Dört Nijeryalı, Avrupa'ya gitme umuduyla gizlice bindikleri geminin dümen yelpazesindeki sıkışık alanda hayatta kalma mücadelesi verdi. 14 günlük yolculuğun ardından yetkililer tarafından kurtarılan Nijeryalılar, kendilerini Avrupa yerine Brezilya'da bulunca hayrete düştü.

Dört Nijeryalı, 27 Haziran’da Avrupa’ya gittiğini zannettikleri bir kargo gemisinin dümen yelpazesinin üzerine çıkarak, Brezilya’ya doğru 5600 km yol kat etti. Denizdeki 10’uncu günlerinde yiyecekleri ve içecekleri tükenen Nijeryalı kaçaklar, kendi anlatımlarına göre Vitoria Limanı’nda Brezilya polisi tarafından kurtarılana kadar dört gün boyunca sadece deniz suyu içerek hayatta kaldı.

Kurtarıldıkları için sevinen Nijeryalılar kısa süre sonraysa şaşkınlık geçirdi. Zira canlarını ortaya koydukları bu yolculuğa Avrupa’ya ulaşmayı umarak çıkmışlardı. Dolayısıyla kendilerini Atlantik’in diğer yakasında, Brezilya’da bulunca epey bir şaşırmışlar.

Yaklaşık 5600 kmlik bu ölüme meydan okuyan okyanus yolculuğu, kaçak göçmenlerin daha iyi bir yaşam için almaya hazır oldukları riski gözler önüne seriyor.

Dört Nijeryalıdan biri olan 38 yaşındaki Thankgod Opemipo Matthew Yeye, Sao Paulo’daki kilise yurdunda Reuters’a verdiği demeçte, “Benim için korkunç bir deneyimdi. Gemide olmak kolay değil. Titriyordum, çok korkmuştum ama buradayım” dedi.

Nijeryalılardan ikisi talepleri üzerine Nijerya’ya iade edilirken, Yeye ve 35 yaşındaki Roman Ebimene Friday Brezilya’ya sığınma başvurusunda bulundu. “Brezilya hükümetinin bana acıması için dua ediyorum” diyen Friday, daha önce de Nijerya’dan gemiyle kaçma girişiminde bulunmuş ancak daha yola çıkamadan yetkililer tarafından tutuklanmış.

Bu gemi yolculuğuna atılan dörtlü daha önce birbirini tanımıyormuş, gemiye binmek için geldiklerinde tanışmışlar. Friday gemi hareket ettikten sonra, mürettebat onları bulur da denize atar korkusuyla fark edilmemek için her türlü çabayı sarf ettiklerini söyledi.

Friday suya düşmelerini önlemek için dümenin etrafına bir ağ ördüklerini ve kendilerini iple buraya bağladıklarını anlattı. Aşağı baktığında balina ve köpekbalığı gibi büyük balıkları görebildiğini söyleyen Friday, sıkışık bir durumda olmaları ve motorun gürültüsü sebebiyle çok nadir uyuduğunu dile getirdi.

Hem Yeye hem de Friday ekonomik zorluklar, siyasi istikrarsızlık ve önü alınamayan suçların, kendilerine Nijerya’yı terk etmekten başka çare bırakmadığını söylüyor. Afrika’nın en kalabalık ülkesinde uzun süredir şiddet ve yoksulluk sorunları yaşanıyor, adam kaçırma olayları ise artık rutin bir olay haline geldi.

Lagos eyaletinden yola çıkan Pentekostal papaz Yeye, fıstık ve palmiye yağı çiftliğinin bu yılki sellerde yok olduğunu, kendisini ve ailesini evsiz bıraktığını söylüyor. Yeye’nin şimdiki amacı ailesini Brezilya’da yanına aldırabilmek.

Yabancıya ev satışı ve dijital göçmen vizesi Portekiz’i konut krizine soktu