Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç ABD'nin Grönland iddialarını sürdürmesi üzerine adaya asker gönderme kararı aldı.

ABD’nin Grönland üzerindeki egemenlik iddiaları nedeniyle tırmanan gerilim Avrupa’da yeni askeri adımları beraberinde getirdi.

Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç, Danimarka’nın talebi üzerine Arktik bölgedeki Grönland’a ‘iki haneli az sayıda’ asker göndereceklerini duyurdu. Dört ülke de kararına NATO çerçevesinde bölgesel güvenliğin desteklenmesi amacı taşıdığını duyurdu.

Almanya 13, Norveçse iki askerinin adada olacağını kaydetti. Fransız BFMTV kanalı Paris hükümetinin 15 asker yolladığını duyururken İsveç’in asker sayısı bilinmiyor.

Washington’daki görüşmeler sonuçsuz

ABD Başkanı Donald Trump ikinci başkanlık döneminden beri Grönland’ı istediğini çok defa yineledi. 4 Ocak’ta ada için “Kesinlikle ihtiyacımız var” diyen Trump, Grönland’ın ‘Rus ve Çin gemileriyle çevrili’ olduğunu savunuyor.

Danimarka’ya bağlı özerk bölge Grönland’ın yönetimiyse ABD’ye katılmaya karşı. Keza Danimarka da.

Dün Washington’da ABD yönetimiyle bir araya gelen Danimarka ve Grönland yetkilileri toplantıda ABD’yle ‘hiçbir yakınlaşma sağlanamadığını’ bildirdi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen, Trump’ın Grönland üzerindeki talebinde ısrarcı olduğunu belirterek “Başkanın Grönland’ı ele geçirme arzusuna sahip olduğu açık” dedi.

Görüşmede Rasmussen’e Grönland Dışişleri Bakanı Vivian Motzfeldt de bulundu. Heyet, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yla Beyaz Saray’da görüştü.

Trump’sa görüşme sonrası Danimarka’yla ‘çok iyi ilişkilere sahip olduklarını’ söyleyerek daha yumuşak bir ton kullandı. Fakat görüşmeden önce Truth Social’dan ‘ABD’nin Grönland’ı kontrol etmesinin ulusal güvenlik için zorunlu olduğunu, aksi durumun kabul edilemez olduğunu’ yazmıştı.

Rasmussen, ABD ile yapılan temasları ‘açık ve yapıcı’ olarak nitelese de Danimarka’nın tutumunun değişmediğini belirtti. Danimarka dışişleri bakanıysa “Krallığın toprak bütünlüğünü ihlal eden hiçbir fikir bizim için kabul edilemez” dedi.