2022’den beri süren Rusya-Ukrayna Savaşı son zamanlarda savaşın talihini değiştirecek kırılmalarla gündemde. Savaş Ukrayna ve Rusya eliyle gerçekleştirilse de iki ülke adeta satranç tahtasına çevrildi. Savaşın kaderini belirleyen en önemli güçlerden biri NATO’nun “lideri” ve Ukrayna’nın “yakın dostu” Amerika Birleşik Devletleri (ABD). Ukrayna, Rusya ile savaşırken NATO silahlarını kullandığı için pakta üye ülkelerin izinleri de kritik önemde. Kısa ve orta menzilli silahlarla “bile” Kursk operasyonunu sürdürmeyi devam ettiren Ukrayna, ABD izin verirse uzun menzilli silah da kullanmaya başlayarak Rusya’nın çok daha iç bölgelerini vurabilir. ABD’nin Ukrayna’ya vereceği silah “icazeti” Moskova’da Üçüncü Dünya Savaşı isminin zikredilmesine neden olmaya başladı.
ABD yeşil ışığı çoktan yakmıştı
ABD Başkanı Joe Biden’ın uzun menzilli silahlara yeşil ışık yakmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İngiliz mevkidaşıyla birlikte Ukrayna’ya gitti. Bu ziyaret ABD’nin Ukrayna’nın uzun menzilli silah kullanımı konusundaki engellerini kaldırma niyetinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
ABD merkezli Politico, ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin’in “Kararın çoktan verilmiş olması halinde şaşırmayacağını” aktaran bir haber yayınladı. ABD zaten son günlerde İran’ın Rusya’ya balistik füze sevkiyatı gerçekleştirdiği yönündeki açıklamalarıyla niyetini belli etmeye başlamıştı. Bu niyet Ukrayna’ya Rusya’ya karşı daha saldırgan olması konusunda açacağı kapıyı işaret ediyordu.
Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy’nin birlikte yaptıkları Ukrayna ziyaretini ABD basını “zaten alınmış kararların tebliğ edilmesi” olarak yorumladı.
‘ABD sınırlarımızı zorluyor’
Rus Senatör Aleksey Puşkov görüşmeye dair “Kararı henüz almadılar ama birkaç gün içinde alacaklar. Bu meseleye dair elimizde çok fazla ipucu var” dedi. Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov ise görüşmeleri “Üçüncü dünya savaşına zemin hazırlanıyor” diye yorumladı. Antonov “ABD sınırlarımızı zorluyor” diyerek Rusya’nın uzun menzilli silah kullanılması durumunda vereceği tepkinin sertliğine dair ipuçlarını da paylaştı.
Rusya, Blinken ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski görüşmesinden kısa süre sonra Ukrayna işgali altındaki Kursk bölgesinin 10 kasabasını tekrar kontrolü altına aldığını duyurdu. Bu “zafer” Rusya’nın gövde gösterisi olarak yorumlandı. Sabah saatlerinde şiddetli çatışmalara sahne olan Kursk bölgesine dair henüz bağımsız kuruluşlardan net bilgiler gelmiş değil, fakat Rusya’nın bu hamleyle bölgedeki “savunmacı” pozisyonunu geride bırakıp “atağa” geçtiği açık.
Kursk bölgesindeki saldırıların yanı sıra Rusya Ukrayna’nın Konotop kasabasına da dron saldırıları düzenledi. En az 14 kişinin yaralandığı saldırılar yerleşim yerinin elektrik hattını kullanılamaz hale getirdi. Ukrayna, Rusya’nın saldırı düzenleyen 64 dronundan 44’ünü düşürdüğünü duyurdu.
Rusya’nın işgaline karşı geçtiğimiz sene karşı operasyon düzenlemeye niyetlenen Ukrayna bunda başarılı olamamıştı. Başarısız operasyon girişiminin ardından müttefiklerinin güvenini kaybeden Kiev yönetimi, bunu bu yıl gerçekleştirdiği Kursk Operasyonuyla tersine çevirmişti. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda ilerleyişi devam ederken Ukrayna da Kursk operasyonunda ülkenin bin kilometrekare kadar içlerine ilerlediğini duyurmuştu. Yapılan son açıklamalar, Kursk’ta dengelerin yine değiştiğinin habercisi.