Rusya'yla 2022'den beri savaşta olan Ukrayna'nın lideri Zelenski, bir türlü izin alamadığı uzun menzilli füzeleri görüşmek için bu kez de ABD yolcusu. Hem Biden hem Trump ile görüşecek olan Zelenski, BM kuruluna da seslenecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Moskova ile Kiev arasında 2022’den bu yana süren savaşın kaderini değiştirecek uzun menzilli füze tartışmasına dair açıklamalarda bulundu. Ukrayna ordusu, savaşı şimdiye dek kısa ve orta menzilli füzelerle sürdürdü. Ukrayna askeri stratejisinin büyük bir kısmını da dronlar oluşturuyor. Bu silahlar Ukrayna’ya belirli bir düzeyde avantaj kazandırsa da Ukrayna’nın Kursk varlığına karşı atağa geçen Putin’i yenmek için yeterli değil. Bahsi geçen uzun menzilli füzeler aslında İngiltere menşeili ve kullanımı için Ukrayna’nın Batılı dostlarının izni gerekiyor. Bu izin için Ukrayna bir süredir yoğun lobi faaliyetleri yürütüyordu. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) diplomasisi de bu ay adeta seferberlik ilan ederek çeşitli görüşmeler yapmıştı. ABD’li Joe Biden yönetiminin uzun menzilli silahların kullanımına izin vereceği tahminleri yürütülse de görüşmeler Ukrayna için tatmin edici şekilde sonuçlanmadı.

‘Tarihte yer etmek’

Zelenski, haftaya gerçekleştireceği ziyaretin öncesinde uzun menzilli füzelerin kullanım iznine dair de konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı, gelecek hafta ABD’ye giderek Biden ve yardımcısı Kamala Harris ile görüşecek. Bu görüşmenin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşacak olan Zelenski ABD’deki diplomatik mesaisinde savaşı bitirecek bir “zafer planı” açıklayacağını da duyurdu. Bu zafer planının ilk adımı ise Biden’ın uzun menzilli Storm Shadow’ların kullanımına izin vermesi gibi görünüyor.

Füzelerin üreticisi İngiltere, Ukrayna’nın bu silahları kullanabilmesi konusunda ısrarcı. Çekimser davranan taraf ise ABD. Ukrayna, ABD’yi bu izin konusunda sıkıştırıyor çünkü Kiev’in niyeti “Ukrayna’yı güçlendirerek tarihte yer etmek.” Biden ile haftaya görüşecek olan Zelenski “zor tartışmaların ardından fikirlerini değiştirdiğini” söyledi. Zelenski ABD’den bazı yetkililerin uzun menzilli silahların izinlerine dair pozitif fikirlerinin bile “başarının işareti” olduğunu söyledi. Zelenski’ye göre Biden’ın Ukrayna’yı desteklemesi tarihi bir görev.

Zelenski’nin ajandasında Trump da var

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’nın bağımsızlığını koruma ve ülkenin gücünü artırma konusunda önemli kararlar alabileceğini belirtti. Zelenski, Biden’ın bu süreçte “tarihi bir misyon” üstlendiğini vurguladı.

Zelenski, ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir görüşme yaptığını ve perşembe ya da cuma günü eski ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Zelenski “Ekiplerimiz temas halinde. En önemli şey birlikte zaman geçirebilmek. Geleceği öngöremem ancak bu görüşmenin ikimiz için de önemli olacağını düşünüyorum ifadelerini kullandı.

Trump’ın başkan yardımcısı adayı JD Vance, gelecekteki bir Cumhuriyetçi yönetimin Rusya’nın şu an varlık gösterdiği toprakları Rusya lehine tartışan “Moskova dostu” bir anlaşmanın sinyallerini vermişti. Bu anlaşmaya göre Ukrayna’nın NATO’ya katılması yasaklanacak ve savaş bir demarkasyon hattı boyunca dondurulacaktı.

Zelenski, Ukrayna’nın geçen ay Rusya’nın Kursk bölgesine düzenlediği operasyonu başarılı olarak nitelendirdi. Bu operasyonun Moskova’nın Ukrayna’nın kuzeyindeki Sumy bölgesine saldırı düzenlemesinin önündeki engel anlamına geldiğini de ekledi. ADoğu Ukrayna’daki durumun hâlâ zor olduğunu kabul eden Zelenski, Rus saldırılarına karşı uzun menzilli silahlara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Rusya’nın havadan bıraktığı güdümlü bombalarla her şeyi yok ettiğini, ardından topçu atışları ve piyadeleriyle Ukrayna mevzilerini ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Ukrayna Rusya Savaşı’nın dönüm noktası: Nedir bu uzun menzilli silahlar?