Güney Kore hükümeti yurtdışından gelenlere evlat edinme hizmeti veren bazı kuruluşların çocukları annelerinden zorla aldığını tespit etti. Bu haber denizaşırı ülkelerde büyümüş Güney Koreliler için dönüm noktası olabilir.

Güney Kore on yıllardır yurtdışına evlat edindirdiği bebeklerle biliniyor. Denizaşırı ülkelerden gelerek Güney Koreli bebekleri evlat edinen ailelerin sayısı yüz binlere ulaşmış durumda. Güney Kore’den evlat edinilen çocukların çoğu şimdilerde dünyanın farklı yerlerinde kendi köklerini araştıran yetişkinler oldu. Güney Kore’de evlat edindirme işi yapan aracıların bir kısmının üzerinde yolsuzluk ve alıkoyma iddiaları var, ayrıca bazı bebeklerin annelerinden zorla alındığı da biliniyor. Bu hafta Güney Kore hükümeti tarafından yayınlanan bir rapor evlat edindirme süreciyle ilgili yeni delilleri de gün ışığına çıkardı. Bu deliller bazı bebeklerin annelerinden zorla alınarak evlat edindirildiğini de kanıtlar nitelikte.

Hükümet tarafından 2022 yılında bu iddiaları araştırmak için kurulan komisyon ondan fazla çocuğun devlet tarafından fonlanan bakım evi benzeri kurumlarda kadınlardan 1980’li yıllarda “çalınarak” yurtdışına evlat edindirildiğini kanıtladı. Bazı bebekler doğar doğmaz alıkonmuş. Daegu ve Sejong kentlerindeki bakım evlerinde bulunan 20 çocuğun evlat edindirme şirketlerine transfer edilip Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Norveç ve Kanada’ya evlat edindirme yoluyla gönderildiği öğrenildi. Komisyon bu bilgiler ışığında Güney Koreli annelerin ebeveynlik haklarının zorla elinden alındığını söyledi.

Güney Kore’den evlat edinilenler köklerini arıyor

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana iki yüz bini aşkın çocuk Amerika ve Avrupa’ya evlat edindirildi. Güney Koreli çocukları evlat edinme “trendi” hala devam etse de, 2010’da Güney Kore’nin yasalarını güncellemesiyle sayı bir hayli azaldı. Dolayısıyla bu iki yüz bin çocuğun bir çoğu şu an beyazların çoğunlukta olduğu toplumlarda büyüyüp birer yetişkin oldu. Bazıları kendi kültürel köklerinden tamamen koptuğunu ve geri dönmelerinin oldukça zor olduğunu söylüyor. Biyolojik ailelerini araştırmalarının en büyük sebebi de köklerine duydukları merak.

İsveç’te büyüyen Güney Koreli Susanné Seongeun Bergsten komisyonun bulgularına dair “Sorunların ne kadar sistematik olduğunu görmek oldukça korkutucu” diyor. Bergsten’in ailesi onu ergenlik çağındayken evlat ediniyor. Bergsten evlat edinilen çocuklara yoksulluktan kurtuldukları için minnettar olmaları gerektiğinin söylenmesine rağmen “gerçeğin çok daha karmaşık olduğunu” düşünüyor. Evlat edindirme evraklarında eksik bilgiler olduğuna dikkat çeken Bergsten bunun kültürel geçmişlerine dair izleri bir biçimde sildiğini söylüyor.

Mark Zastrow ABD’de büyümüş başka bir Güney Koreli. Zastrow “Koreli annelerin kendi mutlulukları için çocuklarından vazgeçtiği yalanı da böylece çürümüş oldu” diyerek hükümetin bulduğu yeni delillerin kendi kültürleriyle kurdukları ilişki açısında “bir mihenk taşı” olduğunu söylüyor.

Çin yılların uygulamasını durduruyor: Yurt dışından gelenler evlat edinemeyecek