Birleşik Arap Emirlikleri polisi, ‘yoksul kokaini’ olarak nitelenen captagon haplarını şüpheli bir konteynirin içinde mobilyaların arasına saklanmış şekilde buldu. 1 milyar doları aşan değere sahip hapların sayısı 86 milyondan fazlaydı.
Körfez ülkelerindeki gençlerin en çok kullandığı maddeler arasında yer alan bu captagon haplarının menşei açıklanmadı ancak bunun Suriye’de büyük miktarda üretildiği düşünülüyor. Derinleşen yoksulluğun çok sayıda Suriyeliyi milyarlarca dolar çapındaki captagon ticaretine dahil olmaya zorladığı belirtiliyor fakat Suriye hükümeti, iş dünyası ve ordudaki güçlü isimlerin bile captagon üretim ve dağıtımıyla bağlantısına dair haberlere rağmen bunu reddediyor.
En büyük operasyonlardan biri
Dubai Emniyet Müdürlüğü Narkotik Bölümü Genel Müdürü General Eid Mohammed Thani Hareb, uluslararası bir çetenin uyuşturucuyu konteynirlere gizleyip BAE’ye sokmaya, daha sonra da başka bir ülkeye nakletmeye çalıştığını açıkladı. Operasyon sırasında altı kişi gözaltına alındı. Baskının en büyük captagon operasyonlarından biri olduğuna inanılıyor.
İtalya’da 2020’de 14 ton Captagon hapı yakalanmış, geçen yıl da Suudi Arabistan’da un yükünün arasına gizlenmiş 46 milyon captagon ele geçirilmişti.