Çin’de son dönemde kayıp Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın yerine üst düzey diplomat Wang Yi’nin getirilmesi konuşulurken, dikkat çeken bir değişim daha yapıldı. Ülkede nükleer füzeleri denetleyen üst düzey iki general görevinden alındı. Çin devlet medyasının bildirdiğine göre bu denetleme görevine Halk Kurtuluş Ordusu Roket Gücü (PLARF) biriminin dışından iki kişi atandı.
Buna göre Deniz Kuvvetleri’nden Wang Houbin komutan olarak atanırken, Hava Kuvvetleri’nden Şu Şisheng de siyasi komiserliğe getirildi. Wang’ın selefi Li Yuchao’nun nerede olduğu ise bilinmiyor. South China Morning Post, geçen hafta Li’nin Çin’in yolsuzluk gözlem birimi tarafından soruşturulmak üzere götürüldüğünü bildirmişti.
2016’da kurulan PLARF, Çin’in en önemli askeri birimlerinden biri olup, ordunun karadaki konvansiyonel ve nükleer balistik füzelerini denetliyor. Tayvan Boğazı yakınlarında stratejik olarak konuşlanmış bir dizi üsse sahip olan birim, adanın olası bir saldırısında kritik öneme sahip olacak. Dolayısıyla birime daha önce nükleer konusunda deneyimi olmayan iki generalin atanması dikkat çekti.
Çeşit çeşit söylenti dolanıyor
Li ve görevden alınan diğer PLARF yetkililerinin neyle suçlandıklarına dair söylentiler dolanıyor. South China Morning Post’a konuşan ismi açıklanmayan bir kaynak, PLARF’ın Beijing’deki merkezine taşınmasından bu yana ‘ahlaksızlaştığını’ ve bu yolla ayrıcalıklı konumlarından para kazanma fırsatı yakaladıklarını söyledi.
Haberlerde Çin dışı yapıların PLARF hakkında sıra dışı bir şekilde ayrıntılı fikre sahip olmasının da söz konusu birimin liderlerine yönelik şüpheyi tetiklemiş olabileceği öne sürülüyor.
Düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde üst düzey araştırmacı olan Meia Nouwens, The Guardian’a verdiği demeçte, “Genel olarak sadakat ordu için bir endişe kaynağı. Şi iktidara gelmeden önce de bu endişe vardı ancak şimdi daha da önemli çünkü orduyu daha modern ve hızlı tepki gösteren bir hale getirmeye çalışıyorlar. Bunu yapmak için karar alma yetkilerini devretmeleri gerekiyor. Bu d tepeden inme yapıları değiştirmek anlamına geliyor” diyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, son aylarda yaptığı açıklamalarda partisinin ordu üzerindeki kontrolünün sıkılaştırılması gerektiğini vurguluyordu. Geçen ay askeri liderlere yaptığı bir konuşmada Şi, ‘partinin ordu üzerindeki mutlak liderliğini sürdürmesinin ve daha güçlü bir savaş hazırlığı sağlamasının’ öneminin altını çizmişti.
2012’de iktidara gelen Şi’nin o dönemden bu yana kontrolü sağlamak için başlattığı yolsuzlukla mücadele hamlesi orduyu da kapsıyor. Beijing’e göre finans, enerji, spor ve iş dünyasında 2 milyon ‘kaplan ve sinek’ yolsuzlukla mücadele kapsamında temizlendi. Orduda ise 2019 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan eski PLA Genelkurmay Başkanı Fang Fenghui düştü.
Ordunun teçhizat birimi, 2017’ye kadar uzanan tedarik ihaleleri ile ilgili yolsuzlukları soruşturduğunu geçen hafta duyurmuştu. Duyuruda incelemenin gizli belgelerin sızdırılmasını da kapsayacağı belirtilmişti.