Gündemin her gün kıyafet değişir gibi değiştiği Türkiye'de en çok korktuğunuz şey ne, düşündünüz mü? Chapman Üniversitesi bu yıl Amerika genelinde yaptığı ankette sorunun cevabının yolsuzluk, küresel savaş ve gelecek kaygısı olduğunu gördü.

ABD’de Cadılar Bayramı zamanı. İnsanlar evlerini, kendilerini daha ürkütücü hale getirerek kapılarını çalanları korkutmaya hazır. Ama belki de Chucky ya da Testere kılığına girmeye gerek yoktur. Belki de yozlaşmış siyasetçi kılığına girmek insanları korkutmaya yeter. Chapman Üniversitesi, Cadılar Bayramı’nın bitmesine az bir vakit kala, Amerikalıların bu yıl en çok neden korktuklarına dair bir liste yayınladı. İlginç bir şey söyleyelim: Dokuz yıldır listenin başını yolsuzluk yapan hükümet yetkilileri çekiyor.

Chapman Üniversitesi’nde sosyolog olan Christopher Bader, “Bu yıl ilk 10 korkunun tamamını konuştuğumuz Amerikalıların yarısından fazlası dillendirdi. Anketin geri kalanında da birçok korku söylendi. Bu da Amerikalıların genel olarak her şeyden daha fazla korkmaya başladığını gösteriyor” diyor.

Ankette ABD genelinde bin sekiz kişiye doğal afetler, suç, hayaletler, topluluk önünde konuşma gibi 85 korku soruldu. Bunlardan en çok söylenenler şöyle:

🎈Yozlaşmış hükümet yetkilileri – yüzde 65,2

🎈Sevdiğim insanların ciddi bir hastalığa yakalanması – yüzde 58,4

🎈Siber saldırı – yüzde 58,3

🎈Sevdiğim insanların ölmesi – yüzde 57,8

🎈Rusya’nın nükleer silah kullanması – yüzde 55,8

🎈Gelecekte yeterli paraya sahip olmamak – yüzde 55,7

🎈ABD’nin başka bir dünya savaşına dahil olması – yüzde 55

🎈Kuzey Kore’nin nükleer silah kullanması – yüzde 55

🎈Terör saldırıları – yüzde 52,7

🎈Biyolojik savaş – yüzde 52,5

Bader’e göre son zamanlarda dünyadaki olaylar savaş ve terör saldırılarına dair korkuları iyice körükledi. Zira en büyük korkuların altısı savaşla ilgili. İlginç bir şekilde parasız kalma korkusu geçen yıl 10’uncu sıraya gerilemişti ama şimdi yeniden altıncı sıraya çıkmış. İklim değişikliğiyle ilgili korkular her yıl istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Bu listede yok ama Amerikalıların yüzde 49’u iklim değişikliğinin etkilerinden korkuyor.

Tam da başkanlık yarışının öncesine denk geldiği için korkular arasında seçim sonuçları da var. Amerikalıların yüzde 51,6’sı seçim sonuçlarından, yüzde 48,6’sı da seçim sonuçlarının ardından olası iç karışıklıktan endişe ediyor.

Chapman Üniversitesi’nden sosyolog Steve Pfaff, “Hükümetin yolsuzluk yapacağı korkusu, Amerikalıların sürekli dile getirdiği korkuların başında geliyor. Bu bize Amerikalıların siyasilere derin bir güvensizlik duyduğunu gösteriyor” diyor.

Mahallenin ortasına ‘Korku evi’ açınca haliyle mahalleli de korktu, soruşturma açıldı