ABD'de 2024 başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler arasında yapılacak ön seçimlere yaklaşırken adaylar birer birer geri çekiliyor. ABD'nin eski Başkanı Trump'ın başkan yardımcılığını yapmış Pence'den sonra Güney Carolina Senatörü Tim Scott da adaylığını çekti.

ABD’de 2024 başkanlık seçimlerine adaylığını koyan Cumhuriyetçi siyasetçiler birer birer çekilmeye başladı. Eski Başkan Donald Trump’ın başkan yardımcılığını yapan Mike Pence’in adaylığını çekmesinden iki hafta sonra bu sefer Güney Carolina Senatörü Tim Scott pazar gecesi yarıştan çekildi. Bu karar hem çekildiğini açıkladığı televizyon sunucusunu hem de kampanya personelini epey şaşırttı.

Fox News’te Cumhuriyetçilerin eski Temsilcilerinden Trey Gowdy’nin programına katılan Scott “Iowa’ya başkan adayı olarak dönmeyeceğim. Kampanyamı askıya alıyorum. Benim için bu gezegendeki en dikkate değer insanlar olan seçmenlerim bana çok açık şekilde ‘Şimdi olmaz’ dedi” sözlerini dile getirdi.

Bu açıklamanın Scott’ın eski çalışma arkadaşı Gowdy için bile sürpriz olduğu gözlerden kaçmadı. Zira eski siyasetçi Scott’ın açıklaması sırasında iki kez gözlerini kaçırdı. Scott’ın ekibi de seçim kampanyasının sonlandığına dair önceden haberleri olmadığını, bunu televizyondan öğrendiklerini söyledi. Scott’ın kampanya ekibi seçimden çekildiğini açıklamasından kısa süre önce destekçilerine bağış toplama maili bile göndermişti.

Scott’ın kararı Cumhuriyetçilerin ana seçimden önce kendi içlerinde yapacağı önseçimlerde diğer adayların Trump’a karşı birleşme çabasının ortasında geldi. NBC News/Des Moines Register/Mediacom’un ekim ayındaki anketinde yüzde 7 destek alarak dördüncü sıraya yerleşen Scott, geçen hafta Miami’de düzenlenen siyasi tartışma programından sonra grip olduğunu söyleyerek Iowa’daki kampanya turunu iptal etmişti.

2024 kampanyasına diğer rakiplerine kıyasla daha az bir tanınmayla başlayan Scott eyaletlerde kendisini “iyimser muhafazakâr” olarak tanıtan reklamlar için yaklaşık 25 milyon dolar harcadı. Bu anketlerin hiç etkisi olmadı diyemeyiz, yaz boyunca yapılan anketlerde bir yükseliş yaşadı. Ne var ki kampanya hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre Scott son zamanlarda para sıkıntısı çekmeye başlamış. Pence de ekim ayının sonunda bütçe konusunda yaşadığı sorunlar nedeniyle adaylığını çekmek zorunda kalmıştı.

Rakipleri de tepki gösterdi

Münazaralarda öne çıkmayı başaramayan Scott aynı eyaletten rakibi Nikki Haley’nin önseçim anketlerinde ikinci sıraya yükseldiği sırada böyle bir karar aldı. Güney Carolina’nın eski valisi Haley “Tim Scott pek çok kişi için ilham kaynağı. Cumhuriyetçiler arasındaki önseçimler onun katılımıyla daha da güzelleşti” dedi.

Scott’ın yarıştaki rakiplerinden Florida Valisi Ron DeSantis ise karara tepkisini “Tim Scott ülkemizi yeniden rayına oturtma konusunda cesur fikirleri olan güçlü bir muhafazakârdı. Kampanyasını yürütme cesaretine saygı duyuyor ve hem ABD’ye hem de ABD Senatosu’na verdiği hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Tim’in önümüzdeki yıllarda da partimizin liderleri arasında olmaya devam etmesini dört gözle bekliyorum” sözleriyle gösterdi

Scott’ın kampanyasında görev alan bir çalışan Scott’ın halk gözündeki prestijindeki artışı överek “Öyle bir an geliyor ki atılım yaşanmayacağı belli oluyor. Beğenilmesi hiçbir zaman tam desteğe dönüşmedi. Trump’ı yenmek için birleşmeye destek olma zamanı” dedi. Bununla birlikte Scott, Gowdy ile yaptığı röportajda şu anda eski rakiplerinden birini desteklemeyi düşünmediğini dile getirdi. “Seçmenlerimden her bir adayı, adaylıklarını ve geçmişlerini incelemelerini ve ülkenin geleceğini göz önünde bulundurarak karar vermelerini isteyeceğim” diyen Scott “Yardımcı olabilmemin en iyi yolu kimi destekleyeceğine karışmamak olacaktır” dedi.

Güney Carolinalı senatör bundan sonraki dönemde başkan yardımcılığına talip olmakla da ilgilenmiyor gibi. Zira Gowdy’ye yaptığı açıklamada “Başkan yardımcılığı kampanyanın yapılacaklar listesinde hiçbir zaman yoktu. Şu anda da kesinlikle yer almıyor” dedi.

Mike Pence ABD’deki başkanlık yarışından çekildi