Dışişleri Bakanı hakan Fidan 13 yıl aradan sonra Türkiye'yi temsilen katıldığı Arap Birliği toplantısında konuşma yaptı. Konuşmanın ana hatlarını İsrail'in bölgedeki eylemleri oluşturdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 13 yıl aradan sonra Arap Birliği’nin dışişleri bakanları düzeyindeki toplantısına katıldı. Fidan Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Birliği Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi’nin toplantısına hitap etti. Hakan Fidan burada Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de bir araya geldi.

Fidan’ın gündeminde İsrail’in bölgedeki saldırıları da vardı. İsrail’in Kudüs’ün kimliğini değiştirme abalarının karşılıksız kalacağını söyleyen Fidan İsraillilerin Harem-i Şerif’e saldırılarını da provokasyon olarak niteledi.

‘Ortak eylemimizi sürdüreceğiz’

Bakan Fidan İsrail’in bu tür provokasyonlarına dahil olan bakanların İsrail’in ahlaki çöküşüne hizmet ettiğini söyledi. Fidan İslam ülkelerinin Filistin meselesindeki ortaklığına vurgu yaparak “Herkes şunu bilmeli: İslam dünyası Harem-i Şerif’in İslami kimliğini korumak için elinden geleni yapacaktır. Aynı ruhla uluslararası topluma İsrail’in eylemlerini durdurması için baskı yapmak üzere ortak eylemimizi sürdüreceğiz” dedi.

Fidan Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı’na açılan, Türkiye’nin de müdahil olduğu İsrail’e karşı davayı da değerlendirdi. Fidan “Netanyahu’ya destek vermeye devam edenler devam eden soykırımın suç ortağı oluyor. Onlar da hesap verecek” dedi.

“Gazze’de kuşatma altındaki halkın benzeri görülmemiş şekilde topluca cezalandırılmasının” artık Batı Şeria’ya da yayıldığını vurgulayan Fidan İsrail’in mevcut koşullardan yararlandığını ve bölünmeleri istismar ettiğini söyledi. Arap ülkeleri, Müslüman ülkeler, Filistinli gruplar ve BM gibi kurumların safları sıklaştırması gerektiğini vurgulayan Fidan “Ancak o zaman bu barbar savaş makinesini durdurabiliriz” dedi.

‘Ticareti yeniden başlatmayacağız’

Fidan Türkiye’nin İsrail’e ticaret kısıtlamaları getirdiğini hatırlatarak “İsrail ateşkesi kabul edip Gazze’ye engelsiz şekilde insani erişim sağlayana kadar ticareti yeniden başlatmayacağız” diye konuştu. İsrail-Filistin meselesine adil bir çözüm bulunmadan kalıcı barışın tesis edilemeyeceğinin farkında olunduğunun altını çizen Fidan 1967 sınırlarına sadık iki devletli çözümün gerekliliğine dikkati çekti.

İsrail’in sahada yasa dışı fiili durumlar yaratarak cezasız kalamayacağını vurgulayan Fidan “Çatışmalarda sivilleri korumak, kesintisiz ve yeterli insani yardım sağlamak yalnızca hukuki değil, insani ve ahlaki de bir sorumluluktur. İsrail bu sorumluluklarını açıkça yerine getirmemektedir. İnsanlar hayatta kalmak için gerekli hizmetlere erişimden mahrum bırakılmaktadır” şeklinde konuştu. Fidan bölgeye gerekli yardımı ulaştırmak için çalışıldığını ve Gazze’ye 60 bin tondan fazla insani yardım gönderildiğini söyledi.

Türk-Arap Ekonomi Forumu 15. oturumu İstanbul’da

Bakan Fidan “Yüzyıllardır Arap dünyasıyla olan yakın ilişkilerimizi dikkatinize sunmak istiyorum. Yan yana yaşıyoruz aynı sorunları, aynı perspektifleri paylaşıyoruz” dedi. Düzenli görüşmeler yaptıklarını, ortak gündemler paylaştıklarını belirten Fidan ticaret, enerji ve yatırım alanlarında işbirliğini artırdıklarını ve çok ciddi potansiyellerinin olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı Türk-Arap Ekonomi Forumu 15’inci oturumunun ekim ayında İstanbul’da gerçekleşeceğini aktardı. Mevcut mekanizmaları yenilemek ve daha da geliştirmek için istekli olduklarını belirten Fidan Türk-Arap İşbirliği Forumu, Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları İşbirliği Forumu, Türk-Arap Parlamentosu Diyaloğu’nun bu mekanizmalar arasında yer aldığını dile getirdi. Fidan ileriye dönük bir vizyonla yeni mekanizmaların da birlikte geliştirilebileceğine dikkati çekerek “Muazzam bir potansiyel var ve bizler hazırız. Sadece aynı inancı paylaşmıyoruz. Tarihimiz, coğrafyamız, dostluk ve dayanışma bağlarımızla birbirimize bağlıyız” dedi.
Ortak bölgesel zorluklar ve tehditlerle karşı karşıya olduklarını ifade eden Fidan bölgede görülen sorunların ancak bölgenin aktörleri tarafından çözüme kavuşturulabileceğini, bu nedenle uzun zamandır bölgesel sahiplenmeyi vurguladıklarını kaydetti.

Sisi’den bahsetti

Fidan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Türkiye’ye yaptığı resmi ziyareti hatırlatarak şöyle devam etti: “(Ziyaret) Arap kardeşlerimizle gerçekleştirdiğimiz en son üst düzey görüşmeydi. Ayrıca Cumhurbaşkanlarımızın eş başkanlığında 1. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nı gerçekleştirdik. Arap Ligi devletleriyle çalışmalarımız, ortak mekanizmalarımız sürüyor. İşbirliği mekanizmalarımıza devam etmek ve bunları çoğaltmak durumundayız. Kaybedecek daha fazla zaman yok. Türk-Arap Ekonomi Forumu, ekim ayında İstanbul’da 15. oturumunu gerçekleştirecek. Bu, ekonomik bağlarımızı daha da geliştirmek ve yeni işbirliği yolları keşfetmek için başlıca araçlarımızdan biri.”

13 yıl aradan sonra ilk: Türkiye Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak