İsrailli ve Batılı istihbarat yetkililerine göre Hamas 7 Ekim saldırılarında da, Gazze'de devam eden savaşta da kullandığı silahların büyük kısmının beklenmedik bir kaynaktan geldiği sonucuna vardı: İsrail ordusunun bizzat kendisinden.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı İsrail için sürprizdi ama örgütün para akışını hangi yöntemlerle sağladığı İsrail istihbaratı için bilinmez değildi. Son zamanlardaki haberler İsrail istihbaratının 2018’de hükümeti bu konuda bilgilendirmesine rağmen yönetimin Hamas’a öncelik vermek yerine İran’a odaklandığını gösteriyor. Peki İsrail’in yıllardır uyguladığı katı ablukaya rağmen Hamas ağır silahları nasıl elde edebilmişti? Analistler şimdiye kadar bunu Hamas’ın meşhur yeraltı tünelleriyle açıklamaya çalıştı. New York Times’ta Maria Abi-Habib ve Sheera Frenkel’in haberi ise Hamas’ın silahları başka bir yerden elde etmiş olabileceğini öne sürüyor: İsrail ordusunun bizzat kendisinden.

Silah uzmanı İsrailli ve Batılı yetkililer Hamas’ın roket ve tanksavar silahlarının çoğunu İsrail’in Gazze’ye attığı ancak patlamayan mühimmattan elde ettiğini söylüyor. Ayrıca Hamas İsrail askeri üslerinden çaldığı silahları da kendi savaşçılarını silahlandırmak için kullanıyor. New York Times “aylardır devam eden çatışmalarda toplanan istihbaratın İsrailli yetkililerin 7 Ekim saldırısından önce Hamas’ın niyetinin yanlış okunması gibi silah elde etme kabiliyetini de hafife aldığını gösterdiğini” belirtiyor.

Gazete “İsrail güçlerinin son 17 yıldır Gazze’yi ablukaya almak için kullandığı silahların şimdi kendilerine karşı kullanıldığı artık çok açık. İsrail ve ABD yapımı patlayıcılar Hamas’ın İsrail’i roket yağmuruna tutmasını ve Gazze’den İsrail kentlerine girebilmesini sağladı” diye yazıyor. Silah uzmanlarına göre genelde mühimmatın yaklaşık yüzde 10’u patlamıyor ama İsrail’in durumunda bu oranın daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çünkü İsrail cephaneliklerinde uzun süredir kullanılmayan Vietnam döneminden kalma füzeler bile var. İsrailli bir istihbarat yetkilisi NYT’ye bu füzelerin arızalanma oranının yüzde 15’e kadar yükselebileceğini söyledi. Ayrıca İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye en az 22 bin saldırı düzenlediği tahmin ediliyor. Her birinde birden fazla mermi kullanıldı ve bu da 10 binlerce mermi ateşlendiğini gösteriyor.

Öyle ya da böyle yıllarca bombardımana uğrayan ve son Gazze savaşında da ağır şekilde bombalanan bölge yeniden kullanılmayı bekleyen patlamamış mühimmatla doldu. Roket ve füzeler çok yüksek miktarda patlayıcı madde kullanmayı gerektiriyor. Hamas İsrail’in attığı patlamamış 750 kiloluk bir bombayı yüzlerce füze ve rokete dönüştürebilir. Geçen yıl ulusal güvenlik danışmanlığı ve ulusal güvenlik konseyi başkanlığı görevlerinden istifa eden Eyal Hulata “Gazze’de askeri sanayi diye bir şey var. Bir kısmı yerin üstünde, bir kısmı yerin altında. İhtiyaç duydukları pek çok şeyi kendileri üretebiliyor” diyor.

Hamas eskiden roket yapımı için gübre ve pudra şekeri gibi o kadar da güçlü olmayan bir malzeme kullanıyordu. Ne var ki 2007’den bu yana İsrail’in sıkı ablukası nedeniyle elektronik ve bilgisayar ekipmanı dahil silah yapımında kullanılabilecek her ürünün Gazze’ye girişine katı kısıtlama uygulandı. Bu ablukalar ve kaçakçılık için kullanılan tünellerin zaman zaman hedef alınması Hamas’ı yaratıcı olmaya itti. Bu yaratıcılığın sonucu da 900 kilo ağırlığındaki bombaların başlığını kesip içindeki patlayıcıyı yeniden kullanmak. Aşağıdaki videoda Hamas’ın bu işlemi nasıl yaptığı görülüyor.

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları İsrail ile 2014 yılında yaşanan savaşın ardından obüs mermisi ve Amerikan yapımı MK-84 bombası gibi patlamamış mühimmatı toplamak üzere mühendislik ekipleri kurdu. Bu ekipler patlayıcı mühimmat imha birimleriyle çalışarak Hamas’ı sonraki savaşlara hazırlıyor. Kassam Tugayları’ndan bir komutan 2020 yılında El Cezire’ye “Stratejimiz bu parçaları değerlendirerek krizi fırsata çevirmek” demişti.

İsrailli yetkililer ekim saldırılarından önce de Hamas’ın İsrail yapımı patlamamış bombaları kendi silahı haline getirebileceğinin farkında olduğunu, ancak bunun boyutunun hem silah uzmanlarını, hem de siyasetçileri şaşırttığını söylüyor. Ayrıca yetkililer cephaneliklerinin hırsızlığa karşı yeterince korunmadığının da farkındaymış, zira geçen yılın başlarında hazırlanan bir raporda iyi korunmayan üslerden binlerce mermi ve yüzlerce silahla el bombası çalındığı belirtiliyor. Raporda bu çalınan silahların bir kısmının Batı Şeria’ya, bir kısmının da Sina üzerinden Gazze’ye geçirildiği yazıyor.

İsrailli bakanlar aşırı sağcı konferansta Netanyahu’ya bastırdı: Yerleşimciler Gazze’ye dönsün

İsrail, Hamas’ın tünellerini yok etmekte zorlanıyor