Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı istifaya sürükleyen parti skandalları raporu İngiltere parlamentosunda oylandı. Johnson'ın milletvekillerini kasıtlı olarak yanılttığını öne süren rapor 354'e karşı 7 oyla kabul edildi. Bu kararla Johnson, eski vekillere tanınan parlamento kartını da yitirdi.

İngiltere parlamentosu, eski Başbakan Boris Johnson için hazırlanan milletvekillerini parti skandallarıyla ilgili kasıtlı olarak yanılttığına dair komite raporunu oyladı. Büyük farkla Johnson’ın aleyhinde tamamlanan oylama neticesinde, komitenin tavsiyesi üzerine Boris Johnson’ın eski milletvekillerine tanınan parlamento kartına sahip olma hakkından men edilmesi de kabul edildi.

Aynı zamanda Boris Johnson’ın 59’uncu doğum gününe denk gelen oylamada parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’ndaki milletvekilleri yediye karşı 354 oyla raporu onayladı. Evet oyunun 118’inin Johnson’ın bir dönem liderliğini yaptığı Muhafazakâr Parti’den gelmesi dikkat çekerken, Başbakan Rishi Sunak’ın da dahil olduğu 225 milletvekili oylamaya katılmayıp çekimser kaldı.

İngiliz basınına göre oylamanın bitmesiyle, Johnson, başbakanlık koltuğunu kaybetmesine neden olan mevcut Başbakan Rishi Sunak’la ateşkese varmak istiyor. Johnson’ın, hâlâ Muhafazakâr Parti içinde güçlü bir desteği bulunuyor.

Halkın parlamentoya olan güveni için…

Basına yansıyan bir başka haber ise Johnson’ın milletvekillerine raporun aleyhinde oy kullanmaları ricasında bulunmasıydı. Johnson, halihazırda milletvekilliğinden istifa ettiği için oylamanın bir anlam taşımayacağını ileri sürüyordu. Fakat Johnson’ın halefi Theresa May dahil çok sayıda Mufazakâr milletvekili halkın parlamentoya olan güveninin yeniden inşası açısından oylamanın ‘küçük ama önemli bir adım’ olduğunu vurguladı.

Parti skandalında son perde: Boris Johnson, vekillikten de istifa etti