Kazalarıyla gündemden düşmeyen Boeing uçaklarından bir model daha incelemeye alınabilir. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) 737-900ER model uçakların sorunlu Max 9'larla aynı kapı kapak tasarımına sahip olduğunu söyledi.

Kazalarıyla ve soruşturma açılan uçaklarıyla bir türlü gündemden düşmeye Amerikan havacılık şirketi Boeing’in bir uçak modeli daha incelemeye alınabilir. Açıklama ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) geldi. FAA firmaya ait 737-900ER uçaklarının havada acil çıkış kapısı kopan ve daha sonra birçoğunun kapı cıvataları gevşek çıkan 737 Max 9 uçaklarıyla aynı kapı kapak tasarımına sahip olduğu belirtildi.

Havayolu şirketlerine söz konusu uçağı inceleme tavsiyesi verilen kurumun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Federal Havacılık İdaresi Boeing 737-900ER uçağı operatörlerinin, kapının uygun şekilde sabitlendiğinden emin olmak için orta çıkış kapısı kapaklarını görsel olarak incelemelerini tavsiye ediyor. Boeing 737-900ER, MAX filosundan değildir ancak aynı kapı kapak tasarımına sahiptir.

FAA Boeing Max serisinin bir parçası olmayan 737-900ER’lerdeki kapı kapaklarının henüz bir sorun teşkil etmediğini de söyledi.

Boeing ise FAA’in tavsiyesine istinaden yaptığı açıklamada “Bu eylemde FAA’i ve müşterilerimizi tamamen destekliyoruz” dedi.

737-900ER kullanan Alaska Airlines, United Airlines ve Delta Air Lines firmaları ise filolarındaki kapı kapaklarını kontrol etmeye başladıklarını belirtti. Ancak hiçbiri şimdiye kadar 737-900ER operasyonlarında herhangi bir aksaklık bildirmedi.

Kuruma göre Boeing 737-900ER 11 milyon saatin üzerinde çalışma ömrüne ve yaklaşık dört milyon uçuş kapasitesine sahip.

Boeing krizden kurtulamıyor

Yolcularla havada seyir halindeyken acil çıkış kapısının olduğu bölüm kopan ve gövdesinde dev bir delik açılan Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağına ilişkin tartışma sürüyor. ABD üzerinde uçarken acil çıkış kapısı kopan uçak modeline sahip tüm firmalar filolarındaki uçakları incelemeye almıştı. United Airlines ekipleri inceleme sırasında en az beş uçağın cıvatalarının gevşek olduğunu tespit etmişti.

ABD Federal Havacılık Dairesi de (FAA) olayla ilgili Boeing hakkında bir soruşturma yürüttüğünü açıkladı. FAA’dan yapılan açıklamada olayın asla gerçekleşmemesi gerektiği ve bir kez daha yaşanamayacağı vurgulanmıştı. Boeing’in ürünlerini FAA düzenlemelerine uygun olarak güvenli bir şekilde çalıştırabilecek durumda olup olmadığının belirlenmesi için soruşturma yürütüldüğü kaydedilen açıklamada soruşturmanın resmi olarak şirkete bildirildiği aktarılmıştı.

Açıklamada soruşturmanın Boeing 737 MAX 9 uçağının gövdesinden uçuş sırasında bir parçanın kopması ve sonrasındaki ek uyuşmazlıkların bir sonucu olduğu ifade edilmişti. Firmanın üretim uygulamalarının yüksek güvenlik standartlarına uygun olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şirkete gönderilen mektup da paylaşılmıştı.

Bu olayın ardından Boeing bir de Japonya’da panik yaratmış, All Nippon Havayolları’na (ANA) ait Boeing 737-800 uçağı, havada kokpit camında çatlak keşfedilmesinin ardından kalkış havalimanına geri dönmüştü. Havayolu şirketinin sözcüsü, 1182 sefer sayılı uçağın Toyama havaalanına doğru yola çıktığını, çevreleyen dört pencere katmanının en dış kısmında çatlak olduğu fark edilmesinin ardından uçağın Sapporo-New Chitose havaalanına geri döndüğünü söylemişti. Açıklamada 6 mürettabat ve 59 yolcunun durumlarının iyi olduğu belirtilmişti.

20 Ocak’ta da Boeing’in 747 tipi kargo uçağı Miami Uluslararası Havalimanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra havada alev alarak acil iniş yapmak zorunda kalmıştı. Atlas Air’in bünyesinde bulunan uçağa ilişkin şirketten yapılan açıklamada kalkıştan hemen sonra uçağın motorunda arıza meydana geldiği ve güvenli şekilde tekrar yere indiği bildirilmişti. Bir şirket sözcüsü de yaptığı açıklamada “Mürettebat tüm standart prosedürleri özenle takip etti ve uçağı güvenli bir şekilde Miami Havalimanı’na indirdi” demişti.

Boeing bu sefer Blinken’ı vuruyordu: ABD’li bakan için özel jet havalandı

Boeing bu sefer havada alev aldı