Dünyanın test alanına dönen Pasifik 44 yıl sonra Çin tarafından ateşlenen kıtalararası balistik füzeyle sarsıldı. Sahte nükleer başlıkla ateşlenen beş bin kilometre menzilli füzeler, uluslararası endişeleri körükledi.

Çin Pasifik Okyanusu’na başarılı bir kıtalararası balistik füze fırlattığını ilk kez kamuoyuna açıklayarak ülkenin nükleer birikimine ilişkin uluslararası endişeleri arttıracak bir hamle yaptı. Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada sahte bir savaş başlığı taşıyan füzenin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Gücü tarafından Çarşamba günü Beijing saatiyle 08:44’te fırlatıldığı ve “beklenen deniz hedefine” varıldığı kaydedildi. Açıklamada bunun “yıllık eğitim planlarındaki rutin bir düzenleme” olduğu ve herhangi bir ülke ya da hedefe yönelik olmadığı ifade edildi.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua Beijing’in ilgili ülkeleri önceden bilgilendirdiğini yazdı. Füzenin izlediği yol ya da “Pasifik Okyanusu’nda” nereye düştüğü ise açıklanmadı. Xinhua fırlatmanın “silah ve teçhizatın performansını ve birliklerin eğitim seviyesini etkili bir şekilde test ettiğini ve beklenen hedefe ulaştığını” bildirdi.

AFP’ye konuşan bir analist Çin’in bu tür testleri genellikle kendi hava sahasında yaptığını söyledi. Carnegie Endowment for International Peace’de Stanton Kıdemli Araştırmacısı olan Ankit Panda “Bu son derece sıra dışı ve muhtemelen on yıllardır ilk kez böyle bir test görüyoruz” dedi.

Menzili 5 bin 500 kilometreyi aşan balistik füzeler “kıtalararası” olarak tanımlanıyor. Çin’in bugüne dek ürettiği en gelişmiş kıtalararası balistik füze “Dongfıng (doğu rüzgarı) 41” (DF-41), 12 bin ila 15 bin kilometre menzile sahip.

Çin ilk kez 1980 yılında bir kıtalararası balistik füzeyi Güney Pasifik’e test amaçlı fırlatmıştı. O günden bu yana da başka deneme yapmadı.

Nükleer silahlanma hızı caydırıcılığın ötesinde

Ülkenin konvansiyonel ve nükleer füzelerini denetleyen PLA Roket Gücü, gelişmiş ABD füze savunması, daha iyi gözetleme kabiliyetleri ve güçlenen ittifaklar gibi gelişmeleri caydırmak için Çin’in nükleer kuvvetlerini modernize etmekle görevlendirildi. Ancak bazı analistler Çin’in nükleer silahlanma hızının asgari caydırıcılığın ötesine geçtiğini savunuyor.

Çin ordusu Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığındaki merkezi askeri komisyonun tek nükleer komuta makamı olduğunu vurguluyor. Nükleer silahlanmasının şeffaf olmaması nedeniyle ABD’nin eleştirdiği Çin ABD’nin Tayvan’a silah satışı nedeniyle Temmuzda Washington ile nükleer müzakereleri kesmişti.

Pasifik yine ısındı: Çin, Japonya hava sahasını ihlal etti