iradesinin çalındığını söylüyorlar.

Kanlı seçimin kabul edilmeyen sonuçları: Pakistan ayakta